* داراییهای ارزی بانک مرکزی نزد مؤسسه کلیراستریم لوکزامبورگ در سال ۲۰۲۰ با شکایت برخی اتباع آمریکایی توقیف شده بود
گروه اقتصادی: پس از آزادسازی 6 میلیارد دلار از منابع بلوکه کشورمان در کرهجنوبی، روز گذشته بانک مرکزی خبر از دسترسی این بانک به 1.7 میلیارد دلار از منابع بلوکه در لوکزامبورگ داد.
به گزارش «وطن امروز»، با صدور رای دیوان عالی کشور لوکزامبورگ، موانع قضایی جهت دسترسی به یک میلیارد و ۷۰۰ میلیون دلار از داراییهای ارزی بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران در این کشور برطرف شد. روابط عمومی بانک مرکزی در این باره نوشت: «اموال و داراییهای ارزی بانک مرکزی کشورمان نزد موسسه کلیراستریم لوکزامبورگ در سال ۲۰۲۰ با شکایت برخی اتباع آمریکایی توقیف شده بود که با اعتراض و پیگیریهای حقوقی کشورمان در نهایت، طی چند روز گذشته (۶ مهر ۱۴۰۲) دیوان عالی کشور لوکزامبورگ اعتراض و دلایل بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران را مورد پذیرش قرار داد و رای قبلی دادگاه این کشور را نقض کرد. شایان ذکر است با اقدامات و پیگیریهای حقوقی بانک مرکزی، در مقطع کنونی موانع قضایی جهت دسترسی به داراییهای ارزی این بانک در کشور اروپایی لوکزامبورگ به ارزش ۱,۷ میلیارد دلار برطرف شده و این منابع هماکنون در دسترس بانک مرکزی ایران قرار گرفته است». این اتفاق را میتوان دومین پیروزی دیپلماسی ارزی دولت سیزدهم دانست که در سال 1402 اتفاق افتاده است. پیشتر مقامات بانک مرکزی اعلام کرده بودند نزدیک 100 میلیارد دلار از داراییهای کشورمان به دلیل تحریمهای ظالمانه در سراسر دنیا با دلایل واهی بلوکه شده است. اغلب این منابع پس از خروج ایالاتمتحده آمریکا از برجام بلوکه شدهاند، زمانی که دولت وقت ایران روی حسن نیت کشورهای غربی حساب ویژهای باز کرده بود(!) موضوع حائز اهمیت در این باره ایناست که منابع آزاد شده ظرف ماههای اخیر بدون پذیرش برجام یا توافقهای خسارتبار اتفاق افتاده است.
* دیپلماسی ارزی
طی ماههای گذشته روند آزادسازی منابع ارزی ایران تسریع شد. بر این اساس در روزهای گذشته دولت موفق شد 5.5 میلیارد یورو از منابع ارزی کشورمان را که در کرهجنوبی مسدود شده بود، آزاد کند. این پول که به حساب ۶ بانک ایرانی نزد 2 بانک قطری منتقل شده بود، با سفر رئیسکل و تیم فنی بانک مرکزی به دوحه، وارد مرحله عملیاتی شد و اکنون بازارساز میتواند بنا بر تشخیص خود از این منابع برای تأمین نیازهای کشور و همچنین تقویت ریال استفاده کند.
همچنین خبرهایی پیرامون آزادسازی قریبالوقوع سایر منابع کشور از جمله در بانک TBI عراق مطرح است. مجیدرضا حریری، رئیس اتاق بازرگانی ایران و چین در این زمینه گفته است از ۲۳ میلیارد دلار ذخیرهشده در خارج از کشور، حدود ۶ میلیارد دلار آن از کرهجنوبی وصول شده و همچنین از فراهم شدن مقدمات انتقال ۱۰ میلیارد دلار دیگر هم خبر داده است.
علاوه بر این در خرداد با سفر رئیسکل بانک مرکزی به مقر صندوق بینالمللی پول در واشنگتن و رایزنی با رئیس این صندوق، امکان استفاده از معادل 6.7 میلیارد دلار حق برداشت ویژه (SDR) کشورمان نزد صندوق فراهم شد.
* ابعاد گسترده آزادسازی منابع
منابع ارزی مسدود شده کشور یکی پس از دیگری در حال آزادسازی است و به نظر میرسد بعد از این هم باید منتظر خبرهای دیگری در این زمینه باشیم. این منابع دست بازارساز را باز میکند تا از یک سو روند مدیریت ارزی کشور بویژه تأمین کالاهای مورد نیاز وارداتی را بسیار روانتر از گذشته مدیریت کند و از سوی دیگر از این داراییها به عنوان پشتوانه پول ملی و تقویت ریال استفاده کند.
* تداوم ثبات بازار ارز
کارشناسان اقتصاد معتقدند با ورود منابع جدید ارزی به اقتصاد کشورمان قطعا شاهد تداوم روند تثبیت و استمرار آرامش در بازار ارز خواهیم بود. همانطور که از دیدگاههای کارشناسان و فعالان اقتصادی برمیآید، مجموعه اتفاقات رخ داده در فضای داخلی و بینالمللی بیانگر افزایش روزافزون ذخایر ارزی و دسترسی بانک مرکزی به این منابع است که نتیجه آن ثبات و حتی کاهش نرخ دلار در بازار آزاد هم خواهد بود. دسترسی بانک مرکزی به منابع ارزی جدید در کنار تراز تجاری مثبت و جهش درآمدهای نفتی و همچنین سیاست تثبیت ارزی و مدیریت تقاضا از طریق راهاندازی مرکز مبادله ارز و طلای ایران، همگی باعث شده از ماهها قبل بازار ارز به آرامش برسد و مدتی است از نوسانات ناگهانی خبری نیست. کما اینکه از مدتها قبل برخی دلالان ارزی با مشاهده روند صعودی وصول درآمدهای ارزی کشور در حال خروج از بازار هستند. به نظر میرسد با چشمانداز ثبات و حتی کاهش نرخ در بازار ارز، روند رکود و کاهش قیمتی که از هفتههای قبل در بازارهای طلا، مسکن و خودرو شکل گرفت، ادامه داشته باشد.