printlogo


کد خبر: 272660تاریخ: 1402/9/13 00:00
خلع ‌سلاح؛ همچنان مطالبه ایران

محمدمهدی یزدی: شامگاه شنبه نخستین سفر رسمی سردار سرلشکر محمد باقری، رئیس ستاد کل نیروهای مسلح کشورمان به عراق انجام شد و هیات نظامی ایرانی مورد استقبال معاون آموزش نیروهای مسلح عراق قرار گرفت.
شاید نخستین نکته‌ای که درباره دلیل انجام این سفر به ذهن متبادر شود «توافقنامه امنیتی» میان ایران و عراق برای مقابله با گروهک‌های تجزیه‌طلب تروریست حاضر در اقلیم کردستان باشد؛ هرچند سرلشکر باقری در بدو ورود به بغداد هدف از این سفر را بررسی زمینه‌های توسعه روابط و همکاری‌های نظامی میان ۲ کشور و تبادل دانش و دانشجویان نظامی اعلام کرد و نامی از موضوع توافقنامه نبرد.
البته رئیس ستاد کل نیروهای مسلح کشورمان در دیداری که با عبدالامیر کامل الشمری، وزیر کشور عراق داشت از دولت این کشور بابت دور کردن گروهک‌های تروریست ضدانقلاب از مرزهای اقلیم تقدیر و از سوی دیگر تاکید کرد هنوز شواهد و نگرانی‌هایی از حضور برخی عناصر تروریست در مرزها وجود دارد و انتظار می‌رود دولت عراق تا خلع سلاح کامل این گروهک‌ها به اقدامات خود ادامه دهد. سرلشکر باقری طرح‌ریزی و فعالیت مشترک نیروهای مرزبانی را به عنوان یکی از راه‌های حصول امنیت کامل مرزی به وزیر عراقی پیشنهاد کرد. مقابله با گروهک‌های تروریست تجزیه‌طلب در این مناطق به نخستین روزهای پیروزی انقلاب اسلامی در 45 سال پیش بازمی‌گردد. آن زمان این گروهک‌ها فعالیت مسلحانه خود را علیه نظام نوپای اسلامی با هدف تجزیه استان‌های کردنشین آغاز کردند.
برخورد با این گروهک‌ها ادامه داشت تا اینکه نیروی زمینی سپاه از سال 88 تا 90 یکسری ‌عملیات‌ در منطقه شمال‌ غرب کشور اجرا کرد و توانست حضور گروهک‌های تروریست در تمام ارتفاعات مرزی را از بین ببرد، لذا این گروهک‌ها مجبور به عقب‌نشینی به عمق خاک اقلیم کردستان عراق شدند.
اما تروریست‌های تجزیه‌طلب با پشتیبانی آمریکا و اسرائیل به اقدامات خود علیه ایران ادامه دادند تا اینکه سال 97 گروهک تروریست حزب دموکرات عملیاتی علیه یکی از پاسگاه‌های مرزی سپاه انجام داد و چند پاسدار را به شهادت رساند. سپاه پاسداران نیز در پاسخ به این عملیات تروریستی مقر مرکزی حزب دموکرات کردستان و چند مرکز آموزشی این گروهک را با موشک‌های فاتح 110 مورد اصابت قرار داد.
اما باز هم این گروهک‌های تروریست دست از شرارت برنداشته و تیم‌هایی را جهت خرابکاری و آدم‌کشی به کشور فرستادند که غالبا توسط نیروهای اطلاعاتی ـ امنیتی دستگیر شدند. سپاه سال گذشته نیز در قالب عملیات‌های ربیع 1 و 2 مقرهای تجمع، مراکز آموزش و فرماندهی گروه‌های تروریست تجزیه‌طلب در اقلیم کردستان عراق را با موشک،‌ توپخانه و پهپاد هدف قرار داد. در این عملیات‌ها، به‌ صورت همزمان مقرهای ۴ گروهک تروریست دموکرات، کومله،‌ پژاک و پاک (حزب آزاد کردستان) مورد ضربه قرار گرفت.
تیرماه امسال بود که سرلشکر باقری در همایش سالانه فرماندهان نیروی زمینی سپاه گفت: متأسفانه برخی کشورهای همجوار درباره مسؤولیت‌شان نسبت به مرز به‌ درستی عمل نمی‌کنند، در شمال عراق گروه‌های تجزیه‌طلب مسلح حضور دارند که ناامنی‌هایی را در مرزهای ما ایجاد می‌کنند.
سردار باقری در آن مراسم همچنین به عملیات‌های تأثیرگذار موشکی و پهپادی سپاه علیه این گروه‌ها اشاره و تعهد عراق برای خلع سلاح این گروهک‌ها را مطرح کرد و گفت پس از اینکه دولت عراق متعهد شد ۲۸ شهریور(1402) این گروهک‌ها را خلع ‌سلاح و از اقدامات آنان ممانعت کند، این عملیات متوقف شد.
معاون عملیات سپاه هم در این باره اعلام کرد پس از مذاکرات پی‌درپی در نهایت با دولت بغداد و اقلیم شمال عراق توافقنامه‌ای امضا کردیم که پایان مدت اجرای آن از لحاظ زمانبندی و موارد توافق شده 28 شهریور است و ما به تمام مفاد توافقنامه نه یک کلمه کمتر و نه یک کلمه بیشتر پایبند هستیم.
در همین راستا اواخر شهریور در پی نزدیک شدن به پایان اولتیماتوم ایران به عراق برای خلع سلاح گروهک‌های تروریست تجزیه‌طلب، تصاویری منتشر شد که نشان می‌داد نیروی زمینی سپاه پاسداران در حال اعزام بخشی از تجهیزات زرهی خود به این منطقه شمال‌ غرب کشور است و علاوه بر تجهیزات زرهی، سامانه‌های موشکی، توپخانه و پهپادی و بالگردهای نیروی زمینی سپاه هم به این منطقه اعزام شدند.
در همان زمان یک منبع آگاه نظامی در گفت‌وگویی از آغاز روند جمع‌آوری مقرهای این گروهک‌‌های تروریست در اقلیم کردستان عراق خبر داد و گفت قرار است تمام پایگاه‌های گروهک‌های تروریست شامل کومله، پاک،‌ پژاک و حزب دموکرات کردستان در نزدیکی مرز ایران و دیگر نقاط اقلیم کردستان عراق در نزدیکی ایران برچیده شود و این گروهک‌ها در یک اردوگاه در عمق خاک اقلیم شمال عراق ساماندهی شوند.
حال هر چند مقر گروهک‌های تروریست تجزیه‌طلب از مرزهای ایران در اقلیم کردستان فاصله گرفته و فعالیت آنها محدود شده است اما همانطور که سرلشکر باقری گفته این تمام آنچه در توافقنامه امنیتی میان ایران و عراق مطرح شده نیست و دولت عراق باید این گروهک‌ها را «کاملا خلع سلاح» کند و اجازه فعالیت علیه ایران به آنها ندهد.
همچنین یکی از موضوعاتی که در دیدارهای سرلشکر باقری با طرف‌های‌ عراقی مطرح شد، موضوع رزمایش‌های نظامی مشترک بود که به نظر می‌رسد این نوع همکاری‌ها نیز می‌تواند تاثیر بسزایی در همگرایی و برخورد با عناصر تروریست داشته باشد که نتیجه آن امنیت بیشتر در ۲ سوی مرز باشد.
علاوه بر موضوع توافقنامه، شرایط منطقه و جنگ حماس و رژیم تروریست صهیونیست در غزه هم مورد توجه فرماندهان ایرانی و عراقی در سفر سرلشکر باقری به عراق قرار گرفته و طرف ایرانی از مواضع بسیار نزدیک ۲ کشور درباره جنگ غزه و موضوع فلسطین استقبال کرده است.

Page Generated in 0/0071 sec