میدان نفتی سپهر و جفیر شاخصههای منحصربه فردی دارد که مهمترین آنها، «توسعه تماما ایرانی» آن است، به طوری که نخستین میدان نفتی کشور است که تمام مطالعات، مهندسی، طرحریزی توسعه و اجرای آن توسط متخصصان ایرانی انجام شده است.
رئیسجمهوری صبح دیروز وارد استان خوزستان شد تا از چند طرح بهرهبرداری کند. مهمترین طرحی که با حضور ریاستجمهوری بهبهرهبرداری رسید، میدان نفتی سپهر و جفیر بوده که تا امروز بیش از 50 هزار بشکه در روز به تولید روزانه نفت ایران افزوده است.
میدان نفتی سپهر و جفیر از جمله میدانهای نفتی مستقل کشور است که در استان خوزستان و منطقه غرب کارون و در فاصله 60 کیلومتری در جنوب غرب شهر اهواز قرار دارد و یکی از پیچیدهترین و پرفشارترین مخازن نفتی ایران است.
این میدان نفتی که توسعه آن به عنوان نخستین قرارداد IPC توسط شرکت گسترش انرژی پاسارگاد بهعنوان یکی از شرکتهای اکتشاف و تولید ایرانی به نتیجه رسیده است، مهرماه امسال به تولید پایدار رسید و امروز به ظرفیت تولید حدود 55 هزار بشکه در روز رسیده است.
این پروژه شاخصههای منحصربهفردی دارد که مهمترین شاخصه آن، «توسعه تمام ایرانی» آن است، بهطوری که نخستین میدان نفتی کشور است که تمام مطالعات، مهندسی، طرحریزی توسعه و اجرای آن توسط متخصصان ایرانی انجام شده و مصداق بارز واگذاری کامل کار به شرکتهای توانمند خصوصی صنعت نفت است.
محسن خجستهمهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران در این باره گفت: این پروژه ملی طی قراردادی به ارزش 2.8 میلیارد دلار با تولید روزانه 50 هزار بشکه نفت سبک صادراتی است.
وی با بیان اینکه در این طرح ملی به ساخت داخل توجه ویژه شده است، افزود: در این طرح با توجه به فشار بالای مخزن نفتی، استفاده از تجهیزات سرچاهی و درونچاهی معمول امکانپذیر نبود و از همین رو در جریان توسعه بومیسازی تجهیزات تکمیل چاه با فشار 10 هزار پیوند بر اینچ مربع (پام) انجام شد.
مدیرعامل شرکت ملی نفت تصریح کرد: نصب، اجرا و تکمیل 51 کیلومتر خط لوله جریانی نفت و احداث بیش از 32 کیلومتر جاده دسترسی و معابر از دیگر اقدامهای انجام شده در توسعه میدان سپهر و جفیر است.
وی بیان کرد: از تلاش همکارانم در شرکت ملی نفت ایران، شرکت مهندسی و توسعه نفت (متن) و شرکت پیمانکار (شرکت گسترش انرژی پاسارگاد) برای توسعه این طرح که نماد مهمی از تبلور ساخت داخل است، قدردانی میکنم.
طبق قراردادی که اسفند سال 1396 بین شرکت ملی نفت ایران و شرکت گسترش انرژی پاسارگاد به امضا رسید، میزان تولید نفت در فاز اول این پروژه باید به 36 هزار بشکه در روز و در پایان فاز دوم به 110 هزار بشکه در روز برسد و هدفگذاری شده تا در مدت 20 سال، با سرمایهگذاری بیش از 2.8 میلیارد دلاری، در مجموع 540 میلیون بشکه نفت از این میدان برداشت شود.
این قرارداد 20 ساله که با هدف تولید نفت از یکی از عمیقترین و پرفشارترین لایههای نفتی ایران امضا شده، نخستین قرارداد از قراردادهای جدید نفتی است که به تولید نفت منجر شده است.