گروه اقتصادی: قطار نهضت ملی مسکن در 2 سالگی دولت سیزدهم به ایستگاه ساخت یک میلیون و 700 هزار واحد در سراسر کشور و مشخص کردن حدود 900 هزار قطعه زمین برای تخصیص به مردم رسیده است. تکاپوی ساخت و عیان شدن عزم وزارت راه و شهرسازی برای ساخت مسکن در سال جاری باعث کنترل نسبی شاخص قیمتها شده است، تا جایی که در تابستان سال جاری اخباری مبنی بر کاهش قیمت مسکن در شهرهای جدید مطرح شد.
با این وجود به دلیل عقبماندگی شدید ساخت مسکن در دهه 90 نیاز است سرعت ساخت و ساز و الحاق زمین افزایش یابد. در حال حاضر زمین به صورت رایگان از سوی دولت برای این طرح آماده شده و همین موضوع باعث سرعتبخشی به نهضت ملی مسکن شده است اما یکی از سرعتگیرهای نهضت ملی مصالح ساختمانی است. از همین رو وزارت راه و شهرسازی طی پیشنهاداتی به دنبال خروج مصالح بویژه سیمان و فولاد از بورس کالا و ایجاد مکانیسمی برای عرضه مستقیم آن از کارخانه به انبوهسازان و متقاضیان واقعی است.
از دیگر اقداماتی که برای کاهش قیمت تمام شده و سرعت بخشیدن به ساخت مسکن باید انجام شود، موضوع تسهیل مجوزهای ساخت است که باید از سوی شهرداریها و وزارت کشور اتفاق بیفتد، البته اقداماتی در این راستا اتفاق افتاده است که باید دید چه زمانی به نتیجه میرسد.
مسکن از نیازهای مهم و اصلی تمام اقشار جامعه محسوب میشود اما دولت قبل با بیتوجهی نسبت به این مساله از کنار آن رد شد. این در حالی است که دولت سیزدهم و مشخصا وزارت راه و شهرسازی اهتمام ویژهای نسبت به ساخت مسکن دارند و برنامهریزیهای مشخصی در این زمینه کردهاند. بر همین اساس نیز طرح نهضت ملی مسکن ارائه شد و در پی آن دولت در صدد ساخت مسکن و تحویل آن به متقاضیان برآمد.
یکی از موضوعاتی که در این زمینه همواره مطرح بوده، قیمت تمامشده ساخت مسکن است. از این رو دولت سعی کرد با اتخاذ سیاستهای مختلف به سوی کاهش قیمت مسکن گام بردارد. یکی از اقدامات مهم دولت نیز اهدای زمین به متقاضیان بوده که نتیجه آن حذف قیمت زمین از قیمت تمامشده مسکن است. همچنین احیای بافتهای فرسوده در جهت کاهش قیمت مسکن نیز از دیگر اقدامات دولت تلقی میشود که سعی شد با ارائه تسهیلات مناسب، خانههای قدیمی بازسازی شده و هزینه ساختوساز کاهش یابد.
در همین راستا نیز دستیار ویژه وزیر راه و شهرسازی ضمن تاکید بر لزوم ۲ برابر شدن ظرفیت تولید مسکن در کشور گفت: دولت سیزدهم با راهکارهایی از جمله اجاره زمین به صورت ۹۹ ساله و حذف قیمت زمین از مسکن به دنبال کاهش قیمت تمامشده آن است.
روحالله اکبری در یکصدوچهلمین نشست علمی - تخصصی مرکز پژوهشهای توسعه و آیندهنگری با موضوع «مهار تورم در بخش ساخت مسکن؛ بررسی آثار عرضه مصالح ساختمانی در بورس» با اشاره به اینکه باید به دنبال جهش در بخش مسکن باشیم، بیان داشت: هدف این است در کنار افزایش کیفیت تولید، شاهد مدیریت عرضه و تقاضا نیز باشیم تا در نهایت هدف دولت که خانهدار کردن اقشار کمدرآمد و فاقد مسکن است، محقق شود. وی با بیان اینکه علاوه بر تولید باید نهضت کاهش قیمت تمام شده را نیز پیگیری و پیادهسازی کنیم، اظهار داشت: در این بین پای کار آوردن بانکها، بازارهای مالی در کنار مشارکت مردم و انبوهسازان از دیگر برنامههایی است که در حال اجرایی کردن آنها برای دستیابی به هدف ساخت 4 میلیون مسکن در قالب نهضت ملی هستیم.
وی ساماندهی محدوده روستا و شهرها را از دیگر اقدامات دولت در راستای کاهش قیمت تمامشده مسکن عنوان کرد و افزود: نیروی کار و مدیریت هزینه ساخت که توسط انبوهسازان در حال اجرایی شدن است و در کنار آن ساماندهی مجوزها از دیگر مسائلی است که طبق قانون جهش تولید از سوی دولت در حال عملیاتی شدن است.
اکبری استفاده از تکنولوژیهای نوین در ساخت و ساز از طریق اعمال کردن قراردادهای هوشمند و اجرای راهحلهای جایگزین را از دیگر مواردی عنوان کرد که در راستای کاهش قیمت تمامشده مسکن موثر خواهد بود و ادامه داد: هدف این است با اجرای این برنامهها و کنترل بازار مصالح ساختمانی شاهد کاهش قیمت تمامشده مسکن برای اقشار کمتر برخوردار کشور باشیم.
زمین از عوامل اصلی بالا رفتن قیمت تمامشده در ساخت مسکن است. در همین راستا نیز دولت با اهدای زمین و حذف قیمت زمین از بهای تمامشده، سعی کرد پاسخ مناسبی به این مساله دهد و اوضاع را به نفع قشر کمدرآمد و فاقد مسکن سامان بخشد.