مهدی بختیاری: حمله موشکی بامداد سهشنبه سپاه به مقر داعش در «ادلب» و مقر موساد در «اربیل» از چند جهت حائز اهمیت بود که یکی از این موارد پرحجم بودن شلیکهاست.
نیروی هوافضای سپاه در این 2 عملیات که به صورت همزمان انجام شد (و این خود یکی از ویژگیهای عملیات اخیر است) در مجموع 24 موشک به سمت اهداف شلیک کرد که 13 فروند آن سهم داعش در سوریه و 11 فروند دیگر سهم صهیونیستها در اقلیم کردستان عراق بود.
حتی در حمله به عینالاسد در 4 سال قبل و بعد از ترور سردار شهید سپهبد حاج قاسم سلیمانی هم این تعداد موشک بهکار گرفته نشده بود.
نکته دیگر اینکه طبق گزارشها و تصاویر منتشر شده از این عملیات، همه این 24 موشک بدون خطا و بدون اشکال فنی به اهداف اصابت کرد که نشان از دقت بالا و کیفیت طراحی و ساخت این موشکها دارد.
دقت اصابت موشکها نیز در تصاویر منتشرشده از حمله به مقر موساد در اربیل به وضوح مشخص بود که چطور همه آنها درست به نقطه مورد نظر رسیدند.
ویژگی دیگر عملیاتهای اخیر سپاه، افزایش برد موشکها نسبت به گذشته بود.
یگان موشکی سپاه در این عملیات برای زدن مواضع داعش در ادلب که در شمال سوریه قرار دارد، سامانههای موشکی خود را در جنوب خوزستان مستقر کرد که فاصلهاش تا هدف به 1300 کیلومتر میرسد.
پیش از این، رکورد عملیاتهای موشکی علیه اهداف خارجی، 600 کیلومتر در مناطقی در سوریه بود. برای مثال 28 خرداد 96 در پی عملیات تروریستی داعش در مجلس شورای اسلامی، مقرهای این گروهک خبیث در شهر المیادین مورد اصابت قرار گرفت که فاصله آن از محل استقرار موشکها 600 کیلومتر بود.
31 شهریور 97 نیز مجددا اهدافی در فاصله 600 کیلومتری در دیرالزور سوریه هدف قرار گرفت اما روز سهشنبه برد عملیاتی موشکهای شلیک شده به 1300 کیلومتر رسید که بیش از 2 برابر گذشته بود. از آنجا که فاصله مرزهای غرب ایران تا سرزمینهای اشغالی تنها 1100 کیلومتر است، انجام این عملیات به نوعی میتواند یک تمرین واقعی برای رسیدن به اهداف در برد سرزمینهای اشغالی باشد.
همانطور که اشاره شد، 4 فروند از موشکهای شلیکشده به سمت ادلب از جنوب خوزستان (احتمالا برای تمرین شلیک در این برد بوده) از نوع «خیبرشکن» بودند. موشک خیبرشکن بردی 1500 کیلومتری دارد و به دلیل توانایی مانورپذیری در فاز نهایی حمله، امکان عبور از بسیاری از سامانههای سپر موشکی را دارد. از طرف دیگر، نوع طراحی و جنس مواد بهکار رفته در این موشک، به قابلیتهای آن در سبکسازی، سرعت در آمادهسازی و شلیک افزوده است. این موشک یکی از دقیقترین موشکهای بالستیک ایران است که رونمایی از آن نیز بازتاب زیادی در رسانههای صهیونیستی داشت. در ادبیات نظامی ایران، موشکهای با برد بیش از 1100 کیلومتر به عنوان موشکهای «اسرائیلزن» شناخته میشوند که در این بین، «خیبرشکن» یکی از اصلیترین کاندیداها در صورت ضرورت حمله نظامی به سرزمینهای اشغالی خواهد بود که در این عملیات برای نخستین بار در عرصه میدان رزم واقعی نیز بهکارگیری شد. علاوه بر این، در حمله به اهداف مورد نظر در اقلیم کردستان نیز از ۲ عضو خانواده موشکی فاتح یعنی «فاتح 110» و «فاتح 313» استفاده شد که از جمله دقیقترین موشکهای ایران محسوب میشوند که اولی بردی معادل 300 کیلومتر و دومی بردی نزدیک به 500 کیلومتر دارد. استفاده از موشکهای خانواده فاتح در عملیاتهای گذشته در اقلیم کردستان نیز مسبوق به سابقه بوده و این موشکها نشان دادند همیشه میتوانند یکی از مطمئنترین انتخابهای فرماندهان برای انجام عملیاتها در بردهای مشابه باشند.