محمدمهدی یزدی: سال 1402 در حالی به پایان میرسد که نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران دستاوردها و اقدامات مهم و بسیاری را در حوزههای مختلف اعم از رونمایی تجهیزات و سامانههای جدید و برگزاری رزمایشهای داخلی و خارجی و حضور در نمایشگاههای بینالمللی پشت سر گذاشت.
در این نوشته بنا داریم مروری کنیم بر مهمترین رخدادهای نظامی جمهوری اسلامی ایران در سال جاری که میتوان مهمترین آن را بازدید یکساعت و نیمه حضرت آیتاللهالعظمی خامنهای، فرمانده معزز کل قوا از نمایشگاه دستاوردهای نیروی هوافضای سپاه با حضور در دانشگاه علوم و فنون هوافضای عاشورا و رونمایی از چند دستاورد جدید این نیرو دانست.
در این نمایشگاه از موشک کروز هایپرسونیک «فتاح ۲»، سامانه پدافندی متحرک «مهران» و سامانه ارتقایافته «۹ دی» و همچنین پهپاد «شاهد ۱۴۷» رونمایی شد.
موشک مانورپذیر هایپرسونیک «فتاح ۲» نوع جدیدی از موشکهای بالستیک ایرانی است که مجهز به سرجنگی با قابلیت گلایدکنندگی است و در اصطلاح HGV نامیده میشود و قادر است سامانههای پدافندی ارتفاع پَست و متوسط و بلند را با چالش جدی مواجه کند.
پهپاد «شاهد ۱۴۷» نیز یک هواپیمای پهنپیکر با طول بال ۲۶ متر است که میتواند تا ارتفاع ۶۰ هزار پا پرواز کند و تا بیش از ۱۰۰۰ کیلومتر را در محدوده شناسایی خود قرار دهد. در بخش پدافندی نیز سامانههای مقابله با ریزپرندهها و سامانههای موشکی از برد ۲۰ کیلومتر تا ۳۲۰ کیلومتر در این نمایشگاه به نمایش گذاشته شده بود.
گذشته از این نمایشگاه، در ادامه به برخی دیگر از مهمترین رخدادهای این سال اشاره میکنیم.
فروردین «معراج ۵۳۲»؛ به عنوان جدیدترین پهپاد انتحاری و «سدید ۳۶۵»؛ به عنوان جدیدترین موشک تاپاتک ایرانی نیروی زمینی سپاه معرفی و با موفقیت آزمایش شد.
همچنین در آستانه روز ارتش در راستای افزایش توان رزم نیروی زمینی ارتش، 1084 دستگاه انواع تجهیزات و تسلیحات جدید، بازآماد، بازتولید و تولیدی نزاجا به یگانهای این نیرو ملحق شد. اواخر اردیبهشت ماموریت ناوگروه 86 نیروی دریایی ارتش متشکل از ناوشکن تمام ایرانی دنا و ناوبندر مکران پس از 8 ماه دریانوردی و طی 65 هزار کیلومتر مسیر دریایی که با هدف طی یک دور 360 درجه کره زمین بود، به پایان رسید؛ این طولانیترین و مهمترین ماموریت ناوگروههای ایرانی بود که مورد توجه همگان قرار گرفت.
اما بیشک اخبار موشکی همواره از مهمترین اخبار حوزه نظامی بوده و خرداد را باید ماه موشکی نیروهای مسلح نامید. در ابتدای این ماه موشک بالستیک و نقطهزن خیبر (خرمشهر 4) یکی از پیشرفتهترین موشکهای طراحیشده توسط متخصصان سازمان هوافضای وزارت دفاع با برد 2000 کیلومتر و مجهز به سرجنگی از نوع شدیدالانفجار با وزن 1500 کیلوگرم رونمایی شد.
پس از خیبر، بمب خبری نیروی هوافضای سپاه با رونمایی از نخستین موشک هایپرسونیک ایرانی با نام «فتاح» رونمایی و اعلام شد.
فتاح با برد 1400 کیلومتر، سرعتی معادل 13 ماخ (16000 کیلومتر بر ساعت) دارد و از یک سرجنگی با موتور کروی سوخت جامد و نازل متحرک بهره میبرد که قابلیت مانور در همه جهات و دورانی را داراست. نام این موشک توسط رهبر حکیم انقلاب انتخاب شده است.
اواسط مرداد نیز صدها سامانههای جدید موشکی و پهپادی از پهپادهای تهاجمی گرفته تا موشکهای ۱۰۰۰ کیلومتری به نیروی دریایی سپاه ملحق شد و توان خوبی به این سازمان رزم افزود.
31 مرداد، روز صنعت دفاعی، علاوه بر تحویل انبوه موشکهای راهبردی «خرمشهر» و «حاجقاسم» به نیروهای مسلح و نیروی هوافضای سپاه، جدیدترین پهپاد ایرانی با نام «مهاجر 10» با بیشینه مداومت پروازی 24 ساعت در ارتفاع 7 هزار متری و با شعاع عملیاتی 2 هزار کیلومتری در نمایشگاه دستاوردهای وزارت دفاع رونمایی شد.
یکی دیگر از اتفاقاتی که در حوزه رسانهای در نیروهای مسلح رخ داد، اکران فیلم مستند «پرچمدار» بود که روایتی از روند شکلگیری، بلوغ و ظهور و بروز قدرت پهپادی ایران با رویکرد پهپادهای خانواده شاهد است.
در حوزه دریایی نیز «دیلمان» جدیدترین ناوشکن نیروی دریایی ارتش با وزن 1500 تن توسط مجموعه صنایع دریایی وزارت دفاع ساخته و عملیاتی شد.
دیلمان به نوعی پیشرفتهترین ناوشکن از سری شناورهای پروژه موج و از کلاس جماران است که در آبهای شمالی به مأموریت خود میپردازد.
یکی دیگر از دستاوردهای جالب نیروهای مسلح در سال 1402، رونمایی از یک شناور زیرسطحی بدون سرنشین(ROV) با قابلیت شناسایی و انهدام انواع مینهای لنگردار و کفخواب بود. این شناور همچنین توان اجرای عملیات تا عمق 200 متری و مداومت 24 ساعت دریانوردی را دارد. طرح پهپادی «رسول» از دیگر دستاوردهای نیروهای مسلح بود که در قالب آن گروههای پروازی پهپاد کرار مسلح به موشک مجید، به مناطق پدافند هوایی ارتش در سراسر کشور ملحق شدند.
اوایل دی نیز سامانه موشک کروز راهبردی طلائیه، سامانه موشک کروز نصیر، نخستین بالگرد جنگالی، نخستین بالگرد اطلاعاتی، سامانههای موشکی سطح به سطح 8 فروندی، پهپاد پرسهزن و انهدامی هوشمند سنجر ناوشکن جماران و سامانه چندمنظوره پهپادی جنگالی و اطلاعاتی رونمایی و به ناوگان جنوب ارتش الحاق شد.
نیروی دریایی سپاه امسال 3 شناور بسیار مهم از کلاس شناورهای شهید سلیمانی را هم به سازمان رزم خود اضافه کرد؛ ناو شهید ابومهدی المهندس و شناورهای گشتی رزمی شهید صیاد شیرازی و شهید حسن باقری. این شناورهای اقیانوسپیما از نوع بدنه کاتاماران و با سرعت 45 گره و با موشکهای متعدد آفندی و پدافندی هستند که قابلیت خوبی برای ماموریتهای دوربرد آبی سپاه ایجاد کردهاند.
در راستای ارتقای توان پهپادی ارتش نیز انواع پهپادهای راهبردی چندمنظوره ابابیل 4 و ابابیل 5 با قابلیت اجرای انواع مأموریتهای شناسایی، مراقبت، جنگ الکترونیک، جمعآوری اطلاعات سیگنالی، رزمی، همچنین پهپادهای آرش و باور با قابلیت اجرای مأموریت انهدامی، دوربرد و نقطهزن و نیز پهپاد جت کرار با قابلیت اجرای انواع مأموریتهای هدف، رزمی و رهگیر هوایی به سازمان رزم ارتش ملحق شد.
آخرین دستاوردهای نیروهای مسلح هم مربوط میشود به رونمایی از سامانه ضدبالستیک صیاد تاکتیکی «آرمان» و سامانه پدافند هوایی ارتفاع پست «آذرخش» که توسط متخصصان صنعت دفاعی کشور طراحی و تولید شده است.
یکی دیگر از نکات قابل توجه در حوزه دستاوردهای نظامی، نمایش برخی تجهیزات و دستاوردهای دفاعی کشورمان در نمایشگاه توانمندیهای دفاع دریایی (Dimex) قطر بود که سامانه پدافندی کوتاهبرد 9 دی، انواع موشکهای کروز ضدکشتی ایرانی، سامانه پدافندی دوشپرتاب میثاق، سامانه پدافند هوایی سوم خرداد، رادار بشیر، سلاح بومی مصاف، تیربارهای 12.7 و ۲۰ میلیمتری، پهپادهای شاهد 129 و شاهد 149 یا همان «غزه» و رادارهای نقشهبرداری سار با نامهای 811-S و813-S و بمب 365-F از جمله مهمترین تجهیزات به نمایش درآمده توسط وزارت دفاع در این نمایشگاه بودند. در این سال رزمایشهای متعددی نیز توسط یگانهای نظامی برگزار شد، از جمله رزمایش دریایی سپاه در جزیره بوموسی، رزمایش فداییان حریم ولایت نیروی هوایی ارتش، رزمایش مشترک پهپادی ارتش، رزمایش نبیاکرم(ص) یگان ویژه فاتحین تهران بزرگ، رزمایش اقتدار ۱۴۰۲ نیروی زمینی ارتش، رزمایش بزرگ امنیتی نیروی زمینی سپاه در غرب کشور، رزمایش دفاعی - امنیتی رجبیون نیروی زمینی سپاه در شمال شرق کشور، رزمایش مشترک طب رزم دریایی نیروهای مسلح، رزمایش جنگال پدافند هوایی و...
همچنین ناوشکن «دنا» در رزمایش دریایی میلان 2024 در سواحل شرق هند حضور یافت.
اما یکی از مهمترین رزمایشها، رزمایش مرکب امنیت دریایی 2024 ایران، چین و روسیه بود که در منطقه شمال اقیانوس هند برگزار شد.
یکی دیگر از نکات حائز اهمیت در حوزه نظامی در سال جاری، حمله موشکی سپاه به مقر جاسوسی موساد در اقلیم کردستان عراق (شهر اربیل) و همچنین مقر تروریستهای داعش در ادلب سوریه بود. در این عملیاتها محلهای تجمع فرماندهان و عناصر اصلی مرتبط با عملیاتهای تروریستی، بویژه داعش، در سوریه شناسایی و با شلیک تعدادی موشک بالستیک منهدم شدند که این عملیات دوربردترین عملیات موشکی سپاه به حساب میآید.
وقایع و رخدادهای سال 1402 با همه فراز و فرودهای خود، توانست ایران اسلامی را با اقتدار در مقابل دشمنان حفظ کند تا همچنان استوار و به دور از دست بیگانگان در منطقه پرتلاطم غرب آسیا نقش خود را ایفا کند.
تاییدیه این نگاره را میتوان در اعطای نشان فتح توسط حضرت آیتاللهالعظمی خامنهای به سردار سرلشکر حسین سلامی، فرمانده کل سپاه و امیر سرلشکر سیدعبدالرحیم موسوی فرمانده کل ارتش نظاره کرد که به دلیل عملکرد آنان در ارتقای توان دفاعی و رزمی و قدرت بازدارندگی نیروهای مسلح صورت گرفت.