مهدی بختیاری: 17 سال قبل، جولای 2006 وقتی «آویدیختر» رئیس وقت شاباک ادعا کرد «محمد ضیف» فلج شده و دیگر کاری از دستش برنمیآید، شاید کسی فکرش را هم نمیکرد فرمانده شاخه نظامی حماس، چند سال بعد بزرگترین عملیات گروههای مقاومت در طول تاریخ مبارزات فلسطینیها را طوری رهبری کند که طی همان روز اول عملیات، 1000 کشته به صهیونیستها تحمیل شود و بیش از 200 نفر را اسیر کنند.
محمد دیاب المصری (ابوخالد) چند سال است در صدر لیست ترور گروههای اسرائیلی از جمله شاباک (مسؤول امنیت داخلی اسرائیل) قرار دارد. او که سال 1965 در اردوگاه پناهندگان فلسطینی در خانیونس (جنوب غزه) متولد شد - به گفته یکی از مسؤولان حماس - از آنجا که هیچگاه در یک مکان آرام نمیگرفت، به ضیف (میهمان) شهرت یافت. خانوادهاش اهل عسقلان بودند و خود او در نوجوانی جذب اخوانالمسلمین شد و همزمان با تحصیل در دانشگاه اسلامی غزه، در فعالیتهای مبارزاتی نیز شرکت میکرد و در آغاز انتفاضه اول به صفوف جنبش حماس پیوست. ضیف از جمله افراد وابسته به حماس بود که سال 1989 دستگیر و به چند ماه زندان محکوم شدند.
سال 1993 پس از شهادت عماد عقل، ضیف فرماندهی شاخه نظامی حماس در غزه را برعهده گرفت و اندکی بعد، با نظارت فرماندهاش (شهید یحیی عیاش) عملیاتهای بزرگی را در کرانه باختری نیز هدایت کرد.
در مقطع فرماندهی شهید یحیی عیاش (مهندس اول) بر گردانهای عزالدین قسام، ضیف از جمله شاگردان خاص او بود و آموزشهای مهم نظامی از طراحی عملیات تا ساخت بمب را نزد او آموخت و وقتی عیاش سال 1996 به شهادت رسید، این ضیف بود که سلسله عملیاتهایی را برای انتقام خون فرمانده خود طراحی کرد و طی چند ماه، بیش از 60 کشته روی دست صهیونیستها گذاشت.
با نقشآفرینی او در حماس - خصوصا سال 1997 که اسرائیل او را به دست داشتن در کشته شدن چند سرباز خود متهم کرد - در صدر لیست ترور قرار گرفت.
سال 2002 پس از اینکه جنگندههای اسرائیل با پرتاب یک بمب یک تنی در محله پرجمعیت «الدرج» (یکی از محلات غزه) «صلاح شحاده» فرمانده وقت گردانهای عزالدین قسام را به شهادت رساندند، فرماندهی شاخه نظامی حماس برعهده ضیف قرار گرفت. ارتقای توان نظامی حماس بویژه در حوزه موشکی، در دوران فرماندهی ضیف و البته با نقشآفرینی موثر معاونش شهید «عدنان الغول» (پدر موشکی فلسطین) صورت گرفت، به طوری که امروز انبوهی از راکتها و موشکها در انبارهای حماس وجود دارد و در روز اول عملیات «توفان الاقصی» نیز شاهد بودیم تعداد زیادی از آنها به سمت سرزمینهای اشغالی شلیک شد. به گفته یکی از نزدیکانش، محمد الضیف از هیچ وسیله فنی و تکنیکی جدید استفاده نمیکند و فعالیتش کاملا محرمانه است. از او فقط 3 ـ 2 عکس وجود دارد که لااقل مربوط به 30 سال پیش است و جز موارد بسیار اندک در رسانهها ظاهر نمیشود. با این حال محمد الضیف تاکنون لااقل 5 بار هدف ترور قرار گرفته است و گفته میشود در جریان این ترورها به یک چشم و یک پای وی آسیب جدی رسیده است. وی جولای 1998 از کمین نیروهای گردان 50 ناخال ارتش اسرائیل گریخت اما نخستین عملیات جدی اسرائیل برای حذف ضیف 22 آگوست 2001 رخ داد؛ زمانی که وی به همراه برخی دیگر از فرماندهان حماس از جمله عدنان الغول و صلاح شحاده در یک ساختمان حضور داشتند.
26 سپتامبر 2002، بالگرد آپاچی اسرائیل ۲ موشک هلفایر به خودروی ضیف در محله «شیخ رضوان» غزه شلیک کرد اما پس از چند ساعت که سیستم امنیتی اسرائیل اطلاعات متناقضی درباره سرنوشت او دریافت کرد، مشخص شد «ابوخالد» زنده مانده اما به شدت مجروح شده است. یک سال بعد، باز هم صهیونیستها موشکی به یک ساختمان شلیک کردند که محل جلسه ضیف و برخی سران حماس نظیر «اسماعیل هنیه»، «عدنان الغول» و «شیخ احمد یاسین» در طبقه پایین آن بود اما آسیبی به آنها نرسید. 12 جولای 2006 بر اثر حمله جنگندههای اسرائیلی به خانهای که ضیف در آن اقامت داشت، بار دیگر به شدت مجروح شد به طوری که «آوی دیختر» رئیس سابق شاباک گفت: محمد ضیف دیگر کار نمیکند و از کار افتاده و فلج است ضیف اما باز هم پس از طی مراحل درمان به غزه برگشت. 22 ژوئیه 2014 این بار ارتش اسرائیل منزل خود ضیف را هدف موشک قرار داد که علاوه بر مجروحیت وی، به شهادت 2 فرزندش (ساره 3 ساله و علی 7 ماهه) و همسرش ختم شد. «ابوخالد» امروز مهمترین فرمانده فلسطینی تحت تعقیب جوخههای ترور ارتش رژیم اسرائیل است که ارتباط زیادی با فرماندهان جبهه مقاومت بویژه سردار شهید حاج قاسم سلیمانی داشت. حاج قاسم چند ماه قبل از شهادتش در پاسخ به یکی از نامههای محمد ضیف، او را برادری عزیز، شهید زنده و مقاومی شجاع نامید و برای او نوشت: «دفاع از فلسطین افتخاری برای ما محسوب میشود و از این وظیفه در مقابل متاع دنیا چشمپوشی نخواهیم کرد. دوستان فلسطین دوستان ما هستند و دشمنان فلسطین دشمنان ما هستند و این سیاست ما بوده و خواهد بود. دفاع از فلسطین مصداق دفاع از اسلام است و هر که ندای شما را بشنود و توجهی نکند، مسلمان نیست. فجر پیروزی به یاری پروردگار نزدیک خواهد بود. امیدواریم خداوند به ما توفیق حضور در کنار شما را بدهد و ما را به آرزویمان؛ شهادت در راه فلسطین برساند».
در نخستین ساعات روز شنبه 15 مهر عملیات بزرگ «توفان الاقصی» با پیام صوتی محمد الضیف آغاز شد؛ فرمانی که در آن گفت: «حالا وقت جارو کردن اشغالگران است».