مجری طرح گندم وزارت جهاد کشاورزی از هدفگذاری برای خودکفایی ۱۰۵ درصدی تولید گندم تا پایان برنامه هفتم توسعه در کشور خبر داد و گفت: ارتقای کیفیت گندم از دیگر اهداف این وزارتخانه است که با جایگزینی ارقام آبی و دیمی برتر، مصرف متعادل کودهای شیمیایی، مدیریت آفات و استفاده از سامانههای نوین آبیاری تحقق مییابد.
سهراب سهرابی با بیان اینکه گندم محصولی مهم در کشور است، گفت: در چرخه تناوبی محصولات زراعی ایران در حدود ۷۰ درصد اراضی دیم و حدود ۳۵ تا ۴۰ درصد اراضی آبی، گندم کشت میشود، به طوری که در مجموع حدود ۵۰ درصد از کل زراعت محصولات مختلف کشور به کشت محصول گندم اختصاص دارد.
مجری طرح گندم وزارت جهاد کشاورزی با اشاره به اینکه گندم از بعد دیگر هم مهم است، چرا که نقش مهمی در سبد امنیت غذایی کشور دارد، افزود: به طور متوسط بین ۴۰ درصد انرژی و ۴۴ درصد پروتئین مردم ایران از گندم تامین میشود که در این باره سهم جوامع روستایی بالاتر و جوامع شهری روند کاهشی دارد.
سهرابی با بیان اینکه در برنامه وزارت جهاد کشاورزی ۲ هدف در حوزه گندم برنامهریزی و هدفگذاری شده است، تصریح کرد: در برنامه هفتم همین موضوع را بررسی کردهایم که مرحله نخست آن خودکفایی ۱۰۵ درصدی گندم در کشور است که بتوانیم در پایان برنامه هفتم به آن هدف برسیم.
مجری طرح گندم وزارت جهاد کشاورزی، ارتقای کیفیت گندم را از دیگر اهداف این وزارتخانه برشمرد و گفت: تاکنون با جایگزینی ارقام آبی و دیمی با کیفیت برتر، مصرف متعادل کودهای شیمیایی، کنترل آفات بویژه آفت سن و کاهش درصد سنزدگی و مدیریت آبیاری با استفاده از سامانههای نوین آبیاری، توانستهایم کیفیت محصولات تولیدی را افزایش دهیم.
به گفته وی، با نگاه ویژه به تولید گندم در سال زراعی گذشته میزان خرید تضمینی گندم از مرز ۱۰ میلیون و ۴۰۰ هزار تن گذشت که نسبت به سال قبل ۴۵ درصد رشد و نسبت به ۲ سال قبل ۱۲۹ درصد رشد داشت.
سهرابی اضافه کرد: مصرف بهینه کودهای شیمیایی شامل کودهای ازته، فسفاته و پتاسه، افزایش بذرهای اصلاحشده و توسعه کشتهای مکانیزه، طرح جهش تولید در دیمزارها که با همکاری وزارت جهاد کشاورزی و ستاد اجرایی فرمان حضرت امام در سطح 4.2 میلیون هکتار اجرا شد، توسعه سامانه نوین آبیاری و مدیریت آفات و بیماری و علفهای هرز از علل رشد تولید گندم بود.
وی بیان کرد: کیفیت در گندم چند شاخص دارد که یکی از شاخصها وزن هکتولیتر یا وزن حجمی گندم است که هرچه بیشتر باشد کیفیت بهتری دارد. شاخص بعدی پروتئین است که مهمترین پروتئین موجود در گندم گلوتن است و درصد گلوتن مرطوب شاخص بعدی است که در اندازهگیری ما انجام میشود.
وی ادامه داد: گروه چهارم نیز با گندمهایی با هکتولیتر یا وزن حجمی ۶۰ درصد و درصد پروتئین پایینتر از 9.5 درصد است که جزو مصارف انسانی نیست و در ایران این نوع گندم نه تولید و نه وارد میشود. سهرابی خاطرنشان کرد: در ۱۵ استان کشور شامل استانهای خوزستان، گلستان، ایلام، مازندران، هرمزگان، فارس، سیستانوبلوچستان، اردبیل، بوشهر و خراسان رضوی گندم گروه یک تولید میشود.
وی افزود: همچنین استانهای آذربایجان شرقی، قزوین، البرز، خراسان شمالی، کرمانشاه، چهارمحالوبختیاری، کردستان و همدان گندمهای گروه ۲ را تولید میکنند و گندمهای گروه سوم فقط در استان زنجان تولید میشود.
این مقام مسؤول در پایان تصریح کرد: تنوع گندم یکی از نقاط قوت کشور است و در مجموع ۱۱۰ نوع گندم در کشور کشت میشود.