امضای قرارداد توسعه ۴ میدان نفتی و گازی بهزودی
مدیر سرمایهگذاری و کسبوکار شرکت ملی نفت ایران گفت: برای توسعه میدانهای گازی گردان، خارتنگ، پازن و میدان نفتی آذر، قراردادهایی به ارزش بیش از ۲ میلیارد دلار بهصورت رسمی به زودی امضا میشود. فریدون کردزنگنه اظهار کرد: به منظور اجرای طرحهای توسعه میدانهای گازی کشور و با هدف تعدیل ناترازی گاز، شرکت ملی نفت ایران از زمستان سال ۱۴۰۰ نسبت به آغاز مذاکره با هلدینگهای پتروشیمی اقدام کرد که این مذاکرات اردیبهشت امسال به امضای تفاهمنامه همکاری منجر شد و متعاقب آن موافقتنامهها و قراردادهای آن برای انجام مطالعات و تهیه طرحهای توسعه (DPOP) به عنوان پیشنیاز امضای قراردادهای بالادستی با هلدینگهای متقاضی سرمایهگذاری امضا شد. وی افزود: توسعه مخزن مارون خامی از سوی شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس، توسعه میدانهای گازی گردان، خارتنگ و پازن با مشارکت گروه باختر، پتروفرهنگ و شرکت پارس پترو زاگرس و توسعه مخزن گازی قلعهنار و میدان نفتی آذر توسط هلدینگ اهداف و شرکت مهندسی و ساختمان نفت، از میدانهای تعیینشده برای توسعه در چارچوب سرمایهگذاری شرکتهای پتروشیمی است. مدیر سرمایهگذاری و کسبوکار شرکت ملی نفت ایران با بیان اینکه از 3 تفاهمنامه یادشده، مطالعات مورد نیاز از سوی هلدینگهای پتروشیمی باختر و اهداف بهترتیب برای توسعه میدانهای گازی گردان، خارتنگ، پازن و میدان نفتی آذر انجام شده است، اظهار کرد: مذاکرههای فنی، مالی و قراردادی مربوطه نیز مراحل پایانی خود را طی کرده است و بهزودی پس از نهایی شدن و حلوفصل موضوعات باقیمانده، قراردادهای مربوط به ارزش بیش از ۲ میلیارد دلار بهصورت رسمی امضا میشود. کردزنگنه تصریح کرد: با توجه به محدودیت مندرج در تصویبنامه هیات وزیران درباره شرایط عمومی، ساختار و الگوی قراردادهای بالادستی نفت و گاز مبنی بر لزوم امضای قرارداد با شرکتهای اکتشاف و تولید، شرکت ملی نفت ایران به منظور استفاده از ظرفیت سرمایهگذاری صاحبان صنایع بزرگ از جمله شرکتهای پتروشیمی نسبت به تقاضای اصلاح مصوبه یادشده اقدام و سرانجام هیات وزیران در تاریخ ۱۲ مهر امسال اصلاحات مورد نیاز را تصویب کرد. وی گفت: بر اساس هماهنگی و همکاری انجام شده با اتحادیه صادرکنندگان فرآوردههای نفت، گاز و پتروشیمی، نشست معرفی فرصتها و الگوهای سرمایهگذاری در حوزه بالادست نفت و گاز با محوریت تبیین جزئیات قراردادهای IPC برگزار شد که در این نشست تعداد زیادی از شرکتهای پتروشیمی کشور حضور داشتند.
***
ضرورت انضباط مالی در همه دستگاهها
رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور با تأکید بر ضرورت رعایت انضباط مالی در همه دستگاهها گفت: باید در چارچوب منابع موجود تلاش کنیم کشور را به نحو مطلوبی اداره کنیم و از هزینهتراشی به صورت جدی پرهیز شود. داود منظور با تأکید بر ضرورت رعایت انضباط مالی در همه دستگاهها از جمله در آموزشوپرورش، اظهار کرد: همه امور بخشی سازمان برنامه و بودجه، وضعیت نیازهای بودجه و تعهدات سهماه پایانی امسال را به صورت مکتوب اعلام کنند تا بررسی، جمعبندی و تصمیمگیری لازم درباره تخصیص اعتبارات صورت گیرد. رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور با بیان اینکه باید در چارچوب منابع موجود تلاش کنیم تا کشور را به نحو مطلوبی اداره کنیم و از هزینهتراشی به صورت جدی پرهیز شود، افزود: لازم است همه دستگاهها خود را پایبند و مقید به چارچوب بودجه مصوب بدانند و با رویکرد افزایش بهرهوری در جهت خدمترسانی بیشتر به مردم گام بردارند.
***
ریال برونمرزی چند ماه آینده عملیاتی میشود
معاون روابط بینالملل بانک مرکزی گفت: ریال برونمرزی چند ماه آینده عملیاتی میشود و فعالان اقتصادی با استفاده از آن مناسبات تجاری خود را با کشورهایی که این سازوکار برای آنها عملیاتی شده انجام میدهند. محسن کریمی اظهار داشت: سازوکار ریال آفشور یا ریال برونمرزی در واقع دستورالعملی است که به وسیله آن فعالان اقتصادی در مناسبات تجاری خود از ریال استفاده میکنند. وی افزود: ریال آفشور مبادلات تجاری را برای تجار تسهیل میکند و در این طرح صادرکننده و واردکننده کالای خود را با ریال مبادله میکنند و در بازگشت ارز صادراتی مشکلی نخواهند داشت. کریمی گفت: درباره افغانستان و عراق به دلیل روابط اجتماعی گسترده و امکان واردات ریالی خدمات از آنها و درباره کشور روسیه به دلیل نهاییسازی توافق پیمان پولی دوجانبه در سفر اخیر رئیس کل بانک مرکزی به روسیه این طرح قابلیت اجرا خواهد یافت. معاون روابط بینالملل بانک مرکزی بیان کرد: این طرح هم به زوار ایرانی و عراقی و هم برای اتباع افغانستان کمک میکند. برای نمونه اتباع زیادی از کشور افغانستان در ایران فعالیت میکنند که برای ارسال پول خود به کشورشان نیاز به تبدیل آن به ارز در بازار غیر رسمی دارند. ریال برونمرزی (ریال آفشور) میتواند این مشکل را برای انتقال ارز برای اتباع رفع کند. کریمی گفت: حدود ۶ ماه گذشته عملیات مطالعاتی این طرح آغاز شده است و امیدواریم تا چند ماه آینده این طرح عملیاتی شود. وی اظهار داشت: همه تجارت ما با افغانستان و عراق به سمت صادرات ریالی نمیرود، بلکه به میزانی که بتوانیم واردات ریالی انجام دهیم، این طرح قابل اجراست. امکان صادرات ریالی به روسیه نیز در چارچوب پیمان پولی دوجانبه از نوع خط معاوضه نقدینگی به میزان توازن تجاری سالانه 2 کشور خواهد بود.