کارشناس کشاورزی و امنیت غذایی گفت: قیمت جدید خرید تضمینی گندم امسال نسبت به نرخ خرید تضمینی سال آخر دولت قبل، ۲۵۰ درصد رشد را نشان میدهد. مهدی سروی درباره تعیین قیمت خرید تضمینی گندم افزود: دولت به تازگی نرخ خرید تضمینی هر کیلوگرم گندم سال زراعی ۱۴۰۳-۱۴۰۲ را ۱۷ هزار و ۵۰۰ تومان تعیین و تصویب کرد، در حالی که نرخ این محصول برای سال گذشته ۱۵ هزار تومان بود.
کارشناس کشاورزی و امنیت غذایی اظهار داشت: این نرخ نسبت به نرخ سال ۱۴۰۰‐۱۳۹۹ یعنی سال آخر دولت دوازدهم (۵ هزار تومان) افزایش ۲۵۰ درصدی را به ثبت رسانده که نشاندهنده توجه شایان دولت سیزدهم و وزارت جهاد کشاورزی به امر تولید و ممانعت از گسترش واردات و ارزبری است.
وی تصریح کرد: در سال آخر دولت دوازدهم گندمکاران از تعیین غیرمنطقی نرخ خرید تضمینی این محصول بشدت گلهمند بودند بهطوری که با تعیین قیمت ۵ هزار تومان برای هر کیلوگرم گندم، شاهد آن بودیم که میزان خرید تضمینی این محصول توسط دولت با کاهش محسوسی مواجه شد و به ۴ میلیون و ۷۰۰ هزار تن رسید و از سوی دیگر تولید این کالای اساسی نیز با افت ۵ میلیون تنی روبهرو شد و به ۸ میلیون تن رسید که این امر ناشی از کاهش انگیزه کشاورزان به کشت گندم و رفتن به سمت تولید محصولات عمدتا آببر کشاورزی بود. سروی گفت: همچنین در این سال شاهد آن بودیم که بخش زیادی از تولید گندم کشور به عراق و افغانستان قاچاق و بخش دیگر به عنوان خوراک دام مصرف شد، در حالی که در این سال رکورد ارزبری گندم شکسته و ۲ میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار صرف واردات این کالای اساسی شد. کارشناس کشاورزی و امنیت غذایی با بیان اینکه آمارها نشان میدهد قیمت گندم در جهان بین ۱۳ تا ۱۵ هزار تومان است، گفت: بر این باوریم که اگر فاصله قیمت خرید تضمینی گندم در داخل با میانگین جهانی زیاد باشد قاچاق معکوس انجام میشود، یعنی گندم از کشورهای دیگر وارد کشور شده و تحویل دولت خواهد شد. وی افزود: در این شرایط علاوه بر خروج ارز از کشور و بهمریختگی آمار تولید داخلی، ممکن است سیاستهای خودکفایی به خطر بیفتد. وی اظهار داشت: اکنون برخی گندمکاران از قیمت تعیینشده به دلیل اینکه بیشتر از نرخ جهانی است رضایت دارند و برخی دیگر معتقدند دولت باید همان نرخ ۱۹هزار و۵۰۰ تومان را اعمال میکرد.