printlogo


کد خبر: 276759تاریخ: 1402/11/15 00:00
واکسیناسیون کودکان با واکسن‌های روتاویروس و پنوموکوک از دهه فجر در کشور آغاز می‌شود
2 واکسن جدید در سبد سلامت
یک ویروس‌شناس در گفت‌و‌گو با «وطن امروز»: تزریق واکسن‌های روتاویروس و پنوموکوک مانع مرگ کودکان مبتلا به بیماری‌های گوارشی می‌شود

گروه اجتماعی: واکسیناسیون با ۲ واکسن روتاویروس و پنوموکوک در حالی طی ایام دهه فجر در کشور آغاز می‌شود که تزریق و مصرف این نوع واکسن‌ها به دلیل ایجاد مقاومت کودکان در برابر ویروس‌ها و بیماری‌های گوارشی مانع مرگ سالانه صدها کودک در کشور خواهد شد. واکسن روتاویروس در ایران تولید می‌شود ولی پنوموکوک واکسنی کاملا وارداتی است؛ حال از آنجا که این نوع واکسن‌ها قرار است در سطح وسیعی مورد استفاده قرار گیرد، بنابراین دغدغه‌ها درباره مرگ کودکانی که به دلیل بیماری‌های گوارشی از بین می‌روند کاهش می‌یابد و به صفر نزدیک می‌شود. طبق اظهارات معاون بهداشت وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی عمده بستری کودکان در مراکز درمانی به علت بیماری‌های گوارشی است و تزریق واکسن روتاویروس سالانه از بستری شدن ۱۰ هزار کودک جلوگیری می‌کند. حسین کیوانی، دکترای تخصصی ویروس‌شناسی آزمایشگاهی نیز در گفت‌وگو با «وطن امروز»، درباره تاثیر واکسیناسیون با ۲ واکسن روتاویروس و پنوموکوک در جلوگیری از مرگ کودکانی که با ویروس‌های گوارشی مواجه می‌شوند، اظهار داشت: این واکسن‌ها قرار بود سال‌های پیش در سبد واکسیناسیون کشور قرار گیرد اما به دلیل کمبودها و تحریم‌ها یا عدم تولید آن در داخل تاکنون در برنامه واکسیناسیون قرار نگرفته است. وی با بیان اینکه سالانه خیلی از کودکان به دلیل ابتلا به بیماری‌های گوارشی جان خود را ازدست می‌دهند، افزود: اکنون واکسن روتاویروس در داخل تولید می‌شود و قراردادهایی برای واردات پنوموکوک بسته شده است که تزریق و استفاده از این نوع واکسن مانع از مرگ کودکان خواهد شد. وی افزود: واکسن پنوموکوک به صورت تزریقی و روتاویروس در قالب خوراکی خواهد بود که قرار است طی روزهای پیش رو واکسیناسیون انجام شود.
معاون بهداشت وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با اشاره به ورود واکسن‌های روتاویروس و پنوموکوک در کشور و آغاز واکسیناسیون کودکان تا پیش از پایان امسال گفت: عمده بستری کودکان در مراکز درمانی به علت بیماری‌های گوارشی است و تزریق واکسن روتاویروس سالانه از بستری شدن ۱۰ هزار کودک جلوگیری می‌کند. حسین فرشیدی دیروز در نشست خبری دهه فجر که در ستاد وزارت بهداشت برگزار شد، افزود: واکسن‌های پنوموکوک و روتاویروس وارد برنامه واکسیناسیون کشور شده‌اند و به محض ورود این واکسن‌ها، وارد مرحله عملیاتی شده و از یکی از استان‌های جنوب کشور واکسیناسیون را آغاز می‌کنیم. وی با بیان اینکه برنامه ریشه‌کنی هپاتیت Cدر دستور کار وزارت بهداشت قرار دارد، از راه‌اندازی شبکه آزمایشگاهی در کشور نیز خبر داد. هپاتیت C نوعی عفونت است که کبد را تحت تأثیر قرار می‌دهد؛ این نوع هپاتیت اغلب هیچ علائمی ندارد اما عفونت مزمن موجب زخم شدن کبد می‌شود و حتی ممکن است به سرطان تبدیل شود. فرشیدی با اشاره به اجرای پویش ملی غربالگری دیابت و فشار خون در کشور که از ۲۰ آبان آغاز شد و تا ۳۰ دی‌ماه ادامه داشت، گفت:‌ بیماری‌های غیرواگیر ۸۳ درصد مرگ‌ومیر را در کشور تشکیل می‌دهد، در حالی که بیش از ۴۷ درصد آن را می‌توان کنترل کرد؛ در پویش ملی سلامت تمام بیمارانی که به فشار خون بالا و دیابت مبتلا بودند، تحت درمان قرار می‌گیرند. 
فرشیدی درباره آخرین وضعیت اجرای طرح پزشک خانواده در کشور نیز به خبرنگاران گفت: ۱۹۵ شهر تحت پوشش برنامه پزشک خانواده هستند و بزودی ارتباط الکترونیکی خانواده‌ها برقرار می‌شود. وی یکی از محورهای برنامه‌های وزارت بهداشت را آموزش و فرهنگ‌سازی توسط تمام کادر سلامت عنوان کرد و افزود: اقدامات صورت‌گرفته برای کاهش ناباروری و درمان آن همچنین اجرای طرح نفس برای جلوگیری سقط جنین از جمله این برنامه‌ها است. فرشیدی گفت: میزان مرگ‌ومیر نوزادان اکنون به ۸.۳ در هزار تولد زنده کاهش یافته، امید به زندگی در زنان از ۵۷ به ۷۸ سال رسیده و در مردان نیز از ۵۷ به ۷۶ سال رسیده است.
* واردات ۶ میلیون دز واکسن روتاویروس و پنوموکوک
با تزریق واکسن پنوموکوک از مرگ‌ومیر سالانه 1500 کودک در کشور جلوگیری می‌شود. شهنام عرشی‌رئیس مرکز مدیریت بیماری‌های واگیر وزارت بهداشت نیز در این نشست گفت: قرارداد خرید ۶ میلیون واکسن‌ از هند شامل 3 میلیون دز روتاویروس و 3 میلیون دز پنوموکوک بسته شده است و در مرحله بعد تولید داخلی این واکسن‌ها انجام می‌شود. وی با بیان اینکه این واکسن‌ها تاییدیه سازمان غذا و داروی ایران و کشور صادرکننده را دارند، اظهار داشت: با تزریق واکسن پنوموکوک از مرگ‌ومیر سالانه 1500 کودک در کشور جلوگیری می‌شود. عرشی با یادآوری اینکه واکسن پنوموکوک برای کودکان زیر یک‌سال و روتاویروس برای کودکان زیر ۲ سال تزریق خواهد شد، افزود: کیت‌های تشخیصی هپاتیت C نیز در کشور موجود بوده و دارو به اندازه کافی برای این بیماران وجود دارد و از سال آینده اقدام به حذف این بیماری خواهیم کرد. وی تاکید کرد: ۸۳۰ هزار کودک در استان‌های جنوبی کشور که ۱۳۲ هزار مورد آنها غیر ایرانی بودند، در یک ماه گذشته تحت پوشش واکسیناسیون فلج اطفال قرار گرفتند. عرشی با بیان اینکه موفق به حذف کامل ویروس فلج اطفال شده‌ایم، افزود: 2 کشور پاکستان و افغانستان از وضعیت مناسبی در زمینه فلج اطفال برخوردار نیستند و به همین دلیل واکسیناسیون فلج اطفال را در نیمه جنوبی کشور انجام داده‌ایم به طوری که ۸۳۰ هزار کودک در واکسیناسیون فلج اطفال مناطق جنوبی کشور واکسینه شدند که از این تعداد، ۱۳۰ هزار نفر را کودکان غیرایرانی تشکیل می‌دادند. عرشی ادامه داد: امسال  حدود ۲۰ درصد موارد سرپایی بیماران مبتلا به آنفلوآنزا بوده و در ابتدای بهمن‌ماه ۱۵ درصد افزایش موارد ابتلا به این بیماری را داشتیم که اکنون به حدود ۱۰ درصد کاهش یافته است. وی تاکید کرد: اکنون در شیب نزولی اوج‌گیری ابتلا به آنفلوآنزا هستیم و درباره کرونا نیز کمتر از ۲ درصد موارد به این بیماری تشخیص داده می‌شود. کاظم وطن‌خواه، رئیس آزمایشگاه مرجع سلامت وزارت بهداشت نیز در این نشست خبری گفت: از مجموع 7 هزار آزمایشگاه در سطح کشور، 3 هزار و ۳۱۷ آزمایشگاه بهداشتی داریم که هزار و ۷۴۹ واحد نمونه‌گیری هستند. وی با بیان اینکه امسال با هدف استفاده بهینه از خدمات آزمایشگاه‌ها، شبکه آزمایشگاهی در کشور ایجاد می‌شود، اظهار داشت: درباره استفاده از کیت‌ها و روش‌های معتبر در آزمایشگاه‌ها، نظارت بیشتری صورت می‌گیرد.
* شناسایی ۲۰ هزار بیمار مبتلا به دیابت در یک هفته اخیر
بیش از ۴۶ میلیون نفر در پویش غربالگری دیابت و فشار خون بالا شرکت کردند؛ در طول یک هفته اخیر ۲۰ هزار فرد مبتلا به دیابت و ۱۰ هزار مبتلا به پرفشاری خون شناسایی شدند و همچنان شناسایی دیگر مبتلایان ادامه دارد. رئیس مرکز مدیریت بیماری‌های غیرواگیر وزارت بهداشت نیز درباره پویش ملی سلامت گفت: این پویش در دستور وزارت بهداشت بوده و در مرحله کارشناسی است که کدام نوع سرطان این قابلیت را دارد که سریع‌تر تشخیص داده شود.
به گفته کورش اعتماد، درباره سرطان کودکان، سرطان خون در اولویت وزارت بهداشت است تا سال آینده اقدامات ویژه‌ای انجام گیرد. همچنین صابر جباری، رئیس اداره جوانی جمعیت وزارت بهداشت نیز در این نشست به تصویب کرامت مادری خبر داد و گفت: شکایت‌هایی از سوی مادران باردار از سوی برخی مراکز درمانی در دریافت خدمات وجود دارد که بزودی منشور کرامت بارداری ابلاغ می‌شود.

Page Generated in 0/0207 sec