با توسعه شبکههای مجازی مدل فرآیند قماربازی و شرطبندی این روزها تغییر کرده است به طوری که هماکنون قماربازان به فضای مجازی کوچ کردهاند؛ گردانندگان شبکههایی که با فعالیت شرطبندی و قمار ابتدا دانپاشی کرده و سپس با جذب طعمههای خود اقدام به خالی کردن حساب بانکی آنها میکنند. البته پلیس فتا با رصد این شبکهها و شناسایی فعالان آن چه در داخل و چه در خارج کشور، اقدام به مسدود کردن چنین سایتهایی میکند اما دوباره قارچگونه سبز میشوند. در راستای انجام سلسله اقدامات پیشگیرانه و تحذیری در بانک مرکزی و برخی بانکهای کشور با توسعه الگوریتمهای هوشمند، اقدامات موثری برای شناسایی سوءرفتار افراد در شبکه بانکی و پرداخت انجام شده و بر اساس این شناساییها با همکاری دادستانی کل کشور و شبکه بانکی، به افراد مرتکب بزه قمار پیامک اخطار و هشدار ارسال شده که اتفاقا موثر نیز بوده، به طوری که نرخ ارتکاب این دسته از تخلفات حکایت از توقف بیش از ۷۰ درصد فعالیت قماربازان پس از دریافت پیامک هشدار داشته است. در این باره معاون فناوریهای نوین بانک مرکزی از شناسایی بیش از ۲۰ هزار درگاه پرداخت اینترنتی مرتبط با قمارخانهداران و تشکیل پرونده قضایی برای صاحبان آنها و شناسایی بیش از ۷۲ هزار کارت اجارهای در شبکه بانکی و اعمال محدودیت در دریافت خدمات بانکی برای مقابله با قمار و شرطبندی در فضای مجازی خبر داد.
مهران محرمیان با اشاره به اینکه مبارزه با پدیده قمار و شرطبندی سایبری، موضوعی چندوجهی است و برخورد موثر با این جرم و محدودسازی عاملان آن نیازمند اقدام در ابعاد مختلف انتظامی، قضایی، فرهنگی، اجتماعی، فناوری اطلاعات و ارتباطات و البته خدمات بانکی و پرداخت است، تاکید کرد: پدیده مجرمانه قمار و شرطبندی در کشور دارای اکوسیستم پیچیدهای است که نباید آن را صرفاً رفتاری شخصی و متکی به افراد مجرم دانست، لذا بانک مرکزی با بررسی و تحقیقات عمیق و گسترده، در گام نخست بازیگران این حوزه را از منظر عملیات بانکی و مبادلات مالی در ۳ شاخه شامل سرشاخههای اصلی، قمارخانهداران و نیز قماربازان شناسایی و دستهبندی کرد. وی افزود: بررسی مدل فرآیندی قمار و شرطبندی در فضای مجازی نشان میدهد برای مقابله با این پدیده نیازمند اقدامات همهجانبه و فرادستگاهی در کشور هستیم تا بتوانیم به صورت هماهنگ و فرآیندی با پدیده قمار و شرطبندی در فضای مجازی مقابله کنیم.
بر این اساس کارگروهی با همکاری دادستانی کل کشور، مرکز ملی فضای مجازی، دادسراهای ناحیههای ۳۸ و ۳۲ تهران تشکیل شده و اقدامات قابل توجهی نیز در دستور کار بوده که خوشبختانه نتایج موثری حاصل شده است؛ البته برای اثربخشی بیشتر این اقدامات، نیازمند هماهنگی لازم و دقیق بین دستگاهها و نهادهای مسؤول هستیم. در این کارگروه پیشنهادهای متعددی از سوی بانک مرکزی به سایر نهادهای مسؤول نیز ارائه شده تا نهایتاً هزینه این رفتار مجرمانه برای مرتکبان و مسببان افزایش یابد.
معاون فناوریهای نوین بانک مرکزی ادامه داد: در بانک مرکزی به عنوان متولی و ناظر حوزه «خدمات بانکی و پرداخت» در نخستین و یکی از مهمترین اقدامات در حوزه مبارزه با قمار و شرطبندی سایبری، ضمن شناسایی بازیگران اصلی در حوزه تبادلات مالی این اکوسیستم، اقدامات خود را در 4 محور اصلی شامل مقابله با قمارخانهداران، مقابله با قماربازان، یافتن سرشاخههای اصلی و نهایتاً انجام سلسله اقدامات پیشگیرانه برای جلوگیری از اقدامات فریبکارانه در شبکههای اجتماعی و فضای مجازی، برنامهریزی کردیم و متمرکز ساختیم.
محرمیان ادامه داد: تمهیداتی نیز از سوی بانک مرکزی در دست بررسی است تا با توسعه بسترهای اعتبارسنجی، رفتارهای مجرمانه و مشکوک افراد در شبکه بانکی و پرداخت الکترونیک، در امتیاز اعتبارسنجی ایشان نیز مورد استناد قرار بگیرد.