درباره تور منطقهای وزیر خارجه آمریکا در خاورمیانه و سفر نخستوزیر عراق به تهران یک روز بعد از حضور آنتونی بلینکن در بغداد
منطقه غرب آسیا در یکی از حساسترین دوران تاریخ خود این روزها به محلی برای رفت و آمد بازیگران منطقهای و ارسال پیامهای محرمانه و مخفی طرفهای درگیر در جنگ غزه شده است.
کشتار وحشیانه و جنونآمیز ارتش رژیم صهیونیستی در غزه، دولت آمریکا را وارد مارپیچی از بحرانهای دیپلماتیک کرده است، از همین رو آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا روزهای زیادی در یک ماه اخیر را در منطقه به سر برده است. در شرایطی که اقدامات جنگی رژیم صهیونیستی منطقه را در التهاب قرار داده و به بالاترین سطح امنیتی رسانده، تحرکات زیادی برای توقف ماشین جنگی و متوحش اسرائیل در منطقه در جریان است. پس از تور منطقهای حسین امیرعبداللهیان در روزهای ابتدایی جنگ غزه و سفر رئیس دستگاه دیپلماسی ایران به قطر، عربستان سعودی، عراق، سوریه، لبنان و ترکیه به منظور هماهنگیهای بیشتر کشورهای اسلامی و تعیین خطوط قرمز برای رژیم صهیونیستی، حالا همتای آمریکایی او تور منطقهای به راه انداخته است البته با هدفی متفاوت از آنچه حسین امیرعبداللهیان دنبال میکرد. بلینکن که در بحرانیترین روزهای تاریخ سیاست خارجی آمریکا قرار دارد، با دستور کار زمان خریدن برای اسرائیل و نجات تلآویو از باتلاق غزه و کاهش تاثیرات توفان الاقصی راهی خاورمیانه شده است.
وزیر خارجه دولت بایدن در آخرین مقصد خود به ترکیه سفر کرد؛ سفری جنجالی که طی آن رجب طیب اردوغان، رئیسجمهور ترکیه به دلیل جنایات جنگی اسرائیل حاضر به ملاقات با بلینکن نشده است. تنها معاون استاندار آنکارا و «جف فلیک» سفیر ایالات متحده در ترکیه یکشنبه شب در رمپ فرودگاه بلینکن را مورد استقبال قرار دادند. بر اساس گزارشها، دیپلمات ارشد ایالات متحده درباره وضعیت انسانی در منطقه محصور غزه « و لزوم جلوگیری از گسترش درگیری گفتوگو کرد. بلینکن قبل از اینکه به آنکارا برسد، در عراق هم مجبور شد در تاریکی شب به بغداد برود و در رفت و برگشت مجبور شود جلیقه ضدگلوله به تن کند. رئیس تیم سیاست خارجی دولت آمریکا همچنین در رامالله با محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطینی ملاقات کرد و در نشست ششجانبه اردن با وزرای خارجه و مقامات اردن، لبنان، عربستان، قطر، امارات و مصر پیرامون تحولات جنگ غزه به رایزنی پرداخت.
محور تمام رایزنیهای دیپلماتیک وزیر خارجه آمریکا، آتشبس در غزه (البته آنچه آمریکا در عمل دنبال میکند وقفه موقت و بشردوستانه است)، پیگیری سرنوشت اسرای صهیونیست در غزه ترسیم آینده سیاسی و جغرافیایی غزه بدون جنبش مقاومت اسلامی فلسطین؛ (حماس) و همچنین رفع نگرانیهای ایالات متحده از گسترش جبهههای متحد محور مقاومت، علیه اسرائیل بوده است.
در همین رابطه رایالیوم در این باره نوشته است: بلینکن با اهداف مشخص و روشن و دیکته کردن خواستههای آمریکا وارد این جلسه و رایزنی با «نجیب میقاتی» نخستوزیر پیشبرد امور لبنان شده، نه بر اساس مشورت و همفکری. به نوشته این روزنامه منطقهای، برخی برداشتها هم از مهندسی مرحله پس از برخورد نظامی میان ارتش اسرائیل و جنبش حماس حکایت داشت و برخی دیگر هم از نسخه جدید درباره آینده غزه که بشدت میزبان نشست ششجانبه یعنی اردن را به خشم آورد. اظهارنظر ظهر شنبه بلینکن مبنی بر اینکه نشست ششجانبه به دنبال بررسی اوضاع غزه بدون حماس خواهد بود، ایمن الصفدی، وزیر خارجه اردن را به خشم آورد و در دیدارهای محرمانه بشدت درباره آن هشدار داد و آن را نسخهای بیهوده دانست که غربیها آن را موفق میپندارند. وزیر خارجه اردن گفت مقابله با حماس با گلوله و پایان دادن به آن غیرواقعی و غیرمنطقی است.
در کنار بلینکن، روز گذشته خبر آمد بیلی برنز، رئیس سازمان جاسوسی آمریکا (سیا) هم به سرزمینهای اشغالی سفر کرده است. به موازات این تحرکات، لوید آستین، وزیر دفاع آمریکا نیز دائما با یوآو گالانت، وزیر جنگ صهیونیستها در تماس است و به او از تعهد واشنگتن به جلوگیری از گشایش جبهههای دیگر علیه اسرائیل میگوید.
در سوی دیگر منازعه دستور کارهای منطقهای، پس از رسانهای شدن حضور اسماعیل هنیه، رئیس دفتر سیاسی حماس در تهران و ملاقات با رهبر انقلاب، محمد شیاع السودانی، نخستوزیر عراق یک شب بعد از سفر بلینکن به عراق، رهسپار تهران شد تا احتمالا پیام سران آمریکایی را به ایران برساند. این در حالی است که پس از شراکت مستقیم واشنگتن در جنگ علیه غزه و تامین سوخت جنگی صهیونیستها توسط ایالات متحده، پایگاههای نظامی آمریکا در عراق و سوریه در هفتههای گذشته بارها توسط محور مقاومت هدف حملات موشکی و پهپادی قرار گرفته است. وزیر خارجه آمریکا شامگاه یکشنبه در بغداد گفت پیام بسیار واضحی به کسانی که نظامیان آمریکایی را تهدید میکنند ارسال کردهایم که این کار را انجام ندهند. وی که این سخنان را پس از دیدار با نخستوزیر عراق مطرح میکرد، افزود: «خواستار هیچگونه رویارویی با ایران نیستیم اما تمام اقدامات برای حمایت از نیروها و شهروندانمان را اتخاذ خواهیم کرد». وزیر خارجه آمریکا اضافه کرد: «تلاش خواهیم کرد درگیریها به فراتر از غزه گسترش نیابد». گفتنی است دبیرکل حزبالله لبنان هم در سخنرانی روز جمعه خود به پیام آمریکاییها به مقاومت لبنان درباره گسترش جنگ و ادعای حمله به ایران اشاره کرده بود. سیدحسن نصرالله البته به کاخ سفید هشدار داد کسی از حضور ناوهای آمریکایی در مدیترانه هراسی ندارد و حتی تجهیزاتی برای آنها کنار گذاشته شده است. با این وجود مقامات ایرانی روز گذشته در جریان ملاقات با نخستوزیر عراق به طور صریح اشاره کردند آمریکا شریک جرم اسرائیل در ارتکاب جنایت جنگی در غزه است و ایران از هر اقدامی برای بازداشتن رژیم صهیونیستی و آمریکا از کشتار در غزه حمایت خواهد کرد. در همین رابطه وزیر امور خارجه ایران روز گذشته در اظهاراتی در واکنش به پوشیدن جلیقه ضد گلوله توسط آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا در سفرش به عراق اظهار داشت: این واقعیت نقش آمریکاست. حسین امیرعبداللهیان یادآور شد: در ۳ روز گذشته آمریکاییها به ما پیام دادند ما به دنبال آتشبس هستیم و اقداماتی را انجام دادند اما در عمل فقط از کشتار جمعی و نسلکشی در غزه حمایت کردند. وزیر امور خارجه بیان کرد: امیدواریم آمریکا هر چه زودتر سیاست خودش را تغییر دهد و از طرف اشغالگر حمایت نکند.