افزایش ۴۳ درصدی تولید نفت مناطق نفتخیز جنوب
مدیرعامل شرکت بهرهبرداری نفت و گاز کارون گفت: شرکت نفت و گاز کارون در افزایش تولید مناطق نفتخیز جنوب طی سال ۱۴۰۲ نقش ۴۳ درصدی ایفا کرده است. حسن شهرویی اظهار کرد: سال ۱۴۰۲ با برنامهریزی و اقدامهای جهادی و با وجود کاستیهای موجود، افزایش تولید شرکت بهرهبرداری نفت و گاز کارون در بخش چاههای توسعهای، تعمیری و ترمیمی حدود ۲۳۳ هزار بشکه در روز بود که سبب تحقق بیش از ۱۰۰ درصدی برنامه تولید این شرکت شد. وی افزود: مقدار افزایش تولید در شرکت نفت و گاز کارون در سال ۱۴۰۲ معادل ۴۳ درصد کل افزایش تولید شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب بوده است. مدیرعامل شرکت بهرهبرداری نفت و گاز کارون گفت: دستیابی به رقم بیش از ۱۰۰ درصدی برنامه تولید در شرکت نفت و گاز کارون مرهون همت و تلاش مضاعف همکاران و حمایتهای مدیرعامل و مدیریتهای ذیربط در شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب در اجرای پروژههای پشتیبانی از تولید این شرکت است که بخشی از این اقدامها با استفاده از ظرفیت شرکتهای دانشبنیان و تولید بار اول بوده که نصب تلمبههای چندفازی، نصب مبدل حرارتی نمکزدایی منصوری، راهاندازی ردیف C نمکزدایی اهواز متمرکز با ظرفیت روزانه ۵۵ هزار بشکه، انجام ۳۱ فقره اصلاحیه فرآورشی روی خطوط انتقال نفت و گاز، تعمیر اساسی ۲۲۴ تجهیز ثابت و دوار، راهاندازی ۱۵ ایستگاه حفاظت کاتدی، توپکرانی ۴۰ هزار متر خطوط لوله، تزریق بیش از ۹۱ درصد پساب تولیدی به چاههای تزریقی و برداشت بیش از ۹۸ درصد گازهای همراه نفت بخشی از این اقدامهاست. شرکت بهرهبرداری نفت و گاز کارون بزرگترین شرکت تولیدی تابع شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب با توان تولیدی بیش از یک میلیون بشکه نفت در روز است که مسؤولیت راهبری و برداشت نفت و گاز از میدانهای نفتی اهواز، منصوری، آبتیمور و رامین را برعهده دارد.
***
انتقال برق از دریا
اردیبهشت امسال خط انتقال فراساحل برق که تبادل 600 مگاوات برق بین بندر پل و قشم از مسیر دریا را بر عهده دارد، افتتاح خواهد شد. «کویر، کوهستان و حالا دریا هم نمیتواند مانع ایرانیها در پروژههای برقرسانی شود». این را بهداد صابری از مهندسان طراح پروژه انتقال برق بندر پل به قشم میگوید. معاونت برق و انرژی وزارت نیرو از تکمیل خط انتقال فراساحل برق بین بندر پل و قشم خبر داد. طراحی، تامین تجهیزات و اجرای این پروژه به صورت کامل توسط پیمانکاران ایرانی انجام شده است. ابتدای دهه 90 بنا بود یک شرکت ژاپنی مسؤولیت احداث خط انتقال فراساحل برق بندر پل- قشم را برعهده بگیرد اما یک ماه پس از بررسی میزان دشواری پروژه از انجام آن انصراف داد. این تجربه برای بار دوم این بار با یک شرکت کرهای تکرار شد و کرهایها نیز زیر بار اجرای خط انتقال فراساحل برق بندر پل - قشم نرفتند. خط انتقال فراساحل برق بندر پل - قشم، رکورد بیشترین فاصله بین 2 دکل
(long span) را در ایران دارد. همچنین هادی ابررسانای این پروژه با ظرفیت 600 مگاوات برای نخستین بار در کشور توسط یک شرکت دانشبنیان ایرانی ساخته شده است. پروژههای انتقال برق در کنار ساخت نیروگاه و پروژههای توزیع 3 جزء زیرساخت برق در کشور را تشکیل میدهند. مهدی یارقلی، کارشناس انرژی با اشاره به لزوم ساخت نیروگاه در صنعت برق کشور معتقد است خاموشی برق در سال 1400 نتیجه نساختن نیروگاه در کشور بود و توسعه واحدهای نیروگاهی از جمله نیروگاه حرارتی، تجدیدپذیر و اتمی باید تمام تمرکز مسؤولان برقی را به خود اختصاص دهد. در مقابل سیما غفاری، کارشناس انرژی به جهش ساخت نیروگاه در 2 سال اخیر اشاره کرد و گفت: اگر طرحهای انتقال برق متناسب با نیروگاهها اجرا نشود، باز هم با مشکل قطع برق مواجه هستیم، زیرا توان انتقال انرژی نیروگاهها به اندازه تولید انرژی اهمیت دارد. استفاده از ظرفیت سرمایهگذاری خارجی در کنار هدایت سرمایههای مردم منوط به تعیین حقوق قابل توجه ترانزیت میتواند به توسعه ظرفیت انتقال کشور ختم شود. این امر به دلیل اهمیت ترانزیت برق منوط به حفظ مالکیت و بهرهبرداری خطوط توسط بخش دولتی است.
***
مشترکان پُرمصرف به کنتور هوشمند مجهز میشوند
مدیرکل دفتر هوشمندسازی و فناوریهای نوین شرکت مدیریت تولید، انتقال و توزیع نیروی برق (توانیر) گفت: امسال یک میلیون دستگاه کنتور هوشمند برای مشترکان پرمصرف برق نصب خواهد شد. حامد احمدی افزود: امسال نصب کنتورهای هوشمند برای مشترکان پرمصرف در همه تعرفهها از جمله مشترکان خانگی و تجاری در دستور کار قرار گرفته و مطابق برنامهریزی انجام شده، افزون بر یک میلیون مشترک برق پرمصرف امسال به کنتورهای هوشمند مجهز میشوند. وی این اقدام را در ادامه طرح هوشمندسازی صنعت برق دانست و ادامه داد: مطابق این برنامه امسال یک میلیون مشترک خانگی با مصرف بیش از 2.5 برابر الگو به همراه مشترکان تجاری با بیش از ۲ هزار کیلوواتساعت مصرف در مناطق عادی و بیش از 3 هزار کیلوواتساعت مصرف در مناطق گرمسیر، مجهز به کنتور هوشمند خواهند شد. مدیرکل دفتر هوشمندسازی و فناوریهای نوین توانیر با اشاره به اینکه در حال حاضر ۹۲ درصد مشترکان دیماندی و پرمصرف دارای کنتور هوشمند هستند، خاطرنشان کرد: در آغاز طرح، نصب کنتور هوشمند و رویتپذیری مصرف برای مشترکان در تعرفههای کشاورزی، صنعتی، عمومی و اداری در اولویت قرار گرفت و تا پایان سال ۱۴۰۲ تقریباً همه این مشرکان به کنتور هوشمند مجهز شدند.