* دبیرکل ناتو: اوکراین میتواند برای تبدیل شدن به کشوری مستقل با روسیه مذاکره کند
در بحبوحه بنبست پیشآمده در کمکهای آمریکا به اوکراین که این کشور جنگزده اروپایی را با کمبود تسلیحات و نیرو در میدان نبرد مواجه کرده است و هیچ چشمانداز روشنی برای موفقیت کییف دیده نمیشود، وزیر خارجه اوکراین گفت اکنون زمان آن فرا رسیده که به فکر صلح در اوکراین باشیم.
دیمیترو کولبا، در مصاحبه با اسکای نیوز گفت: ما برای برگزاری نشست سران در سوییس با هدف تحقق صلح در اوکراین تلاش میکنیم. وی ادامه داد: روسیه میتواند در نشست دومی که درباره صلح در اوکراین برگزار خواهد شد، شرکت کند. کسانی هستند که میخواهند اوکراین امتیازهایی بدهد. وزیر خارجه اوکراین همچنین درباره وضعیت میدانی جنگ گفت: وضعیت میدانی باثبات است و نیروهای ما با حملات روسیه مقابله میکنند. در همین حال کولبا تأکید کرد عدم حمایت لازم از اوکراین به منافع آمریکا لطمه میزند. ما باید منتظر نتایج انتخابات آمریکا باشیم تا مواضع واقعی دونالد ترامپ، نامزد انتخابات ریاستجمهوری آمریکا را بفهمیم. گفتههای وزیر خارجه اوکراین در حالی بیان میشود که رهبر کاتولیکهای جهان اخیرا در اظهاراتی از دولت زلنسکی خواست پرچم سفید را بالا ببرد. پاپ فرانسیس در مصاحبهای که ماه گذشته با شبکه تلویزیونی RSI سوییس داشت که بخشی از آن روز شنبه منتشر شد، عنوان کرد اوکراین باید شجاعت به دست گرفتن پرچم سفید را داشته و در مواجهه با شکست احتمالی، پذیرای مذاکرات صلح با میانجیگری قدرتهای بینالمللی باشد. رهبر کاتولیکهای جهان در بخشی از این گفتوگوی ضبط شده گفت: «من فکر میکنم کسی قویتر است که به اوضاع نگاه میکند، به فکر مردمش است و شجاعت به دست گرفتن پرچم سفید را دارد و وارد مذاکره میشود». پخش این جملات موجب برانگیخته شدن مقامات اوکراینی و انتقادهای تند سفیر این کشور در واتیکان شد.
* جواز مذاکره از ناتو
در چنین شرایطی، دبیرکل ناتو هم مجوز مذاکره اوکراین با روسیه را صادر کرد. «ینس استولتنبرگ» گفت این ائتلاف باید به حمایت از کییف ادامه دهد، بنابراین میتواند برای تبدیل شدن به «کشوری مستقل» با روسیه مذاکره کند. دبیرکل ناتو پس از مراسم عضویت سوئد در این ائتلاف، ضمن تاکید بر تداوم حمایتها از اوکراین، این اظهارات را عنوان کرد. طبق گزارش راشا تودی، دبیرکل ناتو پس از این مراسم گفت: «ما باید به تقویت اوکراین ادامه دهیم تا به ولادیمیر پوتین (رئیسجمهور روسیه) نشان دهیم نمیتواند هر آنچه را میخواهد در میدان نبرد به دست بیاورد اما باید پای میز مذاکره بنشیند و درباره راهحلی برای به رسمیت شناختن حاکمیت و استقلال اوکراین گفتوگو کند». استولتنبرگ همچنین با رد اظهارات امانوئل مکرون، رئیسجمهور فرانسه که احتمال اعزام نیرو از ناتو به اوکراین را رد نکرده بود، تاکید کرد این ائتلاف نظامی تحت رهبری آمریکا هیچ برنامهای برای اعزام نیرو به اوکراین ندارد. دبیرکل ناتو بلافاصله پس از اظهارات اولیه مکرون، این ادعا را رد و در گفتوگو با رویترز، بر موضع ناتو تاکید کرد. وی در تایید موضع قبلی خود گفته است: ناتو هیچ برنامهای برای اعزام نیرو به اوکراین ندارد و نه ناتو و نه اعضای آن، یک طرف جنگ نیستند. استولتنبرگ با لحنی هشدارآمیز ادامه داد: اگر یکی از اعضا به طور مستقل اقدام به اعزام نیرو به مناطق جنگی کند، تمام ناتو تحتالشعاع قرار خواهد گرفت، زیرا اعضای این ائتلاف به یک پیمان دفاعی جمعی پایبند هستند.
* اوکراین پیروز نمیشود
در همین حال وزیر خارجه مجارستان با اشاره به دستاوردهای روسیه در میدان نبرد گفت قطعا اوکراین نمیتواند پیروز جنگ باشد. «پیتر سیارتو» در گفتوگو با روزنامه واشنگتن تایمز عنوان کرد: ما قطعا مطمئنیم که اوکراین نمیتواند در جنگ در برابر روسیه پیروز شود زیرا روسیه هماکنون در حال کسب دستاوردهای زمینی است. وزیر خارجه مجارستان در ادامه تاکید کرد: این جنگ قطعا با مذاکره پایان خواهد یافت اما سوال اینجاست: این مذاکرات چه زمانی آغاز میشود؟ هر چه زودتر شروع کنند، زندگیهای بیشتری نجات خواهند یافت. او با اشاره به اقدام کشورهای غربی جهت ارسال تسلیحات به کییف تصریح کرد: ما تنها عضو ناتو هستیم که به اوکراین تسلیحات ارسال نمیکنیم، زیرا متوجه میشویم ارسال بیشتر تسلیحات صرفا جنگ را طولانی میکند و افراد بیشتری کشته میشوند. فکر میکنم تلاشهایی باید انجام شود تا صلح برقرار شود و جنگ تشدید نشود. موضع مجارستان و وزیر خارجه آن با جمهوریخواهان کنگره ایالات متحده آمریکا همسو است. در اصل کمکهای واشنگتن به کییف به دلیل مخالفتهای جمهوریخواهان کنگره با بنبست مواجه شده است، زیرا آنها میگویند ارسال بودجه بیشتر به اوکراین بدون داشتن مسیری روشن نسبت به خاتمه جنگ «احمقانه و خطرناک» است.