گروه فرهنگ و هنر: همواره نسل جوان در تئاتر کشور نماد و نشانهای از ایدههای نو و خلاقانه است؛ موضوعی که نه اکنون بلکه طی ۴ دهه گذشته نمود آن را در بخشهای مختلف جشنوارهها بویژه در مهمترین رویداد تئاتری نسل جوان یعنی جشنواره دانشگاهی شاهد و ناظر بودهایم؛ جشنوارهای که چند سالی است از سوی متولیان و بانیان چندان جدی گرفته نشده و عملا هیچ خبری از آن نیست، از همین رو دغدغهمندان این حوزه تلاش کردند با ایجاد رویدادهای نو و جدید در کنار پر کردن خلأ موجود، ظرفیت بالقوه جوانان و نسل آینده تئاتر کشو را به منصه ظهور و بروز برسانند. یکی از این رویدادها جشنواره «همآغاز» بود که نخستین دوره آن به همت مجموعه تئاترشهر برگزار شد. مجموعهای که همواره به عنوان قطب مهم و اصلیترین پایگاه تئاتری کشور به شمار رفته و حضور در آن برای نسل جدید و جوان تئاتر کشور فراتر از یک آرزو به شمار میآید اما با تدبیر و همراه بسیاری از جوانان دهه 70 -که خود طعم حسرتها و آرزوهای حضور در این مجموعه را کشیده و چشیدهاند- تلاش کردند با برپایی این رویداد بخشی از خلأ موجود پیرامون عدم برپایی مهمترین رویداد تئاتر دانشگاهی را به نوعی جبران کنند؛ رویدادی که به گفته رئیس مجموعه تئاترشهر، در گام نخست در حالی بیش از ۱۶۰ طرح و ایده اجرایی به آن ارسال شد که 150 طرح آن کار اولی به شمار میرفت و در نهایت نیز با توجه به هیات انتخاب، 60 اثر به مرحله بازبینی و 20 اثر نیز به مرحله نهایی راه یافتند؛ آثاری که طی یک هفته در سالنهای تئاترشهر با هم به رقابت پرداختند و در نهایت نیز شامگاه سهشنبه این رویداد با حضور بسیاری از جوانان و دانشجویان نفرات برگزیده به کار خود پایان داد.
آیین اختتامیه این جشنواره با اجرای محمدامین نبیاللهی، مجری جوان تلویزیون و بازیگر تئاتر برگزار شد. در این مراسم ابتدا مستندی از روند برگزاری جشنواره و سخنان اعضای هیات داوران پخش شد و پس از اجرای موسیقی توسط گروه موسیقی «زاوش» و یک پانتومیم طنز توسط یکی از بازیگران تئاتر، سیدجواد طاهری، مدیر مجموعه تئاترشهر با اشاره به سیاستها و اهداف برپایی جشنواره همآغاز، طی سخنانی کوتاه گفت: این جشنواره مختص جوانان ۲۰ تا ۴۰ سال با هدف کشف استعدادهای جوان طرحریزی شد و سعی کردیم در همه مراحل جشنواره از توان جوانان استفاده کنیم، حتی در انتخاب دبیر و ممنونم از امیر موسی کاظمی که به بهترین شکل این جشنواره را مدیریت و برگزار کرد.
مدیر مجموعه تئاترشهر افزود: در مرحله بازخوانی طرحها هیات انتخاب متون متشکل از وحید نفر، حسن معینی، مجید شکری، اشکان پیرزندهدل و وحید منتظری از میان بیش از ۱۶۰ طرح و ایده اجرایی ارسالی به نخستین دوره این جشنواره و بیش از ۱۵۰ اثر ارسالی برای بخش کار اولیها، ۶۰ اثر را برای حضور در مرحله بازبینی معرفی کرد. مرحله بازبینی هیات انتخاب آثار نیز توسط امیر نوروزی، کورش شاهونه و حسن معینی انجام شد که در نهایت ۲۰ نمایش به مرحله اجرا رسید.
کیومرث مرادی دیگر سخنران مراسم بود که به عنوان نماینده هیات داوران سخنانی را درباره اهمیت حضور جوانان بر صحنه تئاتر بیان کرد. وی گفت: سال ۱۳۷۰ به عنوان یک جوان ۲۰ ساله در جشنواره تئاتر گلریزان شرکت و جایزه بهترین کارگردانی را دریافت کردم. استادم مرحوم حمید سمندریان به من گفت فرآیند تئاتر، یک مسیر است و قرار نیست با گرفتن یک جایزه در یک کار بمانیم و یک کار ملاک ارزش ما نیست. او اضافه کرد که خوشحالم از این جشنواره لذت بردید و امیدوارم به خلق کردن و لذت بردن ادامه دهید.
امیرموسی کاظمی، دبیر نخستین جشنواره همآغاز در بخش پایانی مراسم به عنوان آخرین سخنران با اشاره به اینکه همآغاز نخستین جشنوارهای است که از ابتدای تاسیس مجموعه تئاترشهر، به صورت مستقل توسط این مجموعه برگزار شده است، گفت: روزی که سیدجواد طاهری پیشنهاد دبیری این جشنواره را مطرح کرد، تنها چیزی که باعث شد این مسؤولیت را بپذیرم، امید به این بود که این جشنواره دری باشد برای ورود و معرفی نسل جدیدی از استعدادهای تئاتری و امروز خوشحالم که در پایان جشنواره همآغاز، این هدف محقق شده است.
وی ادامه داد: جشنواره تئاتر همآغاز به صورت مستقل و بدون هیچگونه حمایت دولتی و به صورت خودگردان برگزار شد و در این راه سخت، تنها سایت تیوال بود که با حمایت مادی و معنوی خود ما را در برگزاری این جشنواره همراهی کرد.
کاظمی با بیان اینکه جشنوارهای در این ابعاد با ۲۰ کار نمایشی از تهران و سایر شهرهای کشور، با هزینهای حدود ۵۰۰ میلیون تومان برگزار شد، گفت: ما از ابتدا میخواستیم ثابت کنیم برای برگزاری یک جشنواره باکیفیت در چنین ابعادی نیازی به بودجههای میلیاردی و دبیرخانه عریض و طویل نیست و میتوان با همت و تلاش مضاعف، کارهای بزرگ کرد. دبیر جشنواره «همآغاز» ابراز امیدواری کرد هرچند این جشنواره به صورت مستقل و خودگردان اجرا شد اما امیدوارم با شور و هیجانی که ایجاد شد، در دورههای آینده نهادهای مختلف از آن حمایت کنند و به جای برگزاری جشنوارههای میلیاردی بعضا بیحاصل، روی این جوانان بااستعداد سرمایهگذاری کنند.
دبیر نخستین دوره جشنواره در پایان ضمن تبریک به برگزیدگان و تشکر از همکاران خود در ستاد برگزاری جشنواره و کارکنان مجموعه تئاترشهر، آثار منتخب جشنواره همآغاز برای اجرای عموم در سال ۱۴۰۳ در مجموعه تئاترشهر را معرفی کرد. سپس هیات داوران متشکل از شهره سلطانی، کیومرث مرادی و دکتر اسماعیلنجار به همراه هادی حجازیفر برای اهدای جوایز بهترین طراحی، بهترین بازیگری زن و بهترین بازیگری مرد روی صحنه حضور یافتند و جوایز این ۳ بخش را اهدا کردند.