چهلمین جشنواره بینالمللی فیلم کوتاه تهران از فردا میزبان اهالی هنر در پردیس سینمایی ملت خواهد بود
گروه فرهنگ و هنر: «چهلمین جشنواره بینالمللی فیلم کوتاه تهران» به طور رسمی از فردا در پردیس سینمایی ملت کار خود را آغاز میکند؛ جشنوارهای که به گفته دبیرش امسال مجموعاً 8997 اثر (فیلم کوتاه) به دبیرخانه آن رسید که از این تعداد 1781 اثر ملی و 7216 اثر بینالمللی بود که پس از بررسی آثار رسیده به دبیرخانه، در بخش بینالملل 64 فیلم و در بخش ملی 95 اثر انتخاب شدند و در این دوره از جشنواره به رقابت خواهند پرداخت. نکته جالب توجه درباره آثار راه یافته به بخش ملی جشنواره این است که در میان 95 اثر منتخب؛ 52 فیلم کوتاه داستانی، 14 مستند، 15 تجربی و 14 پویانمایی وجود دارد و تنوع منطقهای این آثار اینگونه است که 53 اثر از شهرستانها و 42 اثر هم از پایتخت هستند و جالبتر اینکه سهم فیلمسازان زن در این دوره از رقابتها 21 درصد است و مردان هم با تفاوت تقریباً 4 برابری سهم 79 درصدی را به خود اختصاص دادهاند.
موضوع دیگر، تنوع ژانرهای امسال نسبت به دورههای قبل است که آمارهای رسمی اعلام شده از سوی دبیر دوره چهلم جشنواره بیانگر این نکته است که برای مثال 8 فیلم کمدی، 10 ملودرام، 13 فانتزی، 3 فیلم دفاعمقدس، 3 اثر معمایی، 6 فیلم رازآلود، 2 اثر علمی - تخیلی، یک درام جنگی، یک نئونوآر و 19 فیلم درام در چهلمین دوره از جشنواره بینالمللی فیلم کوتاه تهران به نمایش در میآید.
* فیلمهای کوتاه داستانی روی میز نقد
فیلمهای کوتاه داستانی حاضر در بخش مسابقه سینمای ایران چهلمین جشنواره بینالمللی فیلم کوتاه تهران با حضور منتقدان و سینماگران برجسته نقد و بررسی میشوند. این جلسات که هر روز بعد از نمایش باکسهای دوم و سوم در سالن اصلی خانه جشنواره برگزار خواهد شد، با اجرا و کارشناسی میثم کریمی میزبان چهرههای سینمایی، روزنامهنگار و منتقد نظیر هادی مقدمدوست، امیر قادری، محمدتقی فهیم، مریم دوستی، داوود مرادیان، سعید هاشمزاده، عطا مجابی، محمدرضا مقدسیان، محسن سوهانی و رضا منتظری است. این نشستهای نقد و بررسی هر روز در بازههای زمانی ۱۸ تا ۱۹:۳۰ و ۲۰ تا ۲۱:۳۰ در پردیس سینمایی ملت میزبان صاحبان آثار، عوامل فیلمها و عموم علاقهمندان و شرکتکنندگان در دوره چهلم جشنواره فیلم کوتاه تهران است.
* جایزه نقد فیلم کوتاه
برای نخستینبار در ادوار مختلف جشنواره بینالمللی فیلم کوتاه تهران، مسابقه نقدنویسی از آثار حاضر در چهلمین دوره جشنواره برگزار میشود. باتوجه به نیاز فضای فرهنگی کشور به جریان نقد حرفهای، نخستین دوره جایزه نقد فیلم بر بستر نقد فیلم کوتاه در چهلمین جشنواره بینالمللی فیلم کوتاه تهران برگزار میشود؛ شناسایی و معرفی استعدادها در حوزه نقد و نگارش سینمای، تقویت جایگاه فیلم کوتاه به عنوان پایگاه سینمای حرفهای از طریق جریان نقد و ژورنالیسم سینمایی، کنشگری جریان نقد در حوزههای فرهنگی، اجتماعی و سیاسی کشور و تقویت بنیه دانش تولیدکنندگان و نویسندگان سینمایی از طریق ایجاد فضاهایی برای اشتراکگذاری اندیشه از جمله اهداف این جایزه به شمار میرود.
* جشنواره فیلم کوتاه تهران؛ آیینه همه ایران
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در آستانه برگزاری چهلمین جشنواره بینالمللی فیلم کوتاه تهران در پیامی به این رویداد عنوان کرد: تنوع آثار، توجه به بومیگرایی و اقلیمها و آیینهای مختلف ایران عزیز، شعار جشنواره فیلم کوتاه تهران را جامه حقیقت پوشانده و این رویداد «آیینه همه ایران» شده است. در پیام محمدمهدی اسماعیلی به چهلمین جشنواره بینالمللی فیلم کوتاه تهران آمده است: «سینما آیینی جمعی است و نشستن در کنار هم برای تماشای یک اثر هنری روی پرده بزرگ نقرهای حتما تجربهای متفاوت و لذتبخش است و حالا خانواده فیلم کوتاه ایران در کنار مخاطبان و علاقهمندان این هنر - رسانه موجزگوی عمیق؛ برای بار چهلم قرار است در ضیافت همنشینی مؤمنانه و صمیمانه به استقبال شکوه و بالندگی 40 سالگی بروند.
امروز اعتبار ملی و بینالمللی جشنواره فیلم کوتاه تهران گواه این مدعاست که 40 سال تلاش مجاهدانه در برگزاری این جشنواره ثمربخش بوده و این نهال سبز حالا درختی تنومند و ریشهدار شده است؛ چنانکه به رغم القای مداوم دروغ تحریم هنری جمهوری اسلامی ایران در رسانههای غربی، شاهد آن هستیم با ارسال بیش از ۷۲۰۰ اثر از ۱۳۱ کشور جهان در بخش بینالملل این جشنواره، رکورد جدیدی در تاریخ ۴۰ ساله این رویداد در دریافت آثار بینالمللی ثبت شده که حتی در بین جشنوارههای معتبر دنیا نیز این آمار مثالزدنی است. حقیقتاً باید در 40 سالگی، سپاسگزار زحمات همه دلسوزانی بود که این جشنواره را در این موقعیت ممتاز قرار دادهاند که فیلمسازان بینالمللی برای حضور در آن از یکدیگر سبقت میگیرند.
از سوی دیگر، خوشحالیم که امروز، با تمرکز دولت بر راهبرد عدالت فرهنگی و توجه به سینمای استانها، مسیر دسترسی استعدادهای جوان سراسر کشور به این تریبون ملی و بینالمللی هموارتر شده است؛ تا جایی که برای نخستین بار در سالهای اخیر، تعداد فیلمسازان استانی حاضر در بخش ملی جشنواره از فیلمسازان پایتختنشین پیشی گرفته است و جشنواره آغوش خود را برای جوانان مستعد جایجای ایران باز کرده است. نتیجه این تنوع آثار و توجه به بومیگرایی و اقلیمها و آیینهای مختلف ایران عزیز که از تجربه زیسته فرزندان این آب و خاک منشأ گرفته است، شعار این جشنواره را جامه حقیقت پوشانده و «جشنواره بینالمللی فیلم کوتاه تهران؛ آیینه همه ایران» شده است. امیدوارم این جشنواره بیش از پیش، درگاه معرفی نسل جدیدی از سینماگران جوانی باشد که با اخذ فرهنگ ایرانی - اسلامی، بتوانند اخلاق نیکوی مردم ایران را بازتاب دهند، نسبت به دغدغهها و مسائل آنان آگاهیبخش باشند و آینده روشن ایران و مسیر رسیدن به قلهها را برای نسل بعد ترسیم کنند».
چهلمین جشنواره بینالمللی فیلم کوتاه تهران به دبیری مهدی آذرپندار 27 مهر تا 2 آبان 1402 برگزار میشود.