printlogo


کد خبر: 266443تاریخ: 1402/6/6 00:00
کاهش 62 درصدی قاچاق دارو و افت چشمگیر هزینه تهیه آن از جیب مردم با اجرای طرح دارویار
درمان قاچاق دارو

بساط قاچاقچیان دارو با اجرای طرح دارویار و حذف ارز ترجیحی در حال جمع شدن است و قاچاقچیان دیگر جذابیتی برای فعالیت در این بخش نمی‌بینند. آشفته‌بازاری که قبل از حذف ارز 4200 تومانی زمینه ورود رانت‌خواران سودجو به بازار دارو را فراهم کرده بود، حالا سامان یافته است. با اجرای طرح دارویار دیگر خبری از قاچاق دارو و حضور رانت‌خواران نیست. از طرفی ۳۱ خط جدید تولید دارو در چند ماه گذشته راه‌اندازی و ۶۹ داروی جدید نیز وارد بازار شده است؛ موضوعی که باعث شده است با تولید انبوه دارو در کشور شرایط فعلی بازار دارویی کشور پایدار باشد. به گفته مسؤولان وزارت بهداشت اگر نقدینگی مورد نیاز در اختیار شرکت‌های دارویی قرار گیرد، این زنجیره بخوبی کار خود را انجام می‌دهد و داروی باکیفیت در اختیار داروخانه‌ها و مراکز درمانی در سطح وسیعی قرار می‌گیرد. وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با اشاره به کاهش ۶۲ درصدی قاچاق دارو با اجرای طرح دارویار، در عین حال برخی مشکلات تامین منابع این طرح را یادآور شد و گفت: امسال آنتی‌بیوتیک و سرم به وفور تامین شد و وضعیت خوبی در این زمینه هست اما نباید دلخوش بمانیم، بلکه باید تولید را جدی پیگیری کنیم. بهرام عین‌اللهی در نشست خبری روز داروساز که در محل وزارت بهداشت برگزار شد، تاکید کرد: باید توان تولید را افزایش دهیم. نباید روی یک بند باریک حرکت کنیم، بلکه باید پلی محکم ایجا کنیم که با افزایش تولید امکان‌پذیر است. وی با تاکید بر لزوم بازنگری برنامه درسی داروسازی اظهار کرد: درسنامه داروسازی باید بازنگری شود، چون معیوب است. چقدر از دانشجویان به حیطه تولید دارو وارد می‌شوند؟ دانشجویان باید دوره‌های عملی تولیدی داشته باشند. مخالف افزایش داروخانه‌ها نیستیم اما تعداد داروخانه‌ها باید متناسب با میزان تولید افزایش یابد. وزیر بهداشت بیان کرد: در تولید انواع داروها و واکسن‌ها افتخارآفرین بودیم و ۶ واکسن کرونا تولید کردیم که این در میان کشورهای منطقه بی‌نظیر بود. البته در تولید فرآورده‌های پلاسمایی هنوز ضعف داریم و باید تقویت شویم. خام‌فروشی پلاسما قابل قبول نیست و باید روی این امر کار کنیم. عین‌اللهی گفت: با وجود تمام مشکلات و تحریم‌ها ما ۹۹ درصد داروی مصرفی کشور را تولید می‌کنیم، البته در مواد اولیه کار بیشتری داریم. ما در تولید مواد اولیه خوب کار کردیم ولی لازم است پیشرفت این بخش بیشتر باشد. وی افزود: برای کمک به صنایع داروسازی، مالیات بر ارزش افزوده دارو و تجهیزات پزشکی را به یک درصد رساندیم؛ هرچند کاری زمانبر بود. از طرفی حقوق گمرکی هم به یک درصد رسید. وزیر بهداشت با تاکید بر اینکه طرح دارویاری با سختی انجام شد، بیان کرد: این طرح توانست نزدیک ۶۲ درصد قاچاق دارو را کاهش دهد و قیمت دارو را واقعی کند، البته مشکل تامین منابع آن وجود داشت. امسال آنتی‌بیوتیک و سرم به وفور تامین شد و وضعیت خوبی در این زمینه است اما نباید دلخوش بمانیم، بلکه باید تولید را جدی پیگیری کنیم.
عین‌اللهی همچنین گفت: فارماکوپه یا شناسنامه دارویی ایران بسیار خوب است البته کل انرژی دوستان باید روی این بخش بیاید و تلاش کنیم داروهای جدید را هم وارد دارونامه کنیم. دارونامه طب ایرانی هم برای نخستین‌بار منتشر شد ولی باید تلاش بیشتری برای آن شود. الان بیشترین مصرف دارو در کشور برای استامینوفن است اما آیا داروهای سنتی نمی‌تواند جایگزین آن شود؟
وی افزود: امروز ۱۸۰ کارخانه دارویی، ۶۵ تولید‌کننده ماده اولیه و ۶۲ شرکت پخش داریم و لازم است در این زمینه بیشتر کار شود تا پخش الکترونیکی بررسی شود، بویژه در رابطه با داروهای گرانقیمت باید رصد تقویت شود. وزیر بهداشت با اشاره به اینکه حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان در دستور کار است، اظهار کرد: البته این حمایت به شرط اینکه کیفیت کارشان بسیار بالا باشد، انجام می‌شود، چون سلامت مردم برای ما بسیار مهم است‌. اکنون از ۱۲۸۵ شرکت دانش‌بنیان سلامت، ۴۰ درصد در حوزه دارو فعال هستند و پیشرفت خوبی داشته‌اند. عین‌اللهی گفت: تعرفه خدمات دارویی تصویب شد و این در جهت حمایت از داروسازان است؛ چون فکر می‌کنیم نظری که داروسازان در داروخانه‌ها به بیماران می‌دهند یک کار حرفه‌ای است و باید در تعرفه باشد. وی افزود: بحث دیپلماسی سلامت بسیار مهم است، چون بسیاری از کشورهای جهان دوست دارند با ما ارتباط برقرار کنند. ما می‌توانیم در صادرات دارو درخشان عمل کنیم، چون داروهای ما متقاضی دارد و حتی در برخی سفارتخانه‌ها رایزن سلامت گذاشتیم‌. عین‌اللهی در پایان تاکید کرد: در این مدت ۳۱ خط جدید تولیدی دارو راه‌اندازی شد و ۶۹ داروی جدید به بازار دارویی کشور وارد و حدود ۱۵۰ میلیون دلار صرفه‌جویی ارزی شد. 

Page Generated in 0/0062 sec