printlogo


کد خبر: 266487تاریخ: 1402/6/7 00:00
رئیس سازمان محیط‌زیست: وضعیت دریاچه ارومیه مناسب است؛ انتقال آب از چند سد به دریاچه تا پایان شهریور
زنده‌باد دریاچه ارومیه

احیای دریاچه ارومیه همچنان در دستور کار دولت است و با وجود اخباری مبنی بر مرگ تدریجی آن اما به گفته رئیس‌ سازمان محیط زیست، خبرهای خوبی درباره آن در راه است؛ موضوعی که با تاکید معاون اول رئیس‌جمهور همراه شده است.
رئیس سازمان حفاظت محیط ‌زیست درباره آخرین وضعیت دریاچه ارومیه اظهار کرد: ۲ هفته قبل بازدید جامعی از دریاچه ارومیه داشتم و خوشبختانه تالاب‌های ادواری دریاچه ارومیه وضع مناسبی داشتند. علی سلاجقه در نشست خبری به مناسبت هفته دولت، با بیان اینکه هم‌اکنون دریاچه ارومیه ۷۰۰ میلیون مترمکعب آب دارد، ادامه داد: برنامه‌ریزی شده تا آخر شهریور از چند سد آب رهاسازی شود و خبری از مرگ دریاچه نیست. به گفته وی، ۱۰ کیلومتر نیز از پروژه و مسیر انتقال آب تصفیه‌خانه تبریز به دریاچه باقی مانده که در صورت تکمیل آن حدود ۱۲۰ میلیون مترمکعب آب وارد دریاچه می‌شود و وزارت نیرو در آینده این مسیر را تکمیل می‌کند. رئیس سازمان حفاطت محیط ‌زیست با بیان اینکه خبرهای خوشی درباره دریاچه ارومیه خواهیم شنید، اضافه کرد: همه اقدامات سخت‌افزاری و نرم‌افزاری انجام شده است. درباره مباحث نرم‌افزاری اخیرا به تصمیمات خوبی رسیدیم و برای وزارتخانه‌های نیرو و جهادکشاورزی در زمینه حذف چاه‌های غیرمجاز و تغییر کاربری‌ها و الگوی کشت مناسب تصمیمات خوبی گرفته شده است.
* تأثیر سدسازی‌های ترکیه بر اقلیم ایران
وی درباره سدسازی‌های کشور ترکیه و تاثیرات آن در تشدید تغییرات اقلیمی گفت: درباره آنچه در ترکیه رخ داده، نشست‌هایی داشته‌ایم و رویکرد الان مناسب است تا رهاسازی آب انجام شود. به لحاظ توپوگرافی ایران در پایین‌دست رودخانه‌ها قرار دارد، بنابراین نشست‌های خوبی با عراق و سوریه برگزار کردیم. پس از نشست‌های بین‌المللی گرد و غبار، سفرهایی را به این دو کشور خواهیم داشت. در مجموع رویکردها نسبت به گذشته همگراتر شده است و امیدواریم اتفاقات خوبی در راه باشد.
* چراغ سبز افغانستان برای رهاسازی حقابه هامون
رئیس سازمان حفاظت محیط ‌زیست درباره تالاب هامون اظهار کرد: شرایط هامون بسیار بد است و هموطنان ما در شرایط سختی هستند. دولت در کنار مردم است و رئیس‌جمهور نیز در سفر خود به سیستان بحث مطالبه مردم را در ابعاد بین‌المللی مطرح کرد. هیات حاکمه افغانستان هم همکاری‌هایی دارد و بازدیدهایی که انجام شد نیز در راستای توافقنامه بود. مساله آب در خود افغانستان هم مطلوب نیست اما هیات حاکمه افغانستان چراغ سبز نشان داده و پذیرفته است اگر شرایط بارندگی خوب باشد، حقابه ایران را رهاسازی کند. وی در ادامه با اشاره به کاهش تراز آب دریای خزر گفت: هیچ کشوری مقصر کاهش تراز آب دریای خزر نیست. با توجه به شرایط اقلیمی، تراز دریای خزر در مواردی کاهش داشته و در مواردی نیز افزایش و پیشروی داشته است. در حال حاضر  در دوره‌ای هستیم که دریا در حال کاهش ارتفاع است.
* دستور مخبر برای احیای دریاچه ارومیه
جلسه ستاد ملی احیای دریاچه ارومیه به ریاست معاون اول رئیس‌جمهور برگزار و گزارشی از آخرین وضعیت دریاچه و برنامه‌های در دست اقدام برای احیای آن ارائه شد. محمد مخبر در این جلسه با اشاره به اقدامات سخت‌افزاری برای احیای دریاچه ارومیه نظیر اجرای طرح‌های آبرسانی، احداث تصفیه‌خانه و خطوط انتقال آب گفت: مهم‌تر از اقدامات سخت‌افزاری، برنامه‌های نرم‌افزاری و غیرسازه‌ای است که باید در قالب مدیریت منابع آب و کنترل برداشت‌های غیرمجاز دنبال شود. معاون اول رئیس‌جمهور افزود: یکی از آسیب‌های جدی به دریاچه ارومیه ناشی از برداشت‌های غیرمجاز و گسترش چاه‌های غیرمجاز است که باید برای مدیریت این موضوع تدابیر لازم اندیشیده شود. مخبر با توجه به گزارش‌های ارائه شده درباره مصرف ۴,۷ میلیارد مترمکعب آب برای محصولات کشاورزی، مدیریت منابع آب حوضه دریاچه ارومیه و تعیین الگوی کشت را گامی ضروری برای احیای این دریاچه دانست و وزرای نیرو، جهاد کشاورزی و استاندار آذربایجان غربی به عنوان دبیر ستاد ملی احیای دریاچه ارومیه را مکلف کرد در اسرع وقت و تا جلسه آتی ستاد، برنامه‌ای دقیق برای مدیریت منایع آب تدوین کنند به نحوی که در این برنامه موضوع معیشت کشاورزان و کشت جایگزین را نیز مدنظر قرار دهند تا کشاورزان متحمل آسیب نشوند. وی تصریح کرد: باید با اقدامات سخت‌افزاری و نرم‌افزاری و از طریق مدیریت منابع آب شرایطی را فراهم کنیم تا حقابه دریاچه ارومیه تا حد امکان تامین و از آسیب به این دریاچه جلوگیری شود.
در این جلسه وزیر نیرو نیز گزارشی از آخرین وضعیت دریاچه ارومیه و اقدامات انجام‌شده برای احیای این دریاچه ارائه کرد و گفت: طرح‌ها و پروژه‌های در دست اقدام شامل طرح‌های آبرسانی و خطوط انتقال تا دهه فجر به اتمام می‌رسد و تلاش خواهیم کرد برنامه‌ای جامع برای مدیریت منابع آب تدوین و اجرایی کنیم. وی با اشاره به وجود ۷۳ هزار حلقه چاه غیرمجاز در حوضه دریاچه ارومیه افزود: متاسفانه در دهه اخیر رشد تعداد چاه‌های غیرمجاز در حوضه دریاچه ارومیه از سایر حوضه‌ها بیشتر بوده و همین برداشت‌های غیرمجاز یکی از عوامل آسیب به دریاچه است. 
در این جلسه که وزرای کشور، جهاد کشاورزی، معاون اجرایی رئیس‌جمهور، رئیس سازمان حفاظت محیط ‌زیست و سخنگوی دولت نیز حضور داشتند، استاندار آذربایجان غربی و دبیر ستاد ملی احیای دریاچه ارومیه گزارشی از اقدامات دبیرخانه در راستای تکمیل پروژه‌های نیمه‌تمام ارائه کرد و افزود: پروژه‌های در دست اقدام با محوریت وزارت نیرو در حال اجراست به نحوی که هر دو ماه یک بار یک طرح افتتاح و بهره‌برداری می‌شود. در ادامه این نشست مقرر شد وزرای نیرو، جهاد کشاورزی و استاندار آذربایجان غربی جلساتی را برگزار کنند و ضمن جمع‌بندی موضوع الگوی کشت و مدیریت منابع آب، نتایج حاصله را جهت تصمیم‌گیری نهایی در جلسه آتی ستاد ارائه دهند.

Page Generated in 0/0052 sec