پوکی استخوان بیماریای است که برای افراد مسن خطر مرگ در پی دارد. کارشناسان برای جلوگیری از دچار شدن به چنین بیماریای کاهش مصرف نوشابههای گازدار و نمک، همچنین استفاده از مواد مغذی دارای کلسیم را توصیه میکنند. رئیس گروه تغذیه و دارویی معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در این باره گفت: مصرفکنندگان نوشابههای گازدار بیشتر در معرض کمبود کلسیم و پوکی استخوان هستند. دکتر فرشته فزونی با اشاره به نقش بسیار مهم تغذیه مناسب در پیشگیری از پوکی استخوان، گفت: پوکی استخوان بیماری شایعی است که با خطر شکستگیهای خود به خودی استخوانها همراه است. به گفته وی، اگر فعالیت بدنی فرد کم یا رژیم غذایی وی نامناسب و حاوی مقدار کمی کلسیم باشد، بتدریج کلسیم استخوانها کاهش مییابد و شکننده میشوند. وی مصرف منابع کافی پروتئین و املاح را برای حفظ سلامت استخوانها ضروری دانست و دریافت مقادیر کافی کلسیم همراه با فعالیت بدنی را باعث بالا رفتن ذخیره استخوانی کلسیم عنوان کرد.
فزونی خاطرنشان کرد: معمولا زنان بیش از مردان دچار پوکی استخوان میشوند و این بیماری در افراد لاغر و کسانی که در فامیل نزدیک خود سابقه پوکی استخوان دارند بیشتر دیده میشود. رئیس گروه تغذیه و دارویی معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی از لبنیات به عنوان منبع خوب کلسیم نام برد و گفت: مقدار مناسب روزانه کلسیم برای بزرگسالان بین ۱۰۰۰ تا ۱۲۰۰ میلیگرم است و هر لیوان شیر ۳۰۰ میلیگرم از این نیاز را تأمین میکند.
وی افزود: مصرف منابع حاوی منیزیم نظیر آجیل و سبزیهای برگ سبز تیره نیز به اندازه مصرف کلسیم اهمیت دارد. انواع مغز دانهها مثل بادام، کنجد و... از منابع خوب کلسیم و منیزیم هستند اما زیادهروی در مصرف آنها موجب اضافه وزن و چاقی میشود. وی با اشاره به ضرورت مصرف امگا ۳ برای سلامت بدن و استخوانها، گفت: انواع ماهی، گردو و جوانه گندم حاوی اسیدهای چرب مفید هستند و در صورتی که همراه با غذاهای حاوی کلسیم استفاده شوند، میتوانند در پیشگیری از بروز پوکی استخوان موثر باشند.
وی همچنین افزود: مصرف بیش از حد نمک نیز باعث افزایش دفع کلسیم از بدن میشود. نمک زیاد، کلسیم را از استخوانها جدا میکند و باعث دفع آن از ادرار میشود. در نتیجه زمینه ایجاد پوکی استخوان یا تشدید آن فراهم میشود، به گفته فزونی، مصرف سیگار و غذاهای پرچرب نیز باعث اختلال در جذب کلسیم میشود.