printlogo


کد خبر: 278437تاریخ: 1403/1/18 00:00
تأکید تهران و آنکارا بر تبادل گاز و برق بین 2 کشور
ترکیه دروازه صادرات انرژی ایران به اروپا
رشد 30 درصدی تبادل برق بین ایران و ترکیه طی 2 سال اخیر

مبادلات تجاری ایران و ترکیه در سال ۲۰۲۲ حدود 5.4 میلیارد دلار بوده که با اعلام رئیس‌جمهور با توجه به ظرفیت‌های موجود در 2 کشور، تحقق هدف رسیدن به حجم ۳۰ میلیارد دلاری یعنی بیش از 5.5 برابر رقم فعلی در همکاری‌ها و تبادلات تجاری کاملا قابل دسترس است. 
یکی از محورهای تحقق‌های این مهم صادرات انرژی از سوی ایران است، البته در این زمینه قراردادهای مناسبی نیز بین 2 کشور امضا شده است که باید وارد فاز عملیاتی شود. در همین راستا هفته گذشته وزیر انرژی و منابع طبیعی ترکیه وارد تهران شد و دیدارهایی جداگانه با وزیر نیرو و وزیر نفت کشورمان داشت. وزیر نیرو در دیدار وزیر انرژی و منابع طبیعی ترکیه ضمن اعلام آمادگی ایران برای توسعه هرچه سریع‌تر تبادل برق با ترکیه گفت: پیش‌بینی می‌کنیم در سریع‌ترین زمان ممکن فرآیند عملیاتی کردن این مذاکرات محقق شود.
علی‌اکبر محرابیان در دیدار «آلب‌ارسلان بیرقدار»، وزیر انرژی و منابع طبیعی ترکیه گفت: روابط سیاسی ایران و ترکیه در شرایط بسیار خوبی قرار دارد و در حوزه روابط اقتصادی نیز ظرفیت‌های بسیار بالایی برای توسعه همکاری‌ها میان 2 کشور وجود دارد. 
وزیر نیرو در همین زمینه اظهار داشت: یکی از مهم‌ترین حوزه‌های اقتصادی که امکان توسعه همکاری‌ها میان ایران و ترکیه در آن وجود دارد، حوزه انرژی بویژه انرژی برق است که در دیدار اخیر رئیس‌جمهور کشورمان با رئیس‌جمهور ترکیه نیز بر آن تاکید شد.
وی در ادامه گفت: ترکیه اکنون یکی از مصرف‌کنندگان بزرگ برق در منطقه است و افزون بر آن از امکان انتقال انرژی به اروپا نیز برخوردار است که این موضوع زمینه برای تبادل انرژی میان 2 کشور را به لحاظ اقتصادی بشدت توجیه‌پذیر می‌کند.
محرابیان اضافه کرد: از ویژگی‌های مهم صنعت برق ایران تفاوت قابل توجه میان ظرفیت تولید و مصرف در 2 فصل زمستان و تابستان است که همین موضوع زمینه را برای تبادل برق با کشور ترکیه به عنوان یکی از همسایه‌های راهبردی کشور توجیه‌پذیر می‌کند.
وی با ابراز رضایت از مذاکرات صورت گرفته با وزیر انرژی و منابع طبیعی ترکیه ادامه داد: در این دیدار مذاکرات بسیار خوبی پیرامون تبادل برق با کشور ترکیه انجام شد و پیش‌بینی می‌کنیم در سریع‌ترین زمان ممکن فرآیند عملیاتی کردن این مذاکرات محقق شود.
همزمان با تکمیل زیرساخت تبادل برق میان ایران و ترکیه، ظرفیت تبادل برق کشور در ۲ سال گذشته به ۳۸۰۰ مگاوات رسید و ۳۰ درصد رشد کرد. 
در ادامه این دیدار وزیر انرژی و منابع طبیعی ترکیه نیز درباره مذاکرات صورت گرفته با وزیر نیروی جمهوری اسلامی ایران در حوزه برق و انرژی گفت: هدف اصلی من از این سفر و دیدار با وزیر نیروی ایران پیگیری توافق صورت‌گرفته میان رؤسای جمهور 2 کشور در کشور ترکیه پیرامون ضرورت افزایش ظرفیت تعاملات اقتصادی بویژه از طریق تبادل برق است. آلب ارسلان بیرقدار در همین زمینه بیان کرد: رؤسای جمهور 2 کشور رقم 30 میلیارد دلار را به عنوان هدف مبادلات اقتصادی در نظر گرفته‌اند و همانطور که می‌دانیم یکی از راه‌های مهم تحقق این هدف توسعه همکاری‌های 2 کشور در حوزه انرژی است.
وزیر انرژی ترکیه افزود: اگرچه بر اساس تصور سنتی گاز و نفت مهم‌ترین زمینه برای توسعه همکاری‌ها در حوزه انرژی است، با توجه به پیشرفت‌های خوب ایران و ترکیه در صنعت برق، امروزه این حوزه نیز از ظرفیت بسیار بالایی برای افزایش همکاری‌های دوجانبه برخوردار است. 
وی با تاکید بر اینکه مذاکرات با ایران برای تبادل برق و توسعه همکاری‌ها در این حوزه ادامه خواهد داشت، ادامه داد: علاوه بر موضوع تبادل برق، ترکیه این آمادگی را دارد تا در حوزه انرژی‌های تجدیدپذیر و بورس انرژی نیز با ایران همکاری کند و ضمن استفاده از توانمندی‌های ایران، تجربیات خود را در اختیار ایران قرار دهد.
* تمایل آنکارا برای ادامه صادرات گاز بین ایران و ترکیه
همچنین در دیدار وزیر نفت ایران و وزیر انرژی ترکیه، طرفین طی مذاکراتی ضمن تاکید بر گسترش همکاری‌های دوجانبه در حوزه انرژی از تمدید قرارداد صادرات گاز بین 2 کشور و افزایش حجم آن خبر دادند. جواد اوجی در دیدار آلب ارسلان بیرقدار با بیان اینکه مذاکرات و توافق‌های سازنده‌ای در دیدار اخیر روسای‌جمهوری ایران و ترکیه در آنکارا طی بهمن‌ماه ۱۴۰۲ انجام شد، گفت: خوشبختانه روابط تجاری 2 کشور روز به روز در حال توسعه بوده و یکی از نمونه‌های بارز این همکاری‌ها در حوزه انرژی است.
اوجی با اشاره به هدف‌گذاری‌های رؤسای جمهوری ایران و ترکیه برای تحقق هدف رسیدن به حجم مبادلات تجاری ۳۰ میلیارد دلاری، تصریح کرد: ما مطمئنیم حوزه انرژی می‌تواند بخش بزرگی از این تجارت دوجانبه را پوشش دهد.
وی بر آمادگی ۱۰۰ درصدی ایران برای توسعه روابط در بخش بالادستی و پایین‌دستی صنعت نفت با ترکیه تاکید کرد.
بیرقدار در ادامه گفت: یکی از نمونه‌های بارز روابط تجاری ایران و ترکیه واردات گاز از ایران است که طی ۲۸ سالی که از این قرارداد گازی می‌گذرد، ترکیه بیش از ۱۵۶ میلیارد مترمکعب گاز از ایران وارد کرده است.
وی با تاکید بر تمایل ترکیه برای افزایش واردات گاز از ایران و تمدید این قرارداد اظهار کرد: در این زمینه مدیران شرکت‌های بوتاش ترکیه و ملی گاز ایران نخستین نشست رسمی فنی خود را برای تمدید قرارداد صادرات گاز و افزایش حجم آن خواهند داشت.

Page Generated in 0/0067 sec