گروه اقتصادی: قیمت هر کیلو گوشت گوسفندی هفته جاری (شقه) به 500 هزار تومان رسید که نشانگر رشد 150 درصدی آن نسبت به سال گذشته است. بر پایه اطلاعات مرکز آمار، قیمت هر کیلو گوشت قرمز دیماه سال گذشته 200 هزار تومان بود.
به گزارش «وطن امروز»، چند هفته پس از جهش قیمت مرغ و رسیدن آن به بیش از 100 هزار تومان، به نظر میرسد قیمت گوشت قرمز هم هوس رکوردشکنی کرده است، البته بیان این نکته ضروری است که از ابتدای هفته جاری قیمت هر کیلو مرغ در پروتئینیهای شهر تهران به محدوده 80 هزار تومان بازگشت.
مشاهدات میدانی حاکی از آن است که قیمت گوشت گوسفندی تفکیکشده بویژه اجزای پرتقاضایی مثل ران و سردست از کیلویی ۶5۰ هزار تومان هم گذشته است. گوشت بیاستخوان از جمله راسته و خورشتی نیز تا کیلویی ۹۰۰ هزار تومان بالا رفته و قیمت شقه گوسفندی هم در بیشتر قصابیهای پایتخت به کیلویی ۵۰۰ هزار تومان رسیده است. شرایط قیمت در پلتفرمهای فروش آنلاین به مراتب بدتر است؛ قیمت یککیلو گوشت گوسفندی پاک شده و به اصطلاح خورشتی یک میلیون تومان را نیز رد کرده است. البته اغلب فروشگاههای آنلاین چند روزی است که اساسا فروش گوشت قرمز را متوقف کردهاند و این کالا در شرایط ناموجود قرار گرفته است.
* کاهش تولید گوشت در پاییز امسال
بر اساس آخرین گزارش مرکز آمار، در مهرماه امسال ۳۸۷۶۰ تن انواع گوشت قرمز در کشتارگاههای رسمی کشور تولید و عرضه شده که نسبت به مدت مشابه پارسال ۲۹ درصد کاهش یافته است. همچنین، وزن گوشت قرمز عرضهشده انواع دامهای ذبحشده در کشتارگاههای رسمی کشور در مهر ۱۴۰۲، جمعا ۳۸۷۶۰ تن گزارش شده، که سهم گوشت گاو و گوساله بیش از سایر انواع دام بوده است. بر اساس نتایج این آمارگیری، مقدار عرضه گوشت قرمز در کشتارگاههای رسمی کشور در مهر ۱۴۰۲ نسبت به ماه قبل (شهریور) نیز حدود ٢ درصد کاهش داشته است. بر همین اساس، مقدار تولید گوشت مهر ۱۴۰۲ نسبت به ماه مشابه سال ۱۴۰۱ برای گوسفند و بره ۴۰ درصد، برای بز و بزغاله ١٤ درصد، برای گاو و گوساله ٢٢ درصد و برای گاومیش و بچهگاومیش ٢٧ درصد کاهش داشته است. همانطور که پیداست میزان تولید گوشت قرمز در گزارش آخر مرکز آمار که مربوط به حدود 80 روز پیش است کاهش قابل توجهی داشته است. موضوع کاهش تولید و عرضه، مورد وثوق و تاکید فعالان صنفی این حوزه نیز است. علی اصغر ملکی، رئیس اتحادیه گوشت گوسفندی در این رابطه و در گفتوگو با یکی از رسانهها گفت: دام در ایران به تعداد کافی وجود ندارد و این امر امکان ورود دامدارها به نرخگذاری را فراهم کرده است. رئیس اتحادیه گوشت گوسفندی اضافه کرد: در چند سال گذشته دامهای مولد زیادی را به علت گرانی نهاده از دست دادهایم و دامداران دامهایشان را روانه کشتارگاه کردند. از طرف دیگر امسال تا حدی بارش و رویش در غرب کشور خوب بوده و دامداران نهاده ذخیره کردهاند و دامدارانی که توانستهاند دامهایشان را نگه دارند قصد دارند آنها را در بازار بهتری عرضه کنند.
* قیمت گوشت گاو نوسان آنچنانی نداشته است
سیدمهدی میرزاامین، نایبرئیس اتحادیه تهیه و توزیع گوشت گاوی نیز در این باره گفته است: در حال حاضر بازار گوشت گوسفند اوضاع بسامانی ندارد و به نظر میرسد کاهش تولید اینگونه دامی و مجاز نبودن کشتار بره ریز موجب افزایش مستمر قیمت آن شده است. وی در تشریح قیمت انواع کنونی انواع گوشت قرمز اظهار کرد: قیمت گوشت گاو تفاوت چندانی پیدا نکرده و در 2 هفته گذشته تنها ۱۰هزار تا ۱۵ هزار تومان افزایش داشته است؛ در حال حاضر گوشت لخم گاو ۵۳۵ هزار تا ۵۴۵ هزار در هر کیلو عرضه میشود اما شقه گوشت گوسفند با استخوان و چربی به ۵۵۰ هزار تومان در هر کیلو رسیده و احتمال افزایش بیشتر قیمت هم وجود دارد. نایبرئیس اتحادیه تهیه و توزیع گوشت گاوی ادامه داد: البته تلاش شده کمبود تولید و عرضه گوشت گوسفند با واردات گوشت گرم از کشورهای همسایه جبران و تعادل بازار برقرار شود اما گوشت وارداتی چربتر از گوشت تولید داخل بود و بو و طعم آن با ذائقه ایرانی هماهنگی نداشت. با این حال چون قیمت آن پایینتر بود به قدرت خرید مردم کمک کرد و البته قیمت را متعادل نگه داشت. در صورتی که اگر گوشت گوسفند وارد نشده بود امروز قیمت آن در کشور سر به فلک میگذاشت.
* ضرر قصابیها
وی در ادامه از متضرر شدن صنف قصابان در پی کاهش قدرت خرید مردم گفت و توضیح داد: اطلاعات اتحادیه از ارتباط با قصابان حاکی از کاهش قدرت خرید مردم با وجود عرضه مطلوب و فراوان انواع گوشت گاو و گوسفندی است. کاهش قدرت خرید مردم برای صنف قصابان به ضرردهی کامل آنها میانجامد، زیرا این صنف غیر از گوشت کالای دیگری عرضه نمیکند.
* واردات افزایش یافته است
قائممقام وزیر جهاد کشاورزی سهشنبه هفته جاری خبر از واردات گوشت برای کنترل قیمت داد. علیرضا پیمانپاک در اینباره افزود: واردات گوشت قرمز گرم از هفته گذشته افزایش یافته است، هر چند به دلیل تعطیلات کریسمس مدتی متوقف شده بود. وی گفت: از نیمه دوم اسفند سال جاری گوشت دام پرواربندیشده تولید داخل هم به عرضه گوشت قرمز کشور اضافه میشود و همه اینها به کاهش قیمت این کالا میانجامد، بنابراین از نیمه دوم اسفند شاهد کاهش قیمت گوشت قرمز خواهیم بود. موضوع قیمت گوشت به قدری دارای اهمیت بود که به نشست خبری سخنگوی اقتصادی دولت نیز راه یافت. سید احسان خاندوزی در پاسخ به سوالی خبرنگاری که نسبت به قیمت گوشت قرمز و مرغ در ایام نوروز اظهار نگرانی کرده بود، گفت: رئیسجمهور این هفته جویای این موضوع بوده است و دستورات لازم در این باره داده شده؛ وزارت جهاد کشاورزی برای شب عید و ماه مبارک رمضان یک برنامه ویژه دارد. خاندوزی عامل اصلی افزایش قیمت و نوسانات روزها و هفتههای اخیر در اقلام پروتئینی را کاهش تولید اعلام کرد و نوید این را داده است که روند تامین نهاده تسریع خواهد شد.