printlogo


کد خبر: 271981تاریخ: 1402/8/24 00:00
اوپک: تولید نفت ایران به بیش از ‌3.1‌ میلیون بشکه‌‌‌ در روز رسید
ایران سومین تولیدکننده

گروه اقتصادی: جدیدترین گزارش اوپک نشان می‌دهد تولید نفت ایران در مهرماه با افزایش 46 هزار بشکه‌ای به 3 میلیون و 115 هزار بشکه در روز رسید و همچنان جایگاه سوم خود در اوپک را حفظ کرده است.
جدیدترین آمار تولید نفت ایران به نقل از منابع ثانویه در گزارش ماهانه سازمان کشورهای صادرکننده نفت خام نشان می‌دهد تولید نفت ایران در ماه اکتبر ۲۰۲۳ برابر با مهر ۱۴۰۲ به 3.115 میلیون بشکه در روز رسید که نسبت به ماه پیش از آن 46 هزار بشکه در روز افزایش یافته است. ایران در ماه سپتامبر (شهریور ۱۴۰۲) ۳ میلیون و 69 هزار بشکه نفت در روز تولید کرده بود. ایران از ماه آگوست یا همان مرداد 1402 جایگاه سوم تولید نفت اوپک را از آن خود کرده و همچنان این جایگاه را حفظ کرده است. بر اساس گزارش‌های اوپک، ایران در ماه آگوست (مرداد) 3.43 میلیون بشکه، در جولای (تیر) ۲,۸۷۲ میلیون بشکه، در ماه ژوئن (خرداد) ۲ میلیون و ۶۷۵ هزار بشکه، در مه ‌(اردیبهشت) ۲ میلیون و ۶۹۸ هزار بشکه و در آوریل (فروردین ۱۴۰۲) ۲ میلیون و ۶۲۵ هزار بشکه در روز نفت تولید کرده است. رقم تولید روزانه نفت ایران در نیمه دوم سال گذشته شمسی نیز به این ترتیب بوده است: در ماه مارس 2023 (اسفند ۱۴۰۱) ۲ میلیون و ۵۷۷ هزار بشکه، در فوریه 2023 (بهمن) ۲ میلیون و ۵۷۴ هزار بشکه، در ژانویه2023 (دی) ۲ میلیون و ۵۵۴ هزار بشکه، در دسامبر 2022 (آذر) ۲ میلیون و ۵۷۹ هزار بشکه، در نوامبر 2022 (آبان) ۲ میلیون و ۵۷۹ هزار بشکه و در اکتبر 2022 (مهر) ۲ میلیون و ۵۶۱ هزار بشکه.
* حفظ جایگاه سوم تولید اوپک
ایران فروردین ۱۴۰۰ جایگاه چهارمین تولیدکننده نفت اوپک را از کویت پس گرفت و از آن زمان تا مهر ۱۴۰۰ (اکتبر ۲۰۲۱) این جایگاه را حفظ کرد، اما نوامبر ۲۰۲۱ یعنی آبان ۱۴۰۰، بار دیگر تولید نفت کویت از ایران پیشی گرفت و در جایگاه چهارم نشست و ایران به رتبه ۵ بازگشت. ایران خرداد ۱۴۰۲ (ژوئن ۲۰۲۳) پس از یک سال و ۷ ماه، دوباره به جایگاه چهارمی تولید نفت در اوپک بازگشت و کویت در جایگاه پنجم قرار گرفت و در ماه بعد یعنی مرداد ۱۴۰۲ (آگوست ۲۰۲۳) با پیشی گرفتن از امارات، جایگاه سوم تولید نفت در اوپک را از آن خود کرد و از آن زمان تاکنون این جایگاه را حفظ کرده است. در حال حاضر، کشورهای عربستان با تولید ۸ میلیون و ۹۹۲ هزار بشکه در روز و عراق با تولید ۴ میلیون و ۳۲۹ هزار بشکه در روز در جایگاه‌های اول و دوم قرار دارند و امارات با تولید ۲ میلیون و ۹۴۰ هزار بشکه در روز در جایگاه چهارم و کویت با تولید ۲ میلیون و ۵۵۳ هزار بشکه در روز در جایگاه پنجم قرار گرفته‌اند. ایران پیش از تحریم‌های آمریکا از سال ۲۰۱۸، سومین تولیدکننده‌ بزرگ نفت اوپک پس از عربستان و عراق بود.
* افزایش ۴۲۵ هزار بشکه‌ای تولید نفت ایران در 3 ماه سوم ۲۰۲۳
با توجه به اینکه ایران در 3 ماه دوم سال جاری میلادی روزانه ۲ میلیون و ۶۹۸ هزار بشکه نفت تولید کرده است، تولید نفت این کشور در 3 ماه سوم، افزایش 298 هزار بشکه‌ای را نشان می‌دهد. ایران در 3 ماه سوم امسال ۲ میلیون و ۹۹۶ هزار بشکه نفت در روز تولید کرده است. تولید نفت ایران در 3 ماه سوم امسال نسبت به 3 ماه سوم ۲۰۲۲ نیز افزایش 431 هزار بشکه‌ای را نشان می‌دهد.
* تولید نفت ایران در فصول ۲۰۲۲
ایران در 3 ماه نخست سال ۲۰۲۲ روزانه ۲ میلیون و ۵۲۹ هزار بشکه، در 3 ماه دوم ۲ میلیون و ۵۵۵ هزار بشکه و در 3 ماه سوم ۲ میلیون و ۵۶۵ هزار بشکه، در 3 ماه چهارم ۲ میلیون و ۵۶۷ هزار بشکه نفت تولید کرده است. ایران در 3 ماه پایانی سال ۲۰۲۱ روزانه ۲ میلیون و ۴۷۲ هزار بشکه نفت تولید کرده بود.
‌* نفت ایران مهر‌ماه 91.5 دلار در هر بشکه معامله شد
گزارش سازمان کشورهای صادرکننده نفت خام (اوپک) نشان می‌دهد متوسط قیمت هر بشکه نفت سنگین ایران در ماه اکتبر ۲۰۲۳ (مهر ۱۴۰۲) نسبت به ماه پیش از آن 3 دلار و 8 سنت کاهش یافته و بشکه‌ای 91.55 دلار معامله شده است. نفت سنگین ایران در ماه سپتامبر (شهریور ۱۴۰۲) نیز 94.63 دلار فروخته شده بود. در عین حال، متوسط قیمت نفت ایران در 10 ماه نخست سال ۲۰۲۳ به ازای هر بشکه 83.31 دلار بوده است که نسبت به مدت مشابه سال ۲۰۲۲ کاهش 19.78 دلاری را نشان می‌دهد. متوسط قیمت نفت ایران در 10 ماه نخست سال ۲۰۲۲ به ازای هر بشکه 103.09 دلار بوده است.
* کاهش قیمت تمام نفت‌های اوپک
قیمت تمام انواع نفت اوپک در ماه اکتبر کاهش یافته که بیشترین کاهش برای نفت سبک عربستان با 3 دلار و 12 سنت و کمترین کاهش برای نفت بونی لایت نیجریه با یک دلار و 50 سنت ثبت شده است.
* نفت ایران گران‌تر از متوسط اوپک
متوسط قیمت سبد نفتی اوپک در ماه سپتامبر با 7 دلار و ۲۷ سنت افزایش نسبت به ماه قبل از آن به 94.60 دلار در هر بشکه رسید. این رقم برای سبد نفتی اوپک در ماه آگوست 87.33 دلار در هر بشکه بود. نفت سبک عربستان هم به 96.51 دلار در هر بشکه رسیده است که به این ترتیب، تفاوت قیمتی نفت ایران و عربستان یک دلار و 88 سنت است.
* نفت ایران گران‌تر از نفت برنت
هر بشکه نفت برنت دریای شمال نیز در این ماه به طور متوسط 91.12 دلار به فروش رفته است که 2 دلار و 84 سنت نسبت به ماه پیش از آن کاهش یافته است. هر بشکه نفت خام آمریکا نیز 3 دلار و 81 سنت نسبت به ماه پیش کاهش را ثبت کرده و 85.57 دلار معامله شده است. به این ترتیب، نفت ایران در مهر‌ماه همانند ماه گذشته گران‌تر از نفت برنت معامله شده است.
* رشد ۳۰ دلاری متوسط قیمت نفت ایران در سال ۲۰۲۲
متوسط قیمت نفت ایران در سال ۲۰۲۲ به ازای هر بشکه 99.92 دلار بود که نسبت به مدت مشابه سال ۲۰۲۱ افزایش 30.12 دلاری را نشان می‌دهد. متوسط قیمت نفت ایران در سال ۲۰۲۱ به ازای هر بشکه 69.80 دلار بود. نفت ایران در سال ۲۰۲۱ نیز به طور متوسط 69.8 دلار فروخته شد. این در حالی است که نفت ایران در سال ۲۰۲۰ به ازای هر بشکه به طور متوسط 40.77 دلار فروخته شده بود و این بدان معناست که متوسط قیمت نفت ایران در سال ۲۰۲۱ نسبت به سال ۲۰۲۰ میلادی ۲۹ دلار و ۳ سنت افزایش یافته است. متوسط قیمت نفت ایران در سال ۲۰۱۹ برابر با 61.85 دلار در هر بشکه برآورد شده بود. بر اساس این گزارش، این رقم طی سال‌های ۲۰۱۸ و ۲۰۱۷ به ترتیب 67.97 دلار و ۴۹,۶۰ دلار به ازای هر بشکه بود. قیمت نفت ایران فوریه ۲۰۲۰ (بهمن ۹۸) نزدیک به ۱۰ دلار کاهش یافته بود؛ همان زمان که بیشتر جهان پس از چین، درگیر شیوع ویروس کرونا شده بود.

Page Generated in 0/0059 sec