گزارش «وطن امروز» از بازیگری فعال ایران برای تأسیس ائتلاف امنیتی و نظامی در منطقه که میتواند خروج آمریکا را تسریع کند
* رئیس ستاد کل نیروهای مسلح در گفتوگو با وزیر دفاع عربستان: آماده ارتقای روابط نظامی بین 2 کشور هستیم/ * رزمایش مشترک نیروی دریایی ایران و عمان در تنگه هرمز برگزار شد
گروه سیاسی: رئیس ستاد کل نیروهای مسلح در گفتوگوی تلفنی با وزیر دفاع عربستان سعودی بر آمادگی ایران برای ارتقای روابط نظامی با عربستان تاکید کرد.
به گزارش «وطن امروز»، یکی از سیاستهای اصلی جمهوری اسلامی ایران برای منطقه، برقراری امنیت بدون مداخله کشورهای بیرون از منطقه است. در پوشش این سیاست کلان، خروج آمریکا از خاورمیانه به عنوان یکی از پیششرطهای تحقق امنیت در سایه بازیگری فعال کشورهای منطقه دنبال میشود.
در سالهای گذشته برخی کشورهای عربی از جمله عربستان سعودی تمام اهتمام خود را معطوف به تثبیت حضور آمریکا در منطقه کردند و این حضور را به عنوان یک اهرم امنیتآفرین توجیه میکردند. عقد قراردادهای نظامی نجومی با آمریکا تا جایی پیش رفت که حتی دونالد ترامپ، رئیسجمهور سابق آمریکا نیز سعودیها را «گاو شیرده» توصیف کرد که سود میلیاردی برای صنعت نظامی این کشور دارند. با این حال ناتوانی سعودیها در جریان جنگ یمن، عربستان را نیز به این جمعبندی رساند که امنیت خود را با استمداد از بازیگران بیرونی نمیتواند به دست آورد. موضوع عربستان تا حد قابل توجهی درباره دیگر کشورهای منطقه نیز صدق میکند و آنها نیز در سالهای اخیر با عبرت گرفتن از تجربه گران و شکستخورده سعودیها به این جمعبندی رسیدند که کلید حفظ و تثبیت امنیت منطقه در دست بازیگران خارج از منطقه نیست.
برآیند حوادث منطقه نیز نسبتا گویای این واقعیت است که کشورهای منطقه در حال رسیدن به اجماع برای همگرایی جهت حفظ امنیت خود با حضور نیروهای نظامی منطقهاند. در جدیدترین مورد رئیس ستاد کل نیروهای مسلح با وزیر دفاع عربستان سعودی به صورت تلفنی گفتوگو کرد و بر آمادگی ایران برای ارتقای روابط نظامی با عربستان تاکید کرد. سرلشکر محمد باقری در این گفتوگو با اظهار خرسندی از توسعه روابط دوستانه بین ۲ کشور و قدردانی از دولت عربستان سعودی برای میزبانی اجلاس فوقالعاده سران کشورهای اسلامی، آمادگی نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران را برای ارتقای روابط نظامی بین ۲ کشور اعلام کرد.
خالد بنسلمان نیز در این گفتوگو از ارتقای سطح همکاریهای نیروهای مسلح ۲ کشور استقبال کرد. در این گفتوگو به مسائل مهم جهان اسلام نیز پرداخته شد و طرفین از یکدیگر برای سفر به ایران و عربستان دعوت کردند.
هرچند با توجه به آغاز مجدد روابط تهران - ریاض هنوز ارتباطات 2 کشور را باید در سطح ترسیم چشم اندازهای همکاری تحلیل کرد اما اعلام آمادگی ایران برای ارتقای روابط نظامی با عربستان نشان از پدیدار شدن عزمی برای تثبیت امنیت پایدار با بازیگری کشورهای منطقه دارد. از سوی دیگر با توجه به تیره شدن روابط ایران و عربستان در یک دهه گذشته، اعلام آمادگی و استقبال 2 طرف برای گسترش روابط نظامی و امنیتی را بیش از پیش میتوان واجد اهمیت و آن را به مثابه کاتالیزوری برای گسترش و تعمیق مناسبات تهران و ریاض در عرصههای دیگر دانست.
* برگزاری رزمایش مشترک ایران و عمان در تنگه هرمز
همزمان با تماس تلفنی سرلشکر باقری با خالد بنسلمان و تاکید طرفین بر گسترش روابط امنیتی و نظامی، رزمایش دریایی امداد و نجات با حضور شناورهای رزمی و واحدهای پروازی نظامی نیروهای دریایی جمهوری اسلامی ایران و سلطنت عمان، در شمال اقیانوس هند و تنگه هرمز برگزار شد. در این رزمایش که روز پنجشنبه به منظور ارتقای آمادگی رزمی و اجرای توافقات به عملآمده پیرامون سناریوهای امنیت دریایی برگزار شد شناورهای رزمی و واحدهای پروازی نیروی دریایی ارتش، نیروی هوایی ارتش، نیروی دریایی سپاه پاسداران، اداره بنادر و دریانوردی، دریابانی فراجا و نیروی دریایی سلطنت عمان در محدوده آبهای شمال اقیانوس هند و تنگه هرمز حضور داشتند.
به گزارش روابط عمومی ارتش، در این رزمایش یکروزه، بالگردهای نظامی ۲ کشور، همزمان با عملیات رصد و پایش تردد شناورهای نظامی و تجاری توسط پهپادهای جمهوری اسلامی ایران و هواپیماهای شناسایی نیروی هوایی ارتش در شمال اقیانوس هند و تنگه هرمز در حضور رؤسای کمیته مشترک دوستی نظامی ۲ کشور در صحنه رزمایش، از یگانهای رزمی سطحی پشتیبانی کردند. طرحریزی، هماهنگی و یکنواختی در اجرای موفق سناریوهای مختلف بین واحدهای رزمی شناوری و پروازی ۲ کشور و اشراف کامل اطلاعاتی و اثربخشی فرماندهی و کنترل مشترک بر عملیات پیشبینیشده، نشاندهنده توانمندی و نقش مهم جمهوری اسلامی ایران و سلطنت عمان در تامین امنیت شاهراه انرژی جهان، تنگه هرمز، خلیجفارس و دریای عمان بدون حضور نیروهای فرامنطقهای است.
رزمایش مشترک ایران و عمان در تنگه هرمز در شرایطی برگزار شد که خردادماه امسال فرمانده نیروی دریایی ارتش از شکلگیری ائتلافهای جدید منطقهای و فرامنطقهای خبر داد و گفت: ائتلاف مشترک نیروی دریایی ایران با کشورهای منطقه از جمله عربستان، امارات، قطر، بحرین و عراق بزودی شکل میگیرد. دریادار شهرام ایرانی در زمان اعلام این خبر همچنین گفته بود: تقریبا همه کشورهای حوزه شمال اقیانوس هند به این باور رسیدهاند که باید در کنار جمهوری اسلامی ایران قرار گیرند و به صورت مشترک با همافزایی قابل توجه امنیت را برقرار کنند.
پیش از این نیز در سالهای اخیر جمهوری اسلامی ایران رزمایشهای مشترکی با چین و روسیه برگزار کرده بود که با واکنش منفی و هراس آمریکا از کاهش ضریب نفوذش در خلیجفارس و دریای عمان حکایت داشت. در این شرایط تشکیل یک ائتلاف دریایی با حضور کشورهای منطقه، حضور نظامی آمریکا در منطقه را بیش از پیش غیرقابل توجیه و بلاموضوع خواهد کرد.
* خروج نظامی آمریکا از منطقه تسریع میشود؟
گسترش مناسبات نظامی کشورهای منطقه را میتوان روزشماری برای تسریع خروج آمریکا از منطقه دانست؛ مسالهای که ایران به طور ویژه بعد از ترور سردار شهید حاجقاسم سلیمانی نیز بر آن تاکید داشته است.
تضعیف اعتبار این باور که آمریکا میتواند برای کشورهای منطقه امنیتآفرین باشد یک روی سکه تثبیت امنیت خاورمیانه با بازیگری فعال دولتهایش است که در سالهای اخیر تا حد زیادی محقق شده است. تشکیل ائتلاف منطقهای که زمزمههای آن نیز این روزها به گوش میرسد و در مواردی همچون برگزاری رزمایش مشترک با عمان در تنگه هرمز خود را نشان داد روی دیگر این سکه است.
این ائتلاف منطقهای در شرایطی با محوریت ایران در حال شکلگیری است که آمریکا و رژیم صهیونیستی همواره سیاست انزوای ایران در خاورمیانه را پیگیری میکردند؛ سیاستی که در مواردی به طرحهای شکستخوردهای همچون تشکیل «ناتوی عربی» نیز ختم شد؛ طرحی که قرار بود دولتهای عربی منطقه را وارد یک ائتلاف ضدایرانی کند.
با این حال محوریت یافتن جمهوری اسلامی ایران در مناسبات نظامی منطقه و حرکت به سمت تاسیس یک ائتلاف امنیتآفرین را باید شکستی برای سناریوهای غربی در راستای انزوای کشورمان دانست. شکست این انزوا و بیاعتباری ایده امنیتآفرینی آمریکا، فضای منطقه را برای خروج آمریکا آماده میکند.
* دیپلماسی دفاعی را در بالاترین سطح پیش میبریم
امیر دریادار شهرام ایرانی، فرمانده نیروی دریایی ارتش نیز روز گذشته در پیشخطبههای نماز جمعه تهران با بیان اینکه امروز ما با بهرهگیری از دانش و تخصص نیروی انسانی خودمان و هدایت فرمانده کل قوا مسیر دریاها را پشت سر گذاشتهایم، اظهار کرد: امروز این افتخار به دست ایرانیها رقم خورده است. امروز به برکت انقلاب نه دریاهای جنوب، بلکه در دریای خزر هم آخرین نمونههای پیشرفت ما به حرکت درآمده است و ناوشکن دیلمان در دریای شمال اجرای ماموریت میکند. وی افزود: توجه به دیپلماسی دفاعی و برقراری روابط بینالملل از وظایف نیروی دریایی ارتش است که در بالاترین سطح در حال اجراست. هیچ نقطه از جهان نیست که پرچم جمهوری اسلامی برافراشته نشود. ما پرچم کشور را با زیباترین شکل در اقصی نقاط اقیانوسهای جهان بالا نگه میداریم. ایرانی تاکید کرد: امروز این افتخار را داریم که ناوشکن جماران در خلیج عدن تامین دریانوردی میکند. امروز امنیت این دریاها با بالاترین کیفیت برای تجارت دریایی تامین میشود. من به عنوان یک سرباز کوچک به وجود تکتک جوانانی که در راستای اجرای اهداف فرمانده کل قوا در زمینه افزایش توان و قدرت ایران تلاش میکنید افتخار میکنم. فرمانده نیروی دریایی ارتش یادآور شد: ناوشکن البرز در دریای سرخ ماموریت تامین امنیت کشتیرانی را عهدهدار است. اقتصاد دریا امروز به کمک نیروی دریایی ارتش در بالاترین کیفیت، تامین امنیت میشود و دریانوردانی که به شکوفایی اقتصاد کشور کمک میکنند، در امنیت کامل هستند.
***
اولین ناوشکن نیروی دریایی سپاه تا پایان سال ملحق میشود
رئیس گروه ساخت شناورهای سطحی وزارت دفاع گفت: نخستین ناوشکن نیروی دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی با نام شهید صیاد شیرازی تا پایان سال جاری به یگان رزم این نیرو ملحق خواهد شد.
به گزارش ایسنا، دریادار داوود قلیزاده، با اعلام این خبر گفت: این ناوشکن مراحل نهایی ساخت خود را میگذراند و قرار است تا پایان سال جاری رونمایی شود. این ناوشکن در خلیج فارس عملیاتی میشود. وی از تجهیز ناوشکن دیلمان به موشکهای پدافندی عمود پرتاب نواب خبر داد و افزود: ناوشکن دیلمان نسبت به نمونههای دیگر از کلاس موج پیشرفتهتر است که مهمترین این تغییرات در حوزه پیشران، مخابرات، رادار و تجهیزات رزمی است.
با تجهیز نیروی دریایی سپاه به ناوشکن، حوزه ماموریتی این نیرو و توان آن برای حضور در آبهای دور نیز بیشتر خواهد شد. پیش از این نیز برنامه ساخت شناورهای کلاس شهید سلیمانی (اولین شناورهای مجهز به موشکهای عمود پرتاب) هم در دستور کار نیروی دریایی سپاه بود که یک نمونه آن سال گذشته عملیاتی شد و فروندهای دیگر این شناور نیز در حال ساخت است.