گروه بینالملل: سخنگوی نیروهای مسلح یمن اعلام کرد یک کشتی متعلق به انگلیس را در خلیج عدن با موشک هدف قرار دادهاند که از تصاویر و شواهد اینطور برمیآید به این کشتی خسارت زیادی وارد شده است.
سخنگوی نیروهای مسلح یمن شامگاه جمعه از حمله موشکی به یک نفتکش متعلق به انگلیس در خلیج عدن خبر داد. سرلشکر یحیی سریع با اشاره به اینکه موشکها به هدف اصابت کرد و باعث آتشسوزی آن شد، گفت: عملیات ما علیه کشتیهای اسرائیلی یا کشتیهای عازم بنادر فلسطین اشغالی تا توقف حملات [اسرائیل] و وارد شدن غذا به غزه ادامه خواهد داشت. وی همچنین تأکید کرد یمن تمام تدابیر نظامی لازم را در راستای حق دفاع از خود اتخاذ خواهد کرد تا همبستگی عملیاش را با ملت فلسطین نشان دهد.
سازمان عملیات تجارت دریایی انگلیس نیز ساعاتی بعد از این اتفاق خبر داد یک حادثه در ۶۰ مایلی ساحل جنوب غرب شهر عدن واقع در جنوب یمن رخ داده است. به گفته این نهاد انگلیسی، یک انفجار هم در 0.5 مایلی این کشتی و یک انفجار هم در دریا رخ داده است. شرکت امنیت دریایی «امبری» که متعلق به انگلیس است، این خبر را تأیید کرد و گفت انفجار در نزدیکی تنگه بابالمندب رخ داده است. در این حمله، ۲ موشک به سمت یک کشتی شلیک شده که گفته میشود متعلق به هند است. عملیات هدفگیری علیه کشتی نفتی انگلیسی «مرلین لواندا» در خلیج عدن با تعدادی موشک انجام شده است.
این در حالی است که سرلشکر یحیی سریع بامداد پنجشنبه طی بیانیهای گفته بود نیروهای ارتش این کشور با تعدادی ناوشکن و ناو جنگی آمریکا در خلیج عدن و تنگه بابالمندب درگیر شد. سریع در این بیانیه توضیح داد تعدادی از موشکهای بالستیک مستقیما به کشتی جنگی آمریکا برخورد کرده و ۲ کشتی تجاری آمریکایی نیز از مهلکه گریختند. ارتش یمن ضمن اشاره به اینکه این درگیری ۲ ساعت طول کشید، اعلام کرد تا پایان تجاوز به غزه و رفع محاصره این منطقه، مانع حرکت کشتیهای صهیونیستی به بنادر فلسطین اشغالی میشود.
شبکه المیادین ظهر دیروز جزئیات جدیدی از عملیات اخیر ارتش یمن در دریای سرخ را فاش کرد. المیادین به نقل از منابع ویژه خود خبر داد برخلاف ادعای برخی منابع، کشتیای که نیروی دریایی یمن آن را اخیرا در دریای سرخ هدف قرار داد، در حال رفتن به فلسطین اشغالی بود و نه یونان. سرلشکر یحیی سریع، سخنگوی نیروهای مسلح یمن جمعهشب از حمله موشکی به یک نفتکش متعلق به انگلیس در خلیج عدن خبر داده و اعلام کرده بود موشکها به هدف اصابت کردند و باعث آتشسوزی در کشتی شدند. المیادین در ادامه اضافه کرد: کشتی یادشده در حال حمل سوخت برای جنگندههای اسرائیلی بود که توسط ارتش یمن هدف حمله قرار گرفت. ارتش یمن به دنبال تشدید حملات ارتش اسرائیل به نوار غزه، در حمایت از مردم فلسطین به هیچ کشتی اسرائیلی و کشتیهایی که مقصد آنها فلسطین اشغالی است، اجازه عبور از دریای سرخ را نمیدهد.
بر اساس گزارش المیادین، ۲ کشتی آمریکایی و انگلیسی وظیفه تأمین امنیت کشتی «مرلین لواندا» را برعهده داشتند و آن را در دریا همراهی میکردند اما بعد از نزدیک شدن نیروهای یمنی به کشتی و آغاز درگیری، کشتیهای همراه محل را ترک کردند و «پا به فرار گذاشتند». شبکه المسیره نیز گزارش داده بود به دنبال عملیات ارتش یمن، آمریکا و انگلیس طی ۲ حمله هوایی منطقه «راس عیسی» را در استان الحدیده (غرب یمن) هدف حمله قرار دادند.
شبکه یمنی المسیره صبح دیروز از حمله هوایی مجدد آمریکا و انگلیس به غرب این کشور خبر داد. المسیره گزارش داد طی ۲ حمله هوایی از سوی آمریکا و انگلیس منطقه «راس عیسی» در استان الحدیده (غرب یمن) هدف حمله قرار گرفت. در این گزارش به جزئیات بیشتری درباره این حمله و خسارات مادی وارده اشارهای نشده است.
از سویی شرکت «ترافیگورا» با اشاره به اینکه «هیچ گزارشی مبنی بر مصدومیت ناشی از حادثه نفتکش مرلین لواندا در خلیج عدن» گزارش نشده است، توضیح داد: تلاش خدمه برای مهار آتشسوزی در یک مخزن باری نفتکش ادامه دارد.
فرماندهی مرکزی ارتش تروریست ایالات متحده (سنتکام) پیشتر اشاره کرده بود کشتی نیروی دریایی ایالات متحده در حال ارائه کمک به نفتکش آسیب دیده است.
این در حالی است که منابع سیاسی به المیادین گفتند: فرار ناوهای حفاظتی آمریکا و انگلیس سوالات جدی را برای کسانی که در جستوجوی راهی برای حفاظت خارجی در منطقه هستند ایجاد میکند.
منابع المیادین افزودند: با نزدیک شدن نیروهای یمنی و درگیری، 2 کشتی حفاظتی متواری شدند و کشتی باری انگلیسی را به حال خود رها کردند! منابع المیادین تاکید کردند: 2 کشتی حفاظتی و بیمهای انگلیسی و آمریکایی این کشتی انگلیسی را در مسیر دریایی خود همراهی میکردند.
آمریکاییها با توجه به اینکه به یمن حمله میکنند در عین حال پیامهایی مبنی بر عدم تنش میدهند. ژنرال چارلز براون، رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا در گفتوگو با شبکه ایبیسی نیوز که مشروح آن قرار است امروز منتشر شود، درباره حملات اخیر ایالات متحده و انگلیس به یمن به بهانه مقابله با حملات انصارالله به برخی کشتیهای تجاری در دریای سرخ که مقصدشان سرزمینهای اشغالی است، مدعی شد هدف واشنگتن ایجاد بازدارندگی و جلوگیری از درگیریهای بیشتر است و به دنبال تشدید تنشها در دریای سرخ نیست.
وی در بخشی از این مصاحبه در پاسخ به سوالی درباره موضع برخی منتقدان مبنی بر اینکه «دولت بایدن در برابر انصارالله یا ایران که حامی آن است، به اندازه کافی سختگیر نیست» گفت: من نیز میپرسم که آنها چه میخواهند؟ یک درگیری گستردهتر؟ آیا شما ما را در یک جنگ تمامعیار میخواهید؟ هدف ما بازدارندگی و در عین حال محافظت از نیروهای آمریکایی است، نه ورود به یک درگیری گسترده و جنگ تمامعیار.
از سوی دیگر تنشها در دریایی سرخ به اقتصاد اروپا ضربه زده است. نرخ روزانه حمل یک محموله بنزین از شمال غرب اروپا به سواحل شرق آمریکا، روز دوشنبه به ۳۸ هزار دلار رسید که رشد ۳ برابری نسبت به ابتدای سال ۲۰۲۴ را نشان میدهد.
بلومبرگ دوشنبه گذشته گزارش کرد کشتیها به طور فزاینده در حال تغییر مسیر برای دور زدن آفریقا هستند تا از منطقه دریای سرخ اجتناب کنند و سفرهای بسیار طولانیتر آنها، به معنای آن است که کشتیهای کمتری در بازار نقدی موجود هستند.
وضعیت در دریای سرخ از دوشنبه گذشته تشدید شد؛ جایی که سخنگوی نیروهای مسلح یمن اعلام کرد یک کشتی باری نظامی آمریکایی در خلیج عدن را هدف حمله موشکی قرار دادهاند. یحیی سریع، سخنگوی نیروهای مسلح یمن در بیانیهای که روز دوشنبه توسط رویترز منتشر شد، گفت: نیروهای مسلح یمن با هدف قرار دادن همه منابع تهدید در دریای سرخ و دریای عرب، به تلافی هرگونه تجاوز آمریکایی یا انگلیسی به کشورمان ادامه میدهند.
بر اساس گزارش اویل پرایس، رویترز به نقل از یک شرکت امنیتی دریایی انگلیسی تایید کرد کشتیای که یمن میگوید به آن حمله کرده است، کشتی «اوشن جاز» بوده که تحت قرارداد ارتش آمریکاست.
***
درآمد روزانه نفتکشها به بالای ۱۰۰ هزار دلار رسید
بر اساس دادههای بازار بالتیک در لندن، هزینه حمل محصولات پالایش شده از خاورمیانه به ژاپن، پنجشنبه از ۳ درصد دیگر افزایش یافت و به ۱۰۱ هزار دلار در روز رسید. این بالاترین نرخ برای این مسیر از سال ۲۰۲۰ است که با آغاز پاندمی کرونا و سقوط تقاضا برای نفت، معاملهگران تلاش میکردند نفت را در هر نوع کشتیای که پیدا میکنند، ذخیره کنند. عملیات دریایی یمن علیه کشتیهای رژیم صهیونیستی باعث شده است اکثر کشتیها از منطقه دریای سرخ فاصله بگیرند و مسیر طولانیتر دیگری را انتخاب کنند. پس از حمله آمریکا و انگلیس به یمن، کشتیهای بیشتری از این منطقه دوری گزیدند. از آن زمان، نرخ نفتکشها برای حمل سوختهایی نظیر بنزین، دیزل و نفتا افزایش یافته است زیرا کشتیها، مسیر طولانیتری را برای حمل محمولهها به آسیا طی میکنند و هزاران مایل را پیموده و آفریقا را دور میزنند. بر اساس گزارش بلومبرگ، این وضعیت در درآمد کشتیهایی که نفت را از خاورمیانه به اروپا حمل میکنند، منعکس شده است. بر اساس اندازه کشتی، کشتیها در این مسیر اکنون روزانه بین ۹۷ تا ۱۱۷ هزار دلار درآمد دارند.