printlogo


کد خبر: 273175تاریخ: 1402/9/28 00:00
خیز روحانی و اصلاح‌طلبان برای بازگشت به کرسی قدرت در انتخابات اسفندماه
ائتلاف مسببان وضع موجود

گروه سیاسی: دبیرکل حزب اعتدال و توسعه درباره فعالیت‌های انتخاباتی حسن روحانی گفت: ایشان الان از تهران آمده‌اند و در تلاش هستند 16 نفر را آماده کنند و یک لیست بدهند.
به گزارش «وطن امروز»، با نزدیک شدن به 11‌اسفند و موعد انتخابات دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی، کم‌کم صدای حاضری گفتن چهره‌های غایب سیاسی به گوش می‌رسد. احزاب و جریان‌هایی که در 2 سال گذشته سعی می‌کردند خود را به عنوان جریانی همسو با براندازان تعریف کنند هم کم‌کم مواضع ملایمی اتخاذ می‌کنند و به دنبال جایگاهی در این انتخابات می‌گردند.
اصلاح‌طلبان و دیگر گروه‌های همسو با دولت سابق نیز قصد دارند پس از یک خواب زمستانی 2 ساله زنگ بیدارباش خود را برای اسفند امسال تنظیم کنند. آنچنان که شواهد و قرائن نیز نشان می‌دهد بسیاری از احزاب اصلاح‌طلب در حال مذاکره با یکدیگر برای رسیدن به لیستی مشترک هستند تا بار دیگر بخت خود را برای بازگشت به ساختار رسمی قدرت بیازمایند. با این حال آنها هنوز از تجربه اسفند 1398 و انتخابات مجلس یازدهم هراس دارند؛ جایی که مجید انصاری سرلیست شناخته‌شده اصلاح‌طلبان با 60 هزار رای یک‌دهم نفر سی‌ام انتخابات رای آورد.
مهم‌ترین مساله اصلاح‌طلبان در انتخابات مجلس98 و ریاست‌جمهوری 1400 کارنامه غیرقابل دفاع حسن روحانی بود. دولت دوازدهم در صحنه عمل آنچنان همگان را از خود ناامید کرده بود که حامیانش از مواجه شدن با آرای عمومی هراس داشتند. با این حال اصلاح‌طلبان برای ترمیم وجهه خود وانمود می‌کردند علت سقوط نود و چند درصدی پایگاه رای‌شان به ردصلاحیت‌ها مربوط می‌شود و کسانی که در انتخابات شرکت نکرده‌اند همسو با آنها هستند؛ ادعای سنگینی که البته مورد پذیرش جامعه نیز قرار نگرفت.
در نهایت با آغاز به کار دولت سیزدهم عمده احزاب سیاسی اصلاح‌طلب سعی کردند یا با اتخاذ مواضع همسو با براندازان (مانند حزب اتحاد ملت) خود را بیرون از محدوده رسمی سیاست تعریف کنند یا با انفعال در برابر حوادث خود را در قالب جریانی تعطیل‌شده نشان دادند. هرچه بود نزدیک شدن به نخستین میدان انتخابات از زمان آغاز به کار دولت سیزدهم، اصلاح‌طلبان را به تحرک واداشت؛ تحرکی که حالا نشانه‌های آن را در مواضع چهره‌های حزبی می‌توان یافت.
محمدباقر نوبخت، دبیرکل حزب اعتدال و توسعه که تشکیلات غیررسمی حسن روحانی به حساب می‌آید از جمله افرادی است که حالا با صدای بلند از برنامه رئیس‌جمهور سابق برای ارائه لیست انتخاباتی خبر می‌دهد تا مشخص شود شکست‌خوردگان خرداد1400 در پس سکوت و انفعال ظاهری‌شان هنوز سودای برگشت به قدرت را دارند. حسن روحانی که خود برای انتخابات خبرگان رهبری آماده و نام‌نویسی کرده است، از بهارستان چشم نپوشیده و در حال آنالیز شرایط است تا بخشی از چهره‌های همسو با دولتش را راهی مجلس شورای اسلامی کند. هرچند رویای به دست آوردن اکثریت پارلمان آنقدر دور از انتظار است که احتمالا روحانی نیز خیالش را در سر نپروراند اما می‌توان احتمال داد رئیس سابق دولت عزمش را برای داشتن یک اقلیت سنگین وزن در مجلس آینده جزم کرده است. محمدباقر نوبخت در همین زمینه روز گذشته در گفت‌وگویی که با خبرگزاری فارس داشت با اشاره به نام نویسی روحانی در انتخابات خبرگان رهبری از برنامه‌ریزی رئیس سابق دولت برای تنظیم یک لیست 16نفره در این انتخابات خبر داد. خبری که البته به نقل از منابع مختلف و البته در هاله‌ای از اما و اگر در یک ماه گذشته نیز بارها شنیده شده بود. نوبخت در این گفت‌وگو اما مسؤولیت تنظیم لیست انتخابات مجلس شورای اسلامی را به حزب اعتدال و توسعه منتسب کرد؛ حزبی که نوبخت، دبیرکل آن است و همواره به عنوان نسخه دوم حزب کارگزاران شناسایی می‌شد و مشهور است که نسبت روحانی با اعتدال و توسعه، نسبتی مشابه نسبت هاشمی‌رفسنجانی با کارگزاران سازندگی است.
نوبخت درباره ارائه لیست از سوی حزب اعتدال و توسعه و ائتلاف با دیگر جریان‌ها و چهره‌های اصلاح‌طلب گفت: لیست مجلس را که حزب اعتدال و توسعه باید بدهد، اینکه با ایشان (روحانی) مشورتی بشود و نظری بدهد درست است ولی اینکه ایشان الان به دنبال این باشد که یک لیست برای مجلس بدهد اصلا اینگونه نیست، حداقل آنطور که من مطلع هستم، کما اینکه بحث لیست‌های خودمان را من می‌دانم که ما روی چه کسانی داریم فکر می‌کنیم و اصلا ایشان شاید در ذهنش افراد مدنظر ما نباشد. اینکه مثلا یک لیستی هم برای مجلس در کنار لیست خبرگان باشد در این حد است و این را از من به عنوان مطلع بدانید که ایشان دنبال این نیست که یک لیستی برای مجلس ارائه کند. وی درباره گستره مشارکت اصلاح‌طلبان در انتخابات نیز خاطرنشان کرد: ما سرنوشت مجلس آتی را فقط در انتخابات شهر تهران و حوزه انتخاباتی تهران نمی‌بینیم، این افراد ۳۰ نفر هستند اما تعداد زیادی در اقصی نقاط کشور وجود دارند. ما با هر جریان دیگری مثل جریان اصلاح‌طلبان معتدل می‌توانیم روی استان‌های دیگر و حوزه‌های متعدد یک تشریک مساعی کنیم ولی تا اینجا واقعیت را به شما بگویم هیچ توافقی با هیچ‌یک از این ۲ مجموعه انجام نشده است. نوبخت در عین حال تمایل اصلاح‌طلبان به ائتلاف با علی لاریجانی و مشارکت وی در بسته شدن لیست نهایی را کتمان نکرد و گفت: (لاریجانی) از مجموعه افرادی است که اگر در آینده فرصتی بشود همانند اصلاح‌طلبان معتدل می‌توانیم هم روی لیست تهران و هم روی لیست شهرستان‌ها با آنان رایزنی کنیم.
* اما و اگرهای یک مشارکت
آنچه قطعی و تردیدناپذیر است برنامه‌ریزی و امید اصلاح‌طلبان برای بازگشت به نهادهای رسمی قدرت است. با توجه به نزدیک بودن انتخابات مجالس شورای اسلامی و خبرگان رهبری به نظر می‌آید نیروهای همسو با دولت روحانی تلاش می‌کنند یک فراکسیون برای خود ترتیب بدهند تا از انزوا و بلاموضوعی سیاسی فعلی خارج شوند.
در این فضا جبهه نیروهای انقلاب باید از قرار دادن هر پیش‌فرضی مبنی بر تحریم انتخابات از سوی اصلاح‌طلبان اجتناب کنند؛ آنچنان که یکی از امیدهای غربگرایان و نزدیکان به دولت حسن روحانی بهره بردن احتمالی از این غفلت است.
اما از سوی دیگر مشارکت چهره‌های نزدیک به حسن روحانی و ارائه لیست از سوی اصلاح‌طلبان، این جبهه سیاسی را با یک مساله بزرگ مواجه می‌کند. آنها پس از شکست سنگین در 2 انتخابات 98 و 1400 تلاش کردند داستان شکست خود را به گونه‌ای روایت کنند که معنای بی‌وزن شدن پایگاه اجتماعی‌شان را ندهد، به همین خاطر بدنه خود را عمدتا بین باشگاه تحریمی‌ها تعریف می‌کردند. حضور آنها در این انتخابات آن هم در شرایطی که حالا خود را به عنوان مخالفان مستقر تعریف می‌کنند این میدان را برای‌شان فراهم آورده تا پایگاه واقعی رای‌شان را نشان دهند.

Page Generated in 0/0073 sec