با اجرای طرح فجرانه کالابرگ، مجموع یارانه دهکهای درآمدی یک تا سه، 620 هزار تومان و دهکهای درآمدی چهار تا هفت، 520 هزار تومان میشود
210 هزار فروشگاه در سراسر کشور آماده ارائه کالا در طرح فجرانه کالابرگ الکترونیک هستند
گروه اقتصادی: دهکهای یک تا 7 درآمدی مشمول دریافت یارانه، با خرید از ۲۱۰ هزار فروشگاه متصل به شبکه «شما»، میتوانند علاوه بر مبلغ یارانه خود، ۲۲۰ هزار تومان اعتبار دریافت کنند.
به گزارش «وطن امروز»، در طرح فجرانه کالابرگ الکترونیک افرادی که در دهک یک تا 7 درآمدی قرار دارند، با خرید از سبد کالایی که دارای ۱۱ قلم استاندارد است، میتوانند ۲۲۰ هزار تومان یارانه مضاعف در قالب اعتبار در حساب خود دریافت کنند.
برای این کار کافی است در گام نخست، شهروندان برنامه «شما» را نصب کنند. به این ترتیب فرد براحتی میتواند از روی نقشهای که در دسترسش قرار میگیرد، نزدیکترین سوپرمارکت و فروشگاه نزدیک به خود را از میان بیش از ۲۱۰ هزار فروشگاه بزرگ و کوچک پیدا کرده و پس از مراجعه به آن، خرید خود را انجام دهد.
همچنین در روشی دیگر، نیاز به مراجعه حضوری نیست و شهروندان میتوانند با استفاده از بستر اپلیکیشنهای اسنپمارکت و دیجیکالا به بخش سوپرمارکت مراجعه کرده و خرید خود را انجام دهند.
در هر مورد فرد میتواند ۱۱ قلمی را که در سبد وجود دارد، خریداری کرده و یارانه تشویقی آن را به عنوان اعتبار در حساب خود دریافت کند. البته دست فرد در این خرید بسته نیست. مثلا اگر گوشت منجمد گوساله در سبد یارانه وجود دارد اما فرد قصد دارد گوشت ماهیچه بخرد، مابهالتفاوت قیمت گوشت منجمد با گوشت گرم ماهیچه باید توسط فرد پرداخت شود.
در مثال دیگر فرد قصد خرید روغن را دارد. در سبد تعریف شده برای طرح کالابرگ یک بطری روغنمایع ۸۱۰ گرمی وجود دارد. اگر فرد قصد داشته باشد روغن کنجد خریداری کند، باید مابهالتفاوت روغن معمولی با روغن کنجد را خودش پرداخت کند.
محاسبه این مابهالتفاوت کاملا سیستمی است و به صورت دستی انجام نمیشود. زمانی که فروشنده بارکد اقلام را در سیستم وارد میکند، مشخص میشود چه مبلغی از کالابرگ استفاده میشود و چه مبلغی از یارانه نقدی. در این مرحله خرید فرد کامل و اعتبار تعلق گرفته به او در حسابش شارژ میشود.
سبد ۱۱ قلمی برای تأمین حداقل کالری، پروتئین، ریزمغذی و ویتامینهای لازم برای هر فرد شامل گوشت مرغ، گوشت قرمز، برنج، روغن، ماکارونی، شیر، پنیر، ماست، قند و شکر، تخممرغ و حبوبات با قیمتهای مبنای سال ۱۴۰۱ انتخاب شده و مابهالتفاوت آن قیمتها با قیمت روز (۱۴۰۲) از محل یارانه جدید دولت تأمین خواهد شد.
به عبارتی قیمت روز سبد مشتمل بر ١١ قلم که حجم، وزن و کالای مشخصی دارد، ۷۴۳ هزار و ۷۵۰ تومان بوده که خانوارهای دهکهای اول تا هفتم درآمدی در صورت خرید بسته باید قیمت سال ۱۴۰۱ آن را به مبلغ ۵۲۳ هزار و ۳۰۰ تومان پرداخت کنند و مابهالتفاوت آن تا قیمت روز (به مبلغ ۲۲۰ هزار و ۴۵۰ تومان) از محل اعتبار جدید دولت تأمین خواهد شد.
از همین رو میتوان گفت با اجرای طرح فجرانه، فردی با دهک درآمدی یک تا ۳ به جای دریافت ۴۰۰ هزار تومان یارانه، ۶۲۰ هزار تومان و فردی با دهک درآمدی 4 تا 7 به جای دریافت ۳۰۰ هزار تومان، ۵۲۰ هزار تومان یارانه دریافت خواهد کرد.
* خرید سبد ۵۲۳ هزار تومانی، شرط برخورداری از فجرانه ۲۲۰ هزار تومانی
مشاور معاون وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی با تشریح مسیر تحول کالابرگ الکترونیک گفت: کسی که سبد کالایی ۵۲۳ هزار تومانی را بخرد مابهالتفاوت قیمت آن در سال ۱۴۰۲ که حدود ۲۲۰ هزار تومان است از سوی دولت در قالب اعتبار شارژ شده به حساب فرد تخصیص مییابد.
سیدرضا یحیوی درباره اجرایی شدن طرح کالابرگ الکترونیک اظهار داشت: سال 1401 با حذف ارز ترجیحی، قیمت اقلام اساسی افزایش یافت که به واسطه آن دولت تصمیم گرفت یارانه 300 و 400 هزار تومانی را به سفره مردم هدایت کند. آن زمان بستری مانند شبکه ملی اعتبار (شما) آماده نبود و رفتار اقتصادی و اجتماعی مردم نسبت به یارانه نقدی خود شکل گرفته بود و از یارانه دریافتی خود برای سایر استفاده میکردند.
وی افزود: مدتی گذشت و مسؤولان پرداخت یارانه برای اینکه یارانه به سفره مردم بیاید، چند طرح به صورت پایلوت اجرا کردند و به مدل خوبی رسیدند تا اینکه از اسفند 1401 این طرح به صورت ملی در تمام کشور اجرا شد. مشاور معاون وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی با اشاره به اینکه این طرح ابتدا ضعفهایی داشت، تصریح کرد: آن زمان تعداد 25 هزار فروشگاه متصل به این طرح در تمام کشور داشتیم اما رفتهرفته این طرح به بلوغ رسید.
یحیوی بیان کرد: برای پیشبرد بهتر این هدف، یک تیم تشکیل و با آمدن نیروهای فنی نخبه جلسات متفاوت برای توسعه شبکه آغاز شد. خرداد 1402 دولت مشوقی را تعریف کرد تا مردم برای استفاده از کالابرگ الکترونیکی جذب شوند.
وی تأکید کرد: مشوق دولت در مرحله نخست مبلغ 80 هزار تومان اعتبار تشویقی برای یارانهبگیران تحت پوشش بهزیستی و کمیته امداد در نظر گرفته شد. در فاز بعدی دهک یک تا 3 درآمدی به این طرح اضافه شدند. قدم بعدی که برای این کار برداشته شد، افزایش مبلغ اعتبار تشویقی به 120هزار تومان بود که به واسطه آن استقبال بیشتر شد. پس از آن دهکهای 4 و 5 نیز به این طرح اضافه شدند.
مشاور معاون وزیر رفاه درباره گام بعدی که در این طرح برداشته شد، گفت: اضافه شدن دهکهای 6 و 7 به طرح کالابرگ الکترونیک استقبال را از قبل بیشتر کرد. بعد از آن دولت تصمیم گرفت این کار قویتر پیش برود و سفره مردم تقویت شود. برای تحقق این هدف کارشناسان وزارت بهداشت، وزارت صمت و دیگر نهادها جلسات متعددی را در بالاترین سطح و در دفتر معاون اول رئیسجمهور برگزار کردند و تصمیم گرفتند.
یحیوی تأکید کرد: شخص رئیسجمهور نظر مثبتی نسبت به این موضوع داشت و آن را دنبال کرد که بهترین مدل برای اجرایی شدن این طرح استخراج شود. در نهایت قرار شد به مناسبت دهه فجر نام مدل جدید را که مربوط به تخصیص 220 هزار تومان اعتبار تشویقی بود طرح فجرانه بگذارند و آن را اعلام کنند.
وی ادامه داد: این طرح با مدل قبلی چند تفاوت دارد. نخست اینکه اعتبار یارانه آن از 120 هزار تومان به 220 هزار تومان رسید. در گذشته پیششرطی وجود داشت تحت این عنوان که فرد باید 200 هزار تومان از مبلغ یارانه خود را خرید کند تا یارانه تشویقی شامل حال او شود. در طرح فجرانه این پیششرط به طور کامل حذف شد.
یحیوی خاطرنشان کرد: بهواسطه این طرح، قدرت خرید مردم و آزادی عمل آنها افزایش یافت. مرحله سوم یک تفاوت دیگر نیز داشت. در مرحله قبل این امکان وجود داشت که اعتبار 120 هزار تومان بین 11 قلم سبد غذایی چرخش داشته باشد. به این شکل که فرد کل اعتبار خود را برای خرید روغن، برنج، گوشت یا لبنیات هزینه کند. در مرحله جدید برای اینکه مردم عزیز ما تمام ویتامینها، کالری و پروتئین موردنیاز خود را تامین کنند، اعتبار مشخصی را به هر کالا اختصاص دادیم. مثلا اگر کسی گوشت بخرد، صرفا اعتبار همان قلم را دریافت میکند، اگر خرید فرد دیگر روغن باشد اعتبار همان را دریافت میکند.
مشاور معاون وزیر تعاون تصریح کرد: سبدی که برای این طرح در نظر گرفته شده است، وزن و قیمت مشخص دارد. قیمت مبنایی آن 523 هزار تومان در سال 1401 است. افزایش قیمت از سال 1401 تا 1402 یک افزایش دیگر نیز داشت که دولت اعلام کرد کسی که قصد خرید این سبد را دارد باید 523 هزار تومان از مبلغ یارانه پرداخت کند و مابهالتفاوت قیمت آن کالاها در سال 1402 که حدود 220 هزار تومان است از سوی دولت در قالب اعتبار شارژ شده به حساب تخصیص مییابد و مشمولان یارانهبگیر در دهکهای یک تا 7 درآمدی میتوانند از آن استفاده کند.
یحیوی خاطرنشان کرد: از سال 1400 تا سال 1402 که ارز ترجیحی حذف شد و قیمتها افزایش یافت، دولت با این طرح فاصلهای را که ایجاد شد یکبار با یارانه 300 و 400 هزار تومانی و بار دیگر با 2 طرح تشویقی 120 و 220 هزارتومانی پوشش داده است.
وی گفت: به دلیل محدودیتی که در منابع وجود داشت، «طرح فجرانه» برای مدت 3 ماه اجرایی شد و تا 17 اردیبهشت ادامهدار خواهد بود. اگر منابع تأمین شود این طرح نیز ادامه پیدا مییابد اما اکنون این طرح برای 3 ماه از بهمن 1402 تا اردیبهشت 1403 اجرایی خواهد شد و صرفاً مختص دهه فجر نبوده است.
***
عرضه میوه شب عید و خرما با قیمتهای مناسب بهزودی آغاز میشود
قائممقام وزیر جهاد کشاورزی گفت: خرمای ماه مبارک رمضان و میوه شب عید تامین است و هیچ کمبودی در این زمینهها نداریم و بهزودی با قیمتهای مناسب در میادین میوه و تربار و فروشگاههای زنجیرهای عرضه خواهند شد. علیرضا پیمانپاک، درباره وضعیت میوه شب عید و خرمای ماه رمضان اظهار داشت: با برنامهریزیهای انجام شده توسط سازمان مرکزی تعاون روستایی ایران، معاونت باغبانی وزارت جهاد کشاورزی و میادین میوه و تربار، ذخیرهسازی کافی برای میوه شب عید (سیب درختی و پرتقال) صورت گرفته است و هیچ مشکلی در این باره نداریم. قائم مقام وزیر جهاد کشاورزی افزود: امسال در عین حال که فرآیند اقدامات تنظیم بازاری صورت میگیرد، ممنوعیتی برای حوزه میوه و صیفیجات اعمال نشده است. وی درباره تعیین عوارض ۵۰ درصدی برای صادرات خرما و نگرانی تولیدکنندگان و صادرکنندگان گفت: خرمای مورد نیاز ماه مبارک رمضان تامین است و نگرانیای در این باره نداریم، اما بهتازگی برای تنظیم بازار خرمای ماه مبارک رمضان یکسری عوارض وضع شده است. پیمانپاک تصریح کرد: با این وجود جلسات متعددی با تولیدکنندگان و صادرکنندگان خرمای کشور برگزار شده که طی توافقی مقرر شد در صورتی که خرمای تنظیم بازاری مورد نیاز ماه مبارک رمضان داخل کشور از طریق تشکلها تامین و توزیع شود اجازه صادرات با عوارض کمتر را صادر میکنیم تا تولیدکنندگان و صادرکنندگان خرما نیز متضرر نشوند. قائم مقام وزیر جهاد کشاورزی بیان کرد: این اقدام وزارتخانه نهتنها حمایت از تولیدکنندگان و صادرکنندگان داخلی است، بلکه حفظ استمرار صادرات و اعتبار در بازارهای صادراتی را منجر میشود. وی دربار نحوه قیمتگذاری خرما و میوه شب عید ادامه داد: اکنون قیمتها نهایی شده و بهزودی توسط سازمان مرکزی تعاون روستایی ایران اعلام میشود اما تلاش داریم کالاها با قیمتهای مناسب به دست مصرفکنندگان برسد. پیمان پاک گفت: طبق برنامهریزی صورت گرفته، کالاهای تنظیم بازاری در میادین میوه و تربار، غرفه (نمایشگاههای بهاره) و فروشگاههای زنجیرهای عرضه خواهد شد و با کمک وزارت صمت در این شرایط استمرار عملیات بازرسی و نظارت را خواهیم داشت.