وضعیت بازار مسکن در سال 1402 طبق آمار ارائه شده از سوی بانک مرکزی که تا پایان آذر سال جاری را نشان میدهد، گویای آن است که این بازار بخشی از سال را در رکود کامل گذرانده است. بر اساس آمارهای بانک مرکزی، در برخی ماهها تعداد معاملات ملک در شهر تهران حتی تا حدود 1000 فقره هم کاهش یافته است.
این روند البته با سکون نسبی قیمت مسکن همزمان بوده است. قیمت مسکن در تهران از ابتدای سال جاری تا پایان آذرماه (آخرین گزارش به روز شده بانک مرکزی) 12.1 درصد افزایش پیدا کرده است. از این منظر میتوان گفت بازدهی بازار مسکن کمتر از سایر بازارها بوده است.
در این اتفاق عواملی همچون سرعت گرفتن نهضت ملی مسکن، واگذاری زمین در مناطق مختلف و صد البته ثبات در دیگر بازارها تاثیرگذار بوده است.
اما از نگاه کارشناسان اقتصادی، نکته بازار مسکن به این نرخهای بازدهی ختم نمیشود، بلکه موضوع مهم، روند این بازار در آینده و متغیرهای موثر بر قیمتهاست.
بر این اساس متوسط قیمت هر واحد مسکونی در شهر تهران فروردینماه 66 میلیون بوده که آذرماه به 74 میلیون تومان رسیده است. بانک مرکزی همان طور که اشاره شد بعد از این تاریخ میزان میانگین قیمت هر متر مربع مسکن در شهر تهران را اعلام نکرده اما بر اساس گزارش مرکز آمار این رقم در دیماه به حدود 80 میلیون تومان رسیده است که اگر این رقم را مبنای محاسبه قرار دهیم، میتوان گفت بازدهی 10 ماهه 1402 مسکن 21.2 درصد بوده است.
بیان این نکته ضروری است که قیمت مسکن در تابستان سال جاری حتی روند نزولی نیز تجربه کرد و در مقطعی قیمت مسکن کاهش یافت. با شروع فصل پاییز اما باز روند صعودی شدن قیمت مسکن شروع شد.
***
پرنوسان مثل خودرو؛ 16.1 درصد
یکی از بازارهایی که در چند سال اخیر با رشد زیادی مواجه شده، بازار خودرو است. قیمت خودروهای ایرانی و خارجی در سال جاری رشد بین 15 تا 25 درصدی را تجربه کرد و برخی خودروهای پرطرفدار نیز بیش از این ارقام افزایش قیمت داشتند. کاهش تولید خودرو از یک سو و عملی نشدن وعدههای مربوط به واردات خودرو از سوی دیگر، باعث شد قیمت خودرو افزایشی باشد.
خودروی 207 دندهای پانوراما از ابتدای سال تاکنون بیش از 16 درصد افزایش قیمت را تجربه کرده و قیمت آن به بیش از 790 میلیون تومان رسیده است. قیمت این خودروی داخلی در ابتدای سال جاری و در بازار آزاد حدود 680 میلیون تومان بود.
نکته قابل توجه درباره بازار خودرو نوسانات عجیب و غریب آن بود، به طوری که اواسط سال جاری قیمت خودروهای داخلی و خارجی به ناگهان تا بیش از 30 درصد رشد داشت. اخبار مرتبط با واردات خودرو و فروش فوقالعاده که توسط خودروسازان انجام شد توانست تا حدودی باعث بازگشت آرامش به بازار خودرو شود. در بین خودروهای خارجی اما نوسان کمی پایینتر بود؛ مثلا خودروی جک s5 از یک میلیارد و 600 میلیون تومان به یک میلیارد و 650 میلیون تومان رسیده است که افزایش 3 درصدی را نشان میدهد. به زعم برخی کارشناسان، افزایش تیراژ تولید، تصویب طرح واردات خودرو و ثبتنام فراگیر از متقاضیان از اواخر سال گذشته از جمله دلایل نزول قیمت خودرو بوده است. با این حال کارشناسان مالی این موضوع را از جنبه سیاستهای پولی بررسی میکنند و اعتقاد دارند اجرای سیاستهای انقباضی عامل اصلی این نزول بوده است. ضمن اینکه قیمت دلار نیز که اثر زیادی بر قیمت خودرو دارد، مهار شده است.
بزرگترین مشکلی که خودروسازان در سال 1402 با آن مواجه بودند، مساله تامین نقدینگی بود. این موضوع ارتباط مستقیم با سیاست قیمتگذاری دستوری داشت و افزایش قیمت در آخرین ماههای سال ۱۴۰۱، باعث فروپاشی و سقوط یکباره قیمت خودرو در ماههای ابتدایی سال ۱۴۰۲ شد.