گروه فرهنگ و هنر: نیم قرن از افتتاح تئاترشهر میگذرد؛ مجموعهای که با الهام از برج طغرل به صورت مدور ساخته شد تا از همه جهت دیده شود اما گذر سالها شرایط پیرامونی این مجموعه را دستخوش تغییرات عمده کرد تا در نهایت در دوران حضور غلامحسین کرباسچی در شهرداری تهران نردههای حائل بین فضای سبز تئاترشهر با تقاطع انقلاب و ولیعصر برداشته و عملا مهمترین مجموعه تئاتری کشور بدون حریم شد. اقدامی که بعدها با عنوان همگنسازی فضاهای شهری از سوی برخی موافقان توجیه شد، در حالی که به گواه مستندات موجود، از بین بردن حریم تئاترشهر از همان روزهای ابتداییاش به مهمترین چالش هنرهای نمایشی کشور بدل شد.
از یک سو با توجه به شرایط پیرامونی پارک دانشجو طی چند سال گذشته مواردی چون درگیریهای منجر به جرح، سرقت از ابنیه و خسارتهای وارده به ساختمانی که ثبت میراث فرهنگی شده است را از جمله دلایل تعیین حریم دانستند و از سوی دیگر نیز مواردی همچون محصور و محدود کردن فضای فرهنگی در شهر به چالشی ناتمام بین موافقان و مخالفان بدل شده است اما آنچه در سالهای اخیر به وضوح پیرامون این ساختمان 50 ساله کاملا واضح و روشن است، وضعیت آشفته و ناامنی موجود در محوطه باز آن است. موضوعی که اواخر دولت قبل نیز به کرات مورد مطالبه هنرمندان قرار گرفت اما جز وعده عایدی دیگری نصیبشان نشد. با آغاز دولت سیزدهم و در روزهای ابتدایی وزارت محمدمهدی اسماعیلی، با بازدید از مجموعه تئاتر شهر بر اهتمام ویژه بر تعیین و ساماندهی حریم تئاترشهر تاکید شد و در نهایت پس از فراز و فرودهای بسیار و مطالبه هنرمندان و دغدغهمندان تئاتری، روز گذشته با حضور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و جمعی از هنرمندان پیشکسوت کلنگ حریم مجموعه تئاتر شهر به زمین زده شد.
در این مراسم که با حضور هنرمندان و مدیران تئاتری برگزار شد، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به اهمیت مطالبه هنرمندان درباره وضعیت بیرونی تئاترشهر گفت: در مدتی که در وزارتخانه بودم در همان بازدیدهای اولیه از مجموعه، با مطالبات جدی ایجاد حریم مواجه شدم. باید همکاری با میراث فرهنگ و شهرداری شکل میگرفت. طراحی نیز باید متناسب با تئاتر شهر انجام میشد.
اسماعیلی یادآور شد: وقتی قرار است یک کار مهم انجام شود شایعاتی مطرح میشود که همه را نگران میکند. تاکید من این بود که کار باید با نظر هنرمندان پیش برود.
وزیر ارشاد تاکید کرد: تئاتر شهر قلب تپنده هنر ایران و متعلق به مردم و هنرمندان است. بازسازی داخل مجموعه نیز در دست برنامهریزی و انجام است.
اسماعیلی تصریح کرد: بزودی ساخت بزرگترین مجموعه هنری در یکی از بهترین نقاط تهران آغاز خواهد شد. فناوریهای نوین مورد نظر قرار گرفته است و گام بلندی برای توسعه فضاهای فرهنگی - هنری برداشته میشود. تئاتر در کشور ما روزهای پررونقتری را پیش رو دارد. تلاش میکنیم مشکلات را به حداقل برسانیم.
وی اظهار کرد: سالی که سپری کردیم از پررونقترین سالهای فعالیتهای فرهنگی و هنری است. رئیسجمهور پیگیر مسائل فرهنگی و هنری هستند و بنده همیشه گزارشهایی را درباره این مهم ارائه میدهم.
پیش از سخنان وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، محمود سالاری، معاون هنری وزیر نیز طی سخنان کوتاهی از حمایتها و پشتیبانیهای شخص وزیر برای بحث حریم تئاترشهر تقدیر و تشکر کرد و گفت: اهتمام وزیر ارشاد باعث شد این کار به سرانجام برسد. خوشحالم تقاضای چندساله هنرمندان تئاتر به فرجام رسیده است.
در ادامه این برنامه ایرج راد به عنوان رئیس هیاتمدیره خانه تئاتر نیز با مروری بر وقایع و رخدادهایی که طی سالیان گذشته بر مجموعه تئاترشهر گذشته است، گفت: تئاتر شهر برای همه هنرمندان تئاتر مکان ویژهای است. سال ۴۶ بود که کلنگ این بنا زده شد و سال ۵۱ به اتمام رسید. ابتدا این بنا در اختیار تلویزیون بود و مقطعی جشن هنر شیراز و سپس به وزارت فرهنگ و هنر و بعد از انقلاب به وزارت ارشاد واگذار شد.
وی یادآور شد: زمانی قرار بود پهنه رودکی شکل بگیرد ولی به سرانجام نرسید. بعدها مشکل متروی تهران پیش آمد که نگران تأثیرات مترو بر بنا بودیم که در نهایت بعد از جلسات مختلف مسیر تغییر کرد و جایگاه خروجی نیز تغییر کرد.
راد ادامه داد: در گودبرداری ساختمان جنوبی تئاتر شهر بخشی از ساختمان آسیب دید که بعد از جلسات مختلف این خطر برطرف شد. سالها به دنبال این بودیم حریم تئاترشهر حریم درخوری باشد. ایمنی و امنیت برای بنا، هنرمندان و مخاطبان وجود نداشت. جلسات مختلف برگزار شد ولی به سرانجام نرسید. خوشحالم امروز این حریم ساخته میشود که باعث خوشحالی هنرمندان و مخاطبان تئاتر است.
داریوش ارجمند نیز به عنوان آخرین سخنران با توجه به حراست و حفاظت از این مجموعه توسط هنرمندان، گفت: ما همیشه حسرت پاگذاشتن روی صحنه تئاتر شهر را داشتیم و فقط یک بار این فرصت به من داده شد. درخواستم این است همانطور که از این بنا حراست میکنند، از افراد و هنرمندان نیز حراست شود.
وی افزود: طراحی انجام شده خیلی متناسب با تئاتر شهر است. از وزیر ارشاد هم قدردانی میکنم که این حریم را به سرانجام رساند. امیدوارم تئاتر شهر برای همه مردم و هنرمندان باشد.
ارجمند متذکر شد: مدام تیغ نقد به سمت کارگزاران فرهنگی است، در حالی که هنرمندان نباید چشمانتظار دولت باشند بلکه باید مردم را جذب تئاتر کنند. حرف من این است که باید به طرف مردم برویم و حقالزحمه خود را از مردم بگیریم. اگر میخواهیم هنری ارزنده داشته باشیم باید مورد تأیید مردم باشیم و مردم دوستمان داشته باشند.
وی تاکید کرد: امیدوارم حریم تئاتر شهر رعایت و محیط پیرامون تمیز شود و مردم با آرامش به این مجموعه بیایند و بروند.
در ابتدای مراسم کلیپی از هنرمندان مختلف نظیر رحمت امینی، کیومرث مرادی، محمد حاتمی، کاظم هژیرآزاد و حمیدرضا نعیمی که درباره لزوم وجود حریم مجموعه صحبت میکردند و همچنین تصاویری از نزاع خونین رخ داده در پیرامون تئاتر شهر پخش شد.
محمود سالاری، کاظم نظری، مجید قناد، هوشنگ توکلی، سیاوش تهمورث، مقصود نعیمیذاکر، کاظم هژیرآزاد، حسین پرستار، محمد دشتگلی، قاسم زارع، حسن دادشکر، رضا فیاضی، اسماعیل خلج، سیدمجید پوراحمدی، عباس عظیمی، تاجبخش فناییان، ایرج راد، داریوش ارجمند، مهدی حامدسقایان، محمود فرهنگ، رضا بنفشهخواه، خسرو احمدی، حسین مسافرآستانه، جهانگیر الماسی، شکرخدا گودرزی و پریسا مقتدی از جمله حاضران در این مراسم بودند.