اگر چه تیم ملی صعودش را به مرحله بعد قطعی کرد اما عملکرد ملیپوشان همه را ترساند
عبدالله دارابی: تیم ملی فوتبال کشورمان در دومین بازی خود در جام ملتهای آسیا موفق شد با تکگل مهدی قائدی از سد تیم ملی فوتبال هنگکنگ بگذرد. منهای نتیجه که حقیقتا کسی انتظار این بازی کمگل و ضعیف را نداشت، نوع بازی عجیب ملیپوشان بود که خیلیها را غافلگیر کرد. تیمی که امید قهرمانیاش میرود، شامگاه جمعه آنقدر ضعیف و دور از انتظار ظاهر شد که سرمربی تیم ملی به عنوان بزرگترین منتقد ظاهر شد. با توجه به سن و سال خیلی از ستارههای تیم ملی، احتمالا آنها آخرین جام ملتهای خود را سپری میکنند از این رو شاید این آخرین مرتبهای باشد که شانس قهرمانی در این تورنمنت را دارند. اما نمایش عجیب ملیپوشان برابر هنگکنگ خیلیها را نگران کرد. بسیاری از بازیکنان با روز خوب خود بسیار فاصله داشتند و اگر قرار باشد با این سبک و مدل آمادگی برابر تیمهای مدعی جام صفآرایی کنیم، آن وقت یک شکست و حذف دیگر انتظارمان را میکشد.
* تیم ملی و لزوم جدی گرفتن زنگ خطر
در روزی که تیم ملی عراق با یک بازی هماهنگ تیمی، نخستین شگفتی را برابر مدعی شماره یک جام رقم زد، تیم ملی ایران میرفت با یک بازی پرانتقاد در برابر هنگکنگ، اسیر دومین شگفتی جام ملتها شود! زنگ خطری که اگر به درستی شنیده و هشدارش درک نشود، شاید حذف زودهنگام ما را موجب شود!
تیم ملی هنگکنگ به رهبری بورن اندرسن، بدون ترس از نام و پیشینه ایران و بازیکنان نامیاش، به لطف شناخت و تحلیل درست کادر فنی و انگیزه و تلاش بازیکنانش، روز سختی را برای تیم ما رقم زد و اگر تجربه بیشتر و ضعفهای تکنیکی کمتری داشتند چه بسا مهمترین پیروزی خود را نیز کسب کرده بودند!
تیم ملی ایران با رگههایی از غرور ناشی از برد پرگل برابر تیم قدرتی و فیزیکی فلسطین، پا به بازی دوم گذاشت و با نوعی سادهانگاری ناشی از ذهنیت آسانپنداری شکست حریف، بازی را آغاز کرد ولی هر چه از زمان بازی گذشت بازیکنان ما دریافتند این هنگکنگ، لقمه گلوگیری است. مجموعهای از اشتباهات فردی و تیمی، حتی نزدیک بود ما را مقابل تیم درجه دوم آسیا زمینگیر کند. پیش و بیش از آنکه بازی ضعیفمان را متاثر از آشفتگی ذهنی بازیکنانمان به خاطر نتیجه دیدار عراق و ژاپن بدانیم، باید علت را ابتدا در ذهن و ساقهای بازیکنان خودمان و سپس در تفکر کادر فنی جستوجو کنیم؛ بازیکنانی که بازی ضعیفی ارائه کردند و کادر فنیای که نتوانست در طول بازی، روند را به سود تیم ایران تغییر دهد، حتی با تعویضهایش!
باید به قلعهنویی حق داد که از نمایش شاگردانش عصبانی شود و آن رفتار عجیب و غریب را کنار زمین انجام دهد. زیرا چنین نمایشی از این بازیکنان باتجربه و نامی در برابر هنگکنگ را هیچ مربیای برنمیتابد ولی او است که باید فکری برای عدم تکرار این وضعیت و بهبود کار کند، اگر نه با حذفی زودهنگام جام را ترک خواهد کرد! قلعهنویی حتما به یاد دارد در جام ملتهای ۱۹۹۲ ایران در بازی اول، مقتدرانه کرهشمالی را با ۲ گل شکست داد و در بازی دوم با نمایشی ضعیف برابر امارات متوقف شد؛ پروین- سرمربی وقت تیم ملی- چارهای لازم برای کار نیندیشید و در بازی سوم برابر ژاپن پرانتقادتر ظاهر شدیم، باختیم و در همان مرحله گروهی حذف شدیم. در بازیهای آسیایی ۱۹۹۸ نیز در یک بازی ضعیف، ناباورانه ۴ بر ۲ مغلوب عمان شدیم، پس از آن بازی یکی از روزنامههای معتبر ورزشی نوشت: «همین امروز این تیم را به ایران برگردانید» اما سرمربی وقت تیم ملی- مرحوم منصور پورحیدری - با تغییر تفکر و چیدمان باعث شد همان تیم با ارائه نمایشی دلپذیر در بازیهای بعدی، با طلای بازیها به ایران بازگردد.
اشاره قلعهنویی به تفاوت چشمگیر در حمایتهای امکاناتی و لجستیکی از تیم ملی در دورههای قبل نسبت به دوره فعلی و پیرتر شدن بازیکنان کاملا درست است ولی وی به عنوان یک مربی کارکشته با ناآگاهی از این وضعیت، این سمت را نپذیرفته است، اگر چه فدراسیون فوتبال در امر پشتیبانی و تدارکات تیم ملی قصور و کوتاهیهایی داشته است ولی شخص سرمربی در دوران آمادهسازی به تمجید از زحمات همین دوستان در فدراسیون میپرداخت؛ در حالی که آن زمان باید نسبت به قصورها و عواقبش هشدار میداد. در بعد مسنتر شدن بازیکنان نیز شخص ایشان اعتقاد چندانی به جوانتر کردن تیم در این برهه نداشت و ترجیح داد با همین نفرات و تغییرات اندک جام ملتها را سپری کند! هر چند نمیتوان منکر برخی غرضورزیها در انتقاد از تیم ملی شد ولی همه نقدها به معنای نفی و تخریب نیست و سرمربی تیم ملی در این برهه حساس نباید ذهن خود را معطوف و مشغول نقدهای مغرضانه کند، زیرا باعث ایجاد مشکل روحی - روانی در مجموعه تیم میشود و تاثیر سوء بر عملکرد آنان خواهد داشت و خود سرمربی تیم ملی به مدد تجاربش از عواقب آن آگاه است. قلعهنویی اکنون باید تمام توان فنی و روحی خود، کادر و بازیکنانش را بسیج کند تا با جدیت، ایرادات کار را برای نیل به موفقیت تیم ملی برطرف سازد. او حتما میداند در صورت عدم موفقیت تیم ملی، همان مغرضان شمشیرها را عریان میسازند و حتی نقدهای منتقدان دلسوز نیز به تیزی میگراید. حتما تجربه قلعهنویی به وی گفته است که شکست، یتیم است و او است که در صورت موفق نشدن، سیبل خواهد شد، پس تا دیر نشده، باید بجنبد. اگر چه ما به هنگکنگ نباختیم و ۳ امتیاز بازی را نیز کسب کردیم و فوتبال نیز آمیخته است با چنین اتفاقاتی ولی زنگ خطری که در این بازی برایمان به صدا درآمد را باید جدی بگیریم. سرمربی پرتجربه تیم ایران نیک میداند پیروزی عراق بر تیم پرمهره و امکانات ژاپن از روی نیمکت رقم خورد.
* طارمی: مقابل هنگکنگ آن چیزی که میخواستیم نشد
مهاجم تیم ملی میگوید هنگکنگ تیم خوبی بود و آن چیزی که تیمملی میخواست نشد. مهدی طارمی پس از پیروزی یک بر صفر ایران مقابل هنگکنگ اظهار کرد: آن چیزی که میخواستیم نشد اما همین که توانستیم ببریم جای شکرش باقی است. میرویم که مقابل امارات تمام توانمان را بگذاریم. امارات تیم خیلی خوبی است و مثل هنگکنگ شرایط خوبی دارد. هنگکنگ هم خوب بازی کرد و همینطور امارات هم تیم پرمهرهای است اما میرویم تا در بازی بعد بهترین عملکردمان را ارائه دهیم. او ادامه داد: امارات تیم قدرتمندی است. شاید برخی هواداران نخواهند بازیهای اول به ورزشگاه بیایند. امیدوارم در بازیهای بعد به ورزشگاه بیایند و بتوانیم در کنار آنها به مراحل پایانی برسیم.
* فرار کرهجنوبی از شکست برابر اردن
دیدار تیمهای ملی فوتبال کرهجنوبی و اردن با نتیجه تساوی به پایان رسید. تیمهای ملی فوتبال کرهجنوبی و اردن در دور دوم مرحله گروهی جام ملتهای آسیا ۲۰۲۳ در ورزشگاه الثمامه رو در روی هم قرار گرفتند که این بازی با تساوی 2-2 به پایان رسید.
***
قلعهنویی: از موقعیت خراب کردنمان ناراحتم
سرمربی تیم ملی فوتبال خوشحال است که تیم ملی توانست هنگکنگ را شکست دهد اما از طرفی ناراحت است که بازیکنانش موقعیتهای زیادی را هدر دادند. امیر قلعهنویی پس از پیروزی یک بر صفر تیمش مقابل هنگکنگ اظهار کرد: خوشحالیم 3 امتیاز بازی را گرفتیم. بچهها بازی خوبی انجام دادند اما این همه خراب کردن موقعیت مربی را به سکته میاندازد. امروز خیلی موقعیت خراب کردیم و 10 دقیقه آخر امکان داشت تنبیه هم شویم. در آخر از اینکه توانستیم 3 امتیاز را بگیریم خوشحالیم. وی ادامه داد: حریف خیلی فوتبال زیبایی ارائه داد و دنبال پیروزی بود. ما باتجربهتر و حرفهایتر بودیم اما اینکه از 6 قدمی گل نزنید، کار ایراد دارد. با این حال خوشحالیم بعد از چند وقت کلینشیت کردیم. البته شانس هم آوردیم که گل نخوردیم اما در مجموع همین که صعود کردیم و 3 امتیاز را گرفتیم خوشحالم. از موقعیت خراب کردنمان ناراحت هستم. سرمربی تیم ملی درباره شکست ژاپن مقابل عراق و تغییر معادلات در این رقابتها گفت: مربیها معادلاتی را برای خودشان ترسیم میکنند اما به هر حال هر جور فکر کنید، در یک مرحله به یکی از این 2 تیم میخوردیم. پس ما فقط به دنبال بازیهای خودمان هستیم تا باکیفیت و خوب کار کنیم و به مراحل بالاتر برسیم. طبیعتا به حریفانمان و جدول فکر میکنیم اما بیشتر از آن باید به تیم خودمان فکر کنیم. او در پاسخ به سوالی درباره اشتباهات متعدد مدافعان تیم ملی در این دیدار بیان کرد: یکی از مشکلات بازیکنان ایرانی این است که کیفیتی را که در هر بازی باید داشته باشند، ندارند. من به عنوان یک مربی با این نوع بازیکنان مشکل دارم. بازیکنان معمولا کیفیت ۷۰ تا ۸۰ درصد دارند اما نمیدانم امروز چه شد. شاید تاثیر بازی ژاپن بود یا تیم هنگکنگ را دست کم گرفتیم.