آیینهای حسینی در طول تاریخ نقش بسزایی در حیات شیعه داشتهاند؛ چنان که عاشورا و اربعین را میتوان از عوامل گسترش تشیع در دنیا دانست. در طول تاریخ شیعه، حرمهای شریف امامان معصوم مراکز علم، تبلیغ و ترویج دین، مبدأ قیامها و نهضتها، محل پیمان بستن و همقسم شدن برای انقلابها و جنبشهای اجتماعی بوده است. آیین بزرگداشت اربعین، صفوف شیعیان را درهم تنیدهتر میکند و موجب اقتدار آنان میشود. حضور شیعیان از سراسر جهان در مراسم اربعین، یکی از کمنظیرترین اجتماعات مذهبی جهان را به وجود میآورد و موجب میشود اقتداری وصفناشدنی مبتنی بر قدرت نرم شیعیان به نمایش گذاشته شود. در مراسم اربعین حسینی و حرکت گسترده دوستداران اهل بیت به عراق، شرکت واحد اتوبوسرانی برای تسهیل و رفاه حال زائران در کشور عراق و دلدادگان شرکتکننده در مراسم راهپیمایی جاماندگان اربعین حسینی، بخشی از اتوبوسهای خود را برای ارائه خدمات حملونقلی به صورت رایگان اعزام کرد.
در همین ارتباط «وطن امروز» با مهدی علیزاده، مدیرعامل شرکت واحد و نماینده قرارگاه مرکزی حملونقل اربعین حسینی در عراق و رئیس کارگروه حملونقل عمومی کمیته خدمات شهری ستاد مرکزی اربعین حسینی گفتوگو کرد.
***
* علت استقرار اتوبوسهای شرکت واحد در خاک عراق چه بود؟
حسب ابلاغیه ستاد مرکزی حملونقل وزارت کشور، مسؤولیت حمل زوار و حملونقل در عراق به شرکت واحد اتوبوسرانی تهران واگذار شد. اتوبوسرانی در 4 مرز خسروی، مهران، چذابه و شلمچه وظیفه جابهجایی زوار در خاک عراق را بر عهده داشت و با توجه به برنامهریزیهای انجام شده، در مرز خسروی تعداد ۱۲۵ دستگاه از ناوگان اتوبوسرانی شهرداری کرج، در مرز مهران ۳۰ دستگاه از اتوبوسرانی مشهد، ۳۰ دستگاه از اتوبوسرانی شهرداری کرج و ۱۹۰ دستگاه از اتوبوسرانی تهران مستقر شدند که علاوه بر ناوگان یادشده ۳۳ دستگاه دیگر در مرز مهران توسط اتوبوسرانی تهران مسؤولیت خدماتدهی به زوار در خاک ایران را بر عهده داشتند. در مرز چذابه نیز تعداد ۱۵۰ دستگاه توسط شرکت واحد اتوبوسرانی تهران تأمین و تجهیز شد و در مرز شلمچه ۷۵ دستگاه اتوبوس توسط اتوبوسرانی شیراز اعزام شد که وظیفه حمل مسافر از شلمچه به شهر بصره را بر عهده داشتند. از روز دوازدهم شهریور به دستور وزیر کشور و ستاد اربعین ۱۵۰ دستگاه اتوبوس برای حمل زوار از عمود ۶۶۲ اختصاص یافت که با توجه به تجمع زائران جابهجایی مسافر به سمت شهر کوت و مرز مهران را انجام دادند.
* نحوه خدماترسانی به زائران به چه صورت بود؟
ناوگان اتوبوسرانی تهران در طول مدت زمان استقرار از تاریخ ۲۷ مرداد که زمان شروع فعالیت در خاک عراق بود در مرز مهران، از مرکز زرباطیه به سمت کوت نسبت به جابهجایی مسافر اقدام کرد. در مرز چذابه نیز با ۱۰۰ دستگاه در خاک ایران در 4 مسیر تعریفی توسط اتوبوسرانی اهواز خدماترسانی انجام شد و ۵۰ دستگاه اتوبوس نیز داخل خاک عراق از چذابه تا العماره کار جابهجایی مسافر را انجام دادند. در مرز خسروی نیز از ابتدای مرز تا حسینیه بغداد به مسافت ۱۷۵ کیلومتر جابهجایی مسافر توسط اتوبوسرانی شهرداری کرج انجام شد. فعالیت اتوبوسرانی به صورت شبانهروزی و برای 3 شیفتکاری هر 8 ساعت برنامهریزی شده بود.
* تمهیدات شرکت واحد در مراسم جاماندگان اربعین حسینی چگونه بود؟
شرکت واحد اتوبوسرانی برای آیین پیادهروی جاماندگان اربعین، اتوبوسهای خود را در نقاط مختلف سطح شهر مستقر کرد تا شرکتکنندگان به نخستین خطوط انبوه بر حملونقل همچون مترو و خطوط بیآرتی منتقل شوند. شرکت واحد اتوبوسرانی از صبح روز مراسم جاماندگان اربعین تا جابهجایی آخرین مسافر در خدمت زائران اربعین بود و خطوط اتوبوسرانی در کل شهر تهران فعال بود و شهروندان با استفاده از این خطوط فعال، خود را به مسیر پیادهروی رساندند.