کد خبر: 273766تاریخ: 1402/10/13 00:00
لزوم تداوم برگزاری جشنوارههای فیلم موضوعی و منطقهای
احیای جشنواره ملی «نماز و نیایش»
گروه فرهنگ و هنر: در سالهای گذشته جشنوارههای متعددی با رویکردها و موضوعات مختلف برگزار شده است که برخی از این جشنوارهها هنوز به کار خود ادامه میدهند و برخی نیز مدتی است تعطیل شدهاند و خبری از فعالیت مجدد آنها نیست.
برگزاری چنین جشنوارههایی از چند نظر حائز اهمیت است؛ در وهله اول به عنوان بستری برای فیلمهایی که با موضوعات خاص ساخته میشوند، خواهند بود و مضاف بر این میتوان با حضور در چنین جشنوارههایی علاوه بر بالا بردن عیار فیلمها، به شکوفایی و تقویت هرچه بیشتر جشنوارههای دیگر مانند جشنواره بینالمللی فیلم کوتاه تهران یا جشنواره فیلم فجر کمک کرد.
در این میان در بحث جشنوارههای سینمایی با موضوع و محوریت دینی چند جشنواره مانند جشنواره فیلم کوتاه دینی «رویش»، جشنواره فیلم کوتاه «سما»، جشنواره ملی «نماز و نیایش» و... از جمله جشنوارههایی بودند که در چندین دوره کار خود را پیش بردند اما بعد از گذشت ادواری از فعالیت خود، تعطیل شدند. جشنواره فیلم «سما» - برگرفته از نام سیدمرتضی آوینی - اولین رویداد فرهنگی و هنری در ابتدای هر سال و افتتاحیه آن نیز همراه با سالروز شهادت سیدمرتضی آوینی بود. نکته قابل توجه درباره چنین جشنوارههایی اینکه در زمان برگزاری خود با اقبال خوبی هم مواجه بودند و علاوه بر حضور تعداد قابل توجهی از آثار، چهرههای بسیاری هم در آنها حضور پیدا میکردند. به عنوان مثال در دومین دوره از جشنواره «سما» و در بخش ملی 1917 اثر به جشنواره ارسال شد و در همین سمینار نقد و چارچوب نقد با حضور مسعود فراستی، سمینار آموزش کارگردانی با حضور همایون اسعدیان و سمینار آموزش بصری و دیجیتال با حضور محمود کلاری برگزار شد. همچنین در سومین جشنواره فیلم کوتاه «سما» که سال 1396 برگزار شد نیز طبق گفته مجتبی امینی، دبیر این دوره از جشنواره ۲۰۷۰ اثر از سراسر کشور در ۴ بخش مستند، داستانی، پویانمایی و فیلمنامه حضور داشتند. در همین دوره از جشنواره فیلم کوتاه «سما» بود که نکوداشت پرویز شیخ طادی، رضا میرکریمی و رامبد جوان هم برگزار شد. جشنواره فیلم کوتاه دینی «رویش» نیز در تمام دورههایی که برگزار شد، توانست با استقبال خوبی مواجه شود و جایگاه خود را پیدا کرده بود تا جایی که در دهمین جشنواره فیلم «رویش» که سال 1395 برگزار شد، 800 اثر به دبیر خانه این جشنواره ارسال شد. در این جشنواره نیز هنرمندان بسیاری حضور پیدا میکردند. به عنوان مثال در اختتامیه هفتمین دوره آن هنرمندانی چون رویا تیموریان، داوود رشیدی، ریما رامینفر، هدایت هاشمی، سهیلا رضوی، سعید پورصمیمی، حسین یاری، همایون اسعدیان، غلامرضا موسوی، علی معلم و.... حضور داشتند و با حضور مجید مجیدی از رضا میرکریمی نیز تقدیر به عمل آمد. یکی دیگر از این جشنوارههای دینی که تعطیل شد، جشنواره ملی «نماز و نیایش» بود. این جشنواره که 8 دوره برگزار شد، از چرخه جشنوارههای کشور کنار رفت تا یکی دیگر از جشنوارههای موضوعی باشد که به محاق میرود. اما در این میان به همت مسؤولان انجمن سینمای جوانان ایران، جشنواره ملی «نماز و نیایش» احیا شد و نهمین دوره این جشنواره شکل گرفت. در این دوره که 13 تا 15 دی در قم برگزار خواهد شد، محمدصادق روشن، محمد علیزادهفرد و محمد منصوبی به عنوان هیات انتخاب بخش فیلمنامه، ابراهیم سلیمانی، امیرعلی جوادیان و مسعود زندهروح کرمانی به عنوان هیات انتخاب و داوری بخش عکس و محمدعلی باشهآهنگر، حسن نجفی و علی بیطرفان به عنوان هیات انتخاب و داوری بخش فیلم حضور خواهند داشت. همانطور که پیشتر نیز به آن اشاره شد، یکی از اتفاقهای مهمی که میتواند به تقویت و هرچه شکوهمندتر شدن جشنوارههای اصلی و مهم کشور کمک کند، وجود و برگزاری قدرتمند جشنوارههای موضوعی و حتی منطقهای است که انجمن سینمای جوانان ایران با در نظر داشتن سیاستهای خود به دنبال تحقق این اتفاق است. اگر توجه و عنایت ویژهای به چنین جشنوارههایی از سوی متولیان شکل بگیرد، بدون شک میتوان شاهد آثار درخشانتر و حضور چهرههای جدید و حتی تزریق انرژی به فیلمسازان بود.