گروه اقتصادی: روز گذشته قیمت هر دلار آمریکا در بازار آزاد و غیررسمی به کانال 54 هزار تومان بازگشت؛ این در حالی است که هفته گذشته قیمت دلار تا حدود 60 هزار تومان نیز رسید. همزمان با این ریزش، رئیس کل بانک مرکزی در خط و نشانی برای بازار ارز گفت: «کاهش ارز شروع شده است».
به گزارش «وطن امروز»، از 24 دی قیمت دلار روند صعودی به خود گرفت و این اتفاق با توجه به تحولات منطقه و به واسطه فضای روانی شکل گرفته بر اقتصاد شدت گرفت به طوری که در روزهای ابتدایی هفته گذشته دلار در بازار غیررسمی قیمتهای عجیب و غریب 59 هزار تومان را نیز به خود دید.
به طور کلی انتظارات تورمی و سیگنالهای روانی بر بازارهای مالی و اقتصادی یکی از عوامل تاثیرگذار بر بازارهاست و این موضوع در سراسر جهان وجود داشته و اثبات شده است. طبیعی است این مسائل روی اقتصاد کشورمان نیز تاثیرگذار باشد. کارشناسان اقتصادی و فعالان کهنهکار بازارهای مختلف همواره پیشنهاد میکنند معاملهگران در این شرایط هیچ تصمیمی نگیرند تا در دام نوسانگیران نیفتند. این یعنی در شرایطی که بازار رفتار منطقی و طبیعی از خود نشان نمیدهد نه باید خرید و نه باید فروخت.
در رابطه با افزایش قیمت دلار در روزها و هفتههای اخیر نیز کارشناسان به کرات در گفتوگو با رسانهها گفتند که این افزایش قیمتها مقطعی است و بزودی شاهد بازگشت قیمت دلار به نرخ تعادلی خود خواهیم بود.
امیر سیدی، کارشناس و فعال بازارهای مالی در این باره گفت: در سالهای گذشته رشد پایه پولی در دورههایی، ماهانه ۴ تا ۵ درصد افزایش مییافت که در حال حاضر این میزان به ۲ درصد کاهش یافته است یا رشد نقدینگی از کانال ۴۰ خارج شده و به نرخ هدف یعنی ۲۵ درصد رسیده است. تمام این موارد نکات بنیادی است که به تقویت پول ملی کمک میکند و بانک مرکزی با پشتوانه تقویت بنیادی میتواند نرخ ارز را به کانالهای قبلی و تعادلی کاهش دهد. وی با اشاره به اینکه دلالان و سفتهبازان در این شرایط در بازار ارز بشدت فعال شدند و این افراد چنین القا میکنند که «فنر نرخ ارز» کشیده شده و الان در حال رها شدن است، گفت: در حال حاضر در بازار ارز فنری وجود ندارد. به عنوان نمونه در دورههای گذشته تورم سالی ۲۰ درصد رشد کرده است اما نرخ ارز در ثبات بوده است. آنچه اهمیت دارد این است که قیمت دلار از دیماه سال گذشته با سلسله اقداماتی که انجام شد در یک کریدور باقی ماند. بررسیها نشان میدهد از دیماه سال گذشته تا اواسط دیماه جاری هر دلار آمریکا در بازار آزاد با قیمتهای بین 48 تا 52 هزار تومان معامله شده است.
بنا بر این گزارش، روز گذشته قیمت هر دلار آمریکا در بازار غیررسمی به 54 هزار و 800 تومان رسید. این در حالی است که دلار شنبه هفته جاری در کانال 56 هزار تومان بود و هفته گذشته دلار زیر 58 هزار تومان معامله نمیشد.
* کاهش نرخ ارز شروع شده و حتماً به قیمت سابق بازمیگردد
رئیس کل بانک مرکزی اخیرا از تأمین مالی ۵۹ میلیارد دلاری طی ۹ ماه نخست سال جاری خبر داد و گفت: کاهش نرخ ارز که به دنبال موضوعات سیاسی دچار نوسان شده بود شروع شده و حتما به قیمت سابق بازمیگردد.
محمدرضا فرزین در نشست شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی با اشاره به اهمیت ثبات اقتصادی، اظهار داشت: سال قبل نوسانات شدیدی در نرخ ارز داشتیم و برهمین اساس نیز سیاستهایی را تعیین کردیم و با تشکیل مرکز مبادله و... به نرخ باثباتی رسیدیم.
وی با بیان اینکه بخش عمدهای از نیازهای ارزی کشور در این مرکز تأمین میشود، گفت: تاکنون معادل 59 میلیارد دلار ارز برای تأمین نیازهای ارزی اختصاص یافته که این رقم 60 درصد بیشتر از متوسط 4 سال گذشته و 10 درصد بیشتر از متوسط تأمین ارز در سال قبل بوده است.
او با تأکید بر اینکه از طریق منابعی که داشتیم، تأمین ارز را با مدیریت مناسب انجام دادیم، گفت: درباره نرخ ارز تلاشمان این بود که در محدوده باثبات باشد. همانطور که گفته بودم کاهش نرخ ارز که به دنبال موضوعات سیاسی دچار نوسان شده بود شروع شده و حتما به قیمت سابق بازمیگردد.
رئیس کل بانک مرکزی اظهار داشت: در سال گذشته نوسانات شدید نرخ ارز را داشتیم اما تلاش شد نرخ ارز را به ثبات برسانیم و مرکز مبادله اکنون بخش عمده نیاز کشور را تامین میکند.
وی افزود: نرخ ارز در بازار غیررسمی را در محدودهای متوقف کردیم اما در هفتههای اخیر به دلیل مسائل سیاسی نرخ آن افزایش یافت. فرزین گفت: با کاهش تنشهای سیاسی نرخ ارز کاهش یافته است و انتظار داریم نرخ ارز کماکان کاهشی باشد و حتما به قیمت سابق بازمیگردد. در 12 ماه منتهی به دیماه امسال نرخ رشد نقدینگی به 25 درصد رسیده و نقدینگی و رشد پایه پولی مهار شده است.
وی تصریح کرد: در حوزه سیاستهای پولی طبیعی است وقتی نقدینگی را مهار میکنیم در ابتدا برخی واحدهای تولیدی برای تامین نقدینگی دچار مشکل شوند اما چارهای نداشتیم که این محدودیت را در بانکها اعمال کنیم اما این سیاست تا به امروز موفقیتآمیز بوده است.
فرزین گفت: تا به امروز 59 میلیارد دلار ارز برای تأمین نیازهای ارزی کشور در این مرکز انجام شده است که این رقم 60 درصد بیشتر از متوسط 4 سال گذشته و 10 درصد بیشتر از متوسط تأمین ارز در سال قبل است.
* بزودی بازار سلف ارز در مرکز مبادله راهاندازی میشود
رئیس کل بانک مرکزی در ادامه گفت: برخلاف برخی مواردی که مطرح میشود بخش عمدهای از ارز پتروشیمیها و فولادیها در مرکز مبادله عرضه میشود؛ بازار سلف ارزی بزودی راهاندازی میشود و حداقل برای یک ماه پیشفروش خواهد داشت و بتدریج دوره آن طولانیتر میشود.
فرزین افزود: با توجه به ذخایر مناسب ارزی کشور سال آینده ارز بیشتری در خدمت تولید قرار میگیرد.
وی اظهار داشت: در 9 ماهه امسال بیش از 87.7 درصد واردات به محصولات واسطهای و سرمایهای اختصاص داشته و ارز آن تامین شده است.
فرزین با بیان اینکه بار تامین مالی در کشور برعهده نظام بانکی است، گفت: 90 درصد تامین مالی در کشور توسط نظام بانکی انجام میشود و اگر بانک خارج از ظرفیت تامین مالی کند، آثار تورمی خواهد داشت.
وی تصریح کرد: در این راستا اجازه گواهی سپرده خاص داده شده است و 280 همت را در بین واحدهای مختلف تقسیم میکنیم؛ این اقدام که از چهارشنبه گذشته آغاز شده برای پروژههای با بازدهی بالا مناسب است و استقبال خوبی هم از آن شده است.
فرزین اظهار داشت: فروش اوراق گواهی سپرده خود سیاستی در راستای هدایت نقدینگی به سمت تولید است.
وی گفت: سیاست پیشبینیپذیر کردن نرخ ارز از مسیر مرکز مبادله است و این مرکز نهاد اصلی بانک مرکزی برای تامین نیازهای ارزی کشور است.
***
اوراق 30 درصد بازار دلار را کساد کرد
یکی از ابزارهای زودبازده در شرایط افزایشی شدن نرخ ارز ایجاد بازاری موازی و جذاب برای هدایت نقدینگی موجود در اختیار مردم است. با همین نگاه بانک مرکزی اوراق با سود 30درصد را طراحی کرد. مطابق اعلام روابط عمومی بانک مرکزی، از ۱۱ بهمن به مدت یک هفته بانکها اوراق گواهی سپرده خاص با سود ۳۰ درصد عرضه میکنند که این اوراق بالاترین سود بانکها به سپردههای بانکی تاکنون است.
با نگاهی به قیمت دلار، یورو و طلا در سال گذشته مشخص میشود سرمایهگذاری در این حوزه سود زیادی برای سرمایهگذاران در پی داشته است؛ سرمایهگذاری روی طلا و دلار به عنوان راهی برای کسب سود در بین مردم رواج یافته است و نتیجه آن چیزی جز تورم بازار نیست.
هدایت سرمایهها به سمت سپردههای بانکی و طبعا اختصاص دادن سود منطقی و مناسب میتواند در کنترل تورم و نابسامانی بازار تا حدودی موثر باشد. اوراق گواهی سپرده بانکی خاص را میتوان به عنوان راهی برای سرمایهگذاری مردم با سود بالا دانست.
با تصمیم بانک مرکزی، اوراق گواهی خاص سپرده بانکی با سود ۳۰ درصد به فروش میرسد. مدتزمان عرضه آنها در بانکها و خریداری توسط مردم یک هفته و مدت زمان اعتبار اوراق گواهی سپرده خاص یکساله است و درصد سود و زمان پرداخت سود آن هم روی برگه نوشته میشود. بانک منتشرکننده گواهی سپرده هم اصل مبلغ پول و هم سود آن را تضمین میکند و هیچ ریسکی در خرید این اوراق گواهی وجود ندارد. خرید اوراق گواهی سپرده خاص با سود ۳۰ درصد تنها پیششرط داشتن سن بالای ۱۸ سال را دارد و مردم بهراحتی میتوانند از این فرصت پیشآمده برای کسب سود استفاده کنند.