printlogo


کد خبر: 272839تاریخ: 1402/9/18 00:00
مدیرعامل سازمان میادین میوه و تره‌بار: کاهش ۳۰ هزار تومانی قیمت گوجه در ۲ هفته گذشته
گوجه کیلویی ۱۵ تا ۲۸ هزار تومان شد

پس از افزایش قیمت گوجه‌فرنگی به کیلویی 50 هزار تومان در چند هفته گذشته، دیروز مدیرعامل سازمان میادین میوه و تره‌بار تهران از «کاهش قیمت» آن خبر داد اما آیا امکان تکرار نشدن افزایش قیمت‌ها در فصل سرد سال وجود دارد؟
افت قیمت گوجه‌فرنگی در بازار دیروز خبر خوبی بود به طوری که قیمت آن به حدود نصف یکی دو هفته گذشته رسیده است.
مدیرعامل سازمان میادین میوه و تر‌بار تهران گفت: «قیمت گوجه‌فرنگی در میدان مرکزی میوه و تربار نسبت به ۲ هفته گذشته حدود 30 هزار تومان کاهش یافته و بین 15 تا 28 هزار تومان عرضه می‌شود».
در روزهای گذشته عرضه گوجه‌فرنگی به بازار بیشتر شده و بارش‌ها که در حمل محصول از مزارع مشکل ایجاد کرده بود، کمی آرام شده است.
مصطفی دارایی‌نژاد، رئیس اتحادیه بارفروشان پیش از این گفته بود گوجه‌فرنگی ذخیره‌سازی می‌شود و عرضه گسترده به بازار انجام خواهد شد و قیمت‌ها را می‌شکند. وی در عین حال دلیل گرانی هر ساله در این فصل را موج سرما و بارندگی‌های پاییزه عنوان کرده بود.
مدیرکل دفتر امور سبزی و گیاهان جالیزی وزارت جهاد کشاورزی هم گفته بود کاهش عرضه به دلیل بارندگی‌ها بوده و «قیمت‌ها به‌زودی متعادل می‌شود».
ایران هشتمین صادر‌کننده گوجه‌فرنگی در دنیاست و در تامین نیاز کشورهای همسایه هم نقش بزرگی دارد.
اخیرا وزارت جهاد کشاورزی عوارض صادرات گوجه‌فرنگی را به عنوان یک محصول آب‌بر افزایش داد.
وزارت جهاد کشاورزی همه ساله در این فصل گران شدن گوجه‌فرنگی را کمبود عرضه به دلیل وجود سرما و اختلال در حمل بار به دلیل بارندگی عنوان می‌کند.
سهم بالای گوجه‌فرنگی در سبد سبزی و صیفی مردم که در انواع غذاها استفاده می‌شود، تاثیر قیمت آن را در معیشت مردم دو چندان می‌کند به علاوه بر قیمت سایر محصولات هم تاثیرگذار است، وقتی قیمت گوجه بالا می‌رود در یک مقایسه اگرچه نادرست، میوه‌فروشان قیمت خیار، پیاز و... را هم بیشتر می‌کنند.
سوال این است: آیا راهکاری برای پایین آوردن قیمت گوجه‌فرنگی در فصول سرد سال وجود دارد؟
ابراهیم مرادزاده، کارشناس کشاورزی می‌گوید رشد قیمت گوجه‌فرنگی در این فصل بدیهی است، زیرا گوجه محصولی است که در فصل گرم به عمل می‌آید و در فصل پاییز هم مشکلات  حمل‌و‌نقل با بارش‌های پاییزه زیاد است که عرضه محصول را سخت می‌کند.
در دیگر سو علی عزیزی، کارشناس محصولات گلخانه‌ای نظر دیگری دارد و معتقد است می‌توان با شیوه‌هایی قیمت را در فصل سرد هم پایین آورد.
وی تولید گلخانه‌ای را راهکار اصلی می‌داند و  تاکید می‌کند که تولید محصول در گلخانه 10 برابر بیشتر از زمین باز است و میزان مصرف آب هم به حداقل می‌رسد. اگر کشت این محصول افزایش یابد قیمت افت خواهد کرد اما طبق برنامه هفتم توسعه گلخانه‌های کشور به 150 هزار هکتار باید برسد و طبق آمار وزارت جهاد کشاورزی اکنون 24 هزار هکتار گلخانه در کشور وجود دارد. در این باره کشورها برای کاهش قیمت محصولات اساسی چندین روش را همزمان اجرا می‌کنند.
محمد مولایی، کارشناس ارشد صنایع تبدیلی می‌گوید «توسعه صنایع تبدیلی» به کاهش قیمت محصولاتی که قدرت انبارداری کمتری دارد کمک می‌کند، گوجه‌فرنگی به محصولاتی مانند رب، پوره، سس، ترشی گوجه‌فرنگی، ورق گوجه خشک شده و... فرآوری می‌شود که اینها بخش عمده‌ای از مصرف مردم را در فصل سرد تشکیل می‌دهد.
مولایی با بیان اینکه صنایع تبدیلی در کشور باید توسعه یابد، افزود:‌ «هزار و ۵۰۰ واحد صنعتی نیمه فعال و راکد و نزدیک به 5 هزار و ۳۰۰ واحد صنعتی صنایع تبدیلی و تکمیلی غذایی ۲۰ تا ۹۰ درصد پیشرفت فیزیکی در کشور وجود دارد».
وی استفاده از ظرفیت گلخانه‌ها را راهکار بعدی کاهش قیمت گوجه‌فرنگی در فصل سرد عنوان کرد وگفت: این در حالی است که طبق اعلام مدیرکل دفتر امور گلخانه، گیاهان دارویی و قارچ خوراکی وزارت جهاد کشاورزی، سالانه بیش از 5.6 میلیون تن گوجه‌فرنگی در کشور تولید می‌شود که سهم گوجه‌فرنگی گلخانه‌ای از این میزان تولید تنها 6 درصد است.

Page Generated in 0/0057 sec