printlogo


کد خبر: 271914تاریخ: 1402/8/22 00:00
تصاویر ضبط‌شده سازمان فضایی ایران نشانگر آبگیری قابل توجه سد چمشیر و خروج آب از دهانه آن به مناطق پایین‌دست است
ظرفیت چشمگیر سد چمشیر

سد چمشیر گچساران که با هدف مهار سیلاب‌ها و هدایت آب رودخانه‌ها به مخزنی بزرگ برای تامین آب مورد نیاز کشاورزان شهرهای جنوبی استان کهگیلویه‌وبویراحمد احداث شد، پس از آبگیری اکنون علاوه بر تامین نیاز آبی بخش کشاورزی جنوب استان، تاثیر بسزایی نیز بر افزایش ظرفیت تولید نیروگاه انرژی برقابی در آن منطقه بر جای گذاشته است. سدی که ساخت آن نه‌تنها مانع هدررفت آب‌های سطحی در زمان طغیان رودخانه‌ها که اثرات تخریبی به دنبال داشت شد، بلکه هم‌اکنون باعث شده است ساکنان پایین‌دست سد نیز از نعمت آب برای توسعه کشاورزی و باغداری برخوردار شوند، آنطور که حتی شهرستان‌های شمالی استان بوشهر را هم از منابع رهاسازی آب سد بهره‌مند می‌کند. اخیرا سازمان فضایی ایران تصاویر مربوط به آبگیری سد چمشیر را برای نخستین‌بار در اختیار خبرگزاری جمهوری اسلامی قرار داده است که حکایت از آبگیری چشمگیر و بسیار مطلوب سد چمشیر در یک سال گذشته دارد. طبق گزارش‌های موجود، آبگیری این سد رونق چشمگیری را نصیب مردم منطقه کرده است و چه‌بسا ساکنان پایین‌دست سد نیز از مزایای آن برخوردار می‌شوند. این سد که در نزدیکی شهرستان گچساران در جنوب کهگیلویه‌وبویراحمد روی رودخانه زهره احداث شده است، به گفته کارشناسان ظرفیت تامین نیاز آبی بخشی از زمین‌های کشاورزی استان‌های کهگیلویه‌وبویراحمد، خوزستان و بوشهر را نیز دارد. اکنون آبگیری سد و سرازیر شدن آب به این مناطق می‌تواند آغازی برای رونق گسترده کشاورزی در این مناطق و شهرستان‌های پایین‌‌دست سد باشد، چرا که بهره‌مندی از آب سد چمشیر، آرزوی دیرینه کشاورزان شهرستان‌های گناوه و دیلم در شمال استان بوشهر بوده است.
فیروز قاسم‌زاده، سخنگوی صنعت آب کشور ابتدای هفته جاری درباره آخرین وضعیت آبگیری سد چمشیر اعلام کرد: این سد از ابتدای آبگیری تا امروز بالغ بر ۹۰۰ میلیون مترمکعب ورودی داشته که با احتساب رهاسازی آب برای نیازهای زیست‌محیطی و کشاورزی، اکنون حدود ۴۰۰ میلیون مترمکعب آب در مخزن این سد ذخیره شده است.
وی افزود: آثار آبگیری سد چمشیر در پایین‌دست این سد بسیار مشهود است، به‌طوری که کیفیت آب رودخانه زهره در پایین‌دست سد نسبت به قبل از آبگیری این سد به‌طور محسوس افزایش یافته و وضعیت کشاورزی نیز در بهار و تابستان امسال نسبت به زمان مشابه سال‌های قبل، مطلوب‌تر بوده است.
مرحله نخست آبگیری سد چمشیر گچساران دوشنبه ۲۳ اسفندماه سال گذشته اجرایی شد و ۲۶ تیرماه امسال هم سد و نیروگاه چمشیر به عنوان بزرگ‌ترین پروژه برقی - آبی کشور با حضور رئیس‌جمهور به بهره‌برداری رسید.
گفتنی است سد چمشیر با طول تاج ۶۸۰ متر، ارتفاع بدنه سد ۱۵۱ متر، نوع سرریز اوجی دریچه‌دار با ۳ دریچه قطاعی، حجم مخزن 2.3 میلیارد مترمکعب، ظرفیت نیروگاه ۱۷۶ مگاوات به‌علاوه نیروگاه جریانی به ظرفیت ۱۱ مگاوات یکی از بزرگ‌ترین سازه‌های آبی کشور به شمار می‌رود. با انتقال آب این سد به زمین‌های تفتیده، کشاورزی ۳ استان کهگیلویه‌وبویراحمد، خوزستان و بوشهر متحول خواهد شد.
سد و نیروگاه «چمشیر» بزرگ‌ترین طرح برقابی کشور است که با هدف ذخیره 3.2 میلیارد مترمکعب آب و بهبود کیفیت و کنترل سیلاب‌ها روی رودخانه زهره احداث شده است.
وقوع سیل فروردین ۱۳۹۸ و مانسون تابستان ۱۴۰۱، طغیان رودخانه‌ها و سرازیر شدن رواناب‌ها به محل زندگی مردم و تخریب زیرساخت‌ها، ضرورت احداث سدهای بزرگ و تاثیرگذار در آسایش شهروندان را بیش از پیش نمایان کرد، به همین دلایل بهره‌برداری از سد «چمشیر» اقدامی امیدبخش برای مهار و کنترل سیلاب و توسعه کهگیلویه‌وبویراحمد و استان‌های همجوار از جمله بوشهر محسوب می‌شود.
آن طور که مسؤولان آب منطقه‌ای کهگیلویه‌وبویراحمد می‌گویند این سد افزون بر تامین آب کشاورزی و صنعت، ظرفیت تولید ۴۸۲ گیگاوات ساعت در سال را دارد که خود می‌تواند گامی در تامین این حامل انرژی و آسایش شهروندان بویژه در تابستان باشد. «چمشیر» سدی در استان کهگیلویه‌وبویراحمد است که در سفر استانی تیرماه امسال حجت‌الاسلام‌والمسلمین سیدابراهیم رئیسی افتتاح شد تا با تحقق سهم حقابه پیش‌بینی‌‌شده، بارقه امید کشاورزان شهرستان‌های شمال استان بوشهر پس از سال‌ها احیا شود.

Page Generated in 0/0055 sec