جایگاه ایران بین ۵ کشور برتر سازنده توربین نیروگاهی در جهان و تأثیر آن در مقابله با تحریمها
گروه سیاسی: چند روز است تصاویر و مشخصات یک سد ساخت ایران در سریلانکا در صفحات مجازی میچرخد. حالا بزرگترین پروژه عمرانی سریلانکا به نام مهندسان ایرانی ثبت شده است و ویژگیهای منحصربهفردی را به نمایش میگذارد. هرچند قدمت روابط دیپلماتیک ایران و سریلانکا از ۶۳ سال فراتر میرود اما شاید هیچگاه روابط سیاسی و دیپلماتیک ۲ کشور به میزان فعلی با روابط اقتصادی درهمتنیده نشده بود.
حجتالاسلاموالمسلمین سیدابراهیم رئیسی پس از سفر 2 روزه به پاکستان راهی سریلانکا شد تا با افتتاح این سد چندمنظوره و نیروگاه «اومااویا»، نقطه عطفی را در روابط سیاسی و اقتصادی ۲ کشور رقم بزند. هرچند این پروژه 500 میلیون دلاری بخش کوچکی از اقتصاد ایران را تامین میکند و به نسبت حجم تجارت خارجی ایران چندان چشمگیر نیست اما از آن جهت یک نقطه عطف محسوب میشود که نمایشدهنده توان مهندسان ایرانی برای ورود به پروژههای بزرگ جهانی و به سرانجام رساندن آنها با استانداردهای بینالمللی است. حضور رئیسجمهور ایران و اعتماد به نفس ملی برای رونمایی علنی از یک دستاورد بزرگ در شرایط تحریم جمهوری اسلامی ایران، به جهانیان ثابت کرد ایران اهداف خود را از جایگاه اقتدار و عزت دنبال میکند و به این منظور ارتباط خود را با دیگر کشورها تداوم و تحکیم میبخشد. در شرایطی که کشورهای متخاصم در حال منزوی شدن هستند، ایران در تکاپو برای تثبیت موقعیت خود در عرصه بینالمللی است.
* از سفر سیدابراهیم رئیسی به سریلانکا چه میدانیم؟
رئیسجمهور با استقبال نخستوزیر سریلانکا وارد این کشور شد. سیدابراهیم رئیسی همچنین مورد استقبال رسمی «رانیل ویکرمسینگه» همتای سریلانکایی خود در کاخ ریاستجمهوری این کشور در کلمبو قرار گرفت. آخرین سفر رئیسجمهور ایران به سریلانکا به ۱۶ سال قبل برمیگردد. در جریان این حضور، رئیسجمهور ایران مورد استقبال گسترده توأم با شور و حرارت جوانان و نخبگان اینکشور قرار گرفت.
مجموعه پروژهای که توسط رئیسجمهور افتتاح شد را میتوان سمبل «خودباوری» مهندسان ایرانی در بیرون مرزهای کشور دانست و آن را نماد همکاری ۲ کشور در تولید برق، مدیریت آب و یکی از مهمترین پروژههای مهم بین ۲ کشور تلقی کرد.
رئیسی در بدو ورود به سریلانکا به محل اجرای ابرپروژه سد و نیروگاه «اومااویا» در ۲۳۰ کیلومتری شرق پایتخت این کشور رفت و به همراه «رانیل ویکرمسینگه» رئیسجمهور سریلانکا، یکی از بزرگترین پروژههای صادرات خدمات فنی - مهندسی ایرانی را افتتاح کرد. بر اساس گزارش رسانههای دولتی، ابرپروژه «اومااویا» شامل ۲ سد به نامهای «دایرابا» و «پوهولپولا»، نیروگاه آبی ۱۲۰ مگاواتی زیرزمینی، ۲۸ کیلومتر تونل انتقال آب و دسترسی، ۳ شفت عمودی جمعا به طول ۸۵۰ متر و ۲۳ کیلومتر خط انتقال برق است؛ پروژهای که فرآیند ساخت، نظارت و مشاوره آن تماماً توسط شرکت ایرانی انجام شده و هزینه ساخت آن به ارزش ۵۰۰ میلیون دلار توسط دولت سریلانکا تأمین شده است. با اجرای طرح چندمنظوره اومااویا، آب مازاد رودخانههای «اومااویا» و «ماهاتوتیلا اویا» واقع در استان اووا «Uva» برای توسعه کشاورزی به منطقه کمآب همین استان منتقل میشود. این در حالی است که همزمان با تحقق این هدف، تولید انرژی از طریق نیروگاه زیرزمینی به ظرفیت ۱۲۰ مگاوات انجام خواهد شد.
تولید ۲۹۰ گیگاوات ساعت انرژی در سال، تأمین آب مورد نیاز ۵ هزار هکتار از اراضی کشاورزی منطقه خشک جنوب شرق سریلانکا و انتقال ۱۴۵ میلیون مترمکعب آب از منطقه پرباران به مناطق خشک از جمله اهداف این پروژه بوده است که توسط شرکت ایرانی فراب به همت متخصصان و مهندسان ایرانی در کشور سریلانکا به مرحله اجرا و بهرهبرداری رسیده است. عنوان شده است که این پروژه از نظر اجرای ۲۴ کیلومتر تونل، بدون دسترسی میانی در شرایط بسیار سخت زمینشناسی و وجود جریانهای آبی پرفشار، حفاری یکی از بلندترین شفتهای (تونلهای) عمودی دنیا در نیروگاههای آبی به طول ۶۱۸ متر، اجرای پوشش فلزی شفت عمودی به وزن تقریبی ۱۰۰۰ تن به صورت معلق و نصب و احداث نیروگاه در حفره و فضاهایی در عمق ۷۵۰ متری زمین، جزو پروژههای منحصربهفرد مهندسی محسوب میشود. تلاش متخصصان کشور در سالهای اخیر موجب شده ایران در میان 5 کشور برتر سازنده توربین نیروگاهی جهان قرار گیرد و ۹۱ درصد قطعات مورد نیاز صنعت نیروگاهی خود را بومیسازی کند.
رئیسجمهور در مراسم افتتاح پروژه چندمنظوره سد و نیروگاه «اومااویا» که شاهکار مهندسان ایرانی در دل سریلانکاست، گفت: آنچه از طرح بزرگ و چندمنظوره سریلانکا مهمتر است تحقق اراده ۲ کشور و ۲ ملت است که میخواهند رفاه و آسایش و بهتر زیستن را برای خود رقم بزنند.رئیسی با بیان اینکه تأمین مالی پروژه از سوی کشور سریلانکا و نیروی فنی - مهندسی از سوی جمهوری اسلامی ایران انجام شد، اظهار داشت: پیگیری این پروژه از سوی کشور دوست سریلانکا بود و انتقال علم و دانش ایرانی به سرزمین سریلانکا انجام شد. سد و طرح بزرگ اومااویا گرچه امروز به عنوان ابرپروژه بهرهبرداری میشود ولی آنچه مهمتر است همبستگی، همدلی و همراهی ۲ کشور و ملت در آسیاست.
* امضای ۵ سند همکاری
در ادامه برنامههای سفر رسمی حجتالاسلاموالمسلمین سیدابراهیم رئیسی و هیات عالیرتبه سیاسی و اقتصادی همراه به سریلانکا، ۵ سند همکاری بین مقامات عالیرتبه ایران و سریلانکا نیز در زمینههای فرهنگی، سینمایی، گردشگری و علمیوفناوری در حضور رئیسجمهور کشورمان و همتای سریلانکایی وی به امضا رسید.
رئیس جمهور در نشست خبری مشترک با همتای سریلانکایی خود با بیان اینکه بعد از انقلاب روابط خوبی بین ایران و سریلانکا برقرار شد، تصریح کرد: این روابط رو به توسعه است و طی گفتوگوهایی که با آقای رئیسجمهور و همکارانشان داشتیم، قرار شد این همکاریها در حوزههای گردشگری، کشاورزی، صنعتی، تجاری، اقتصادی، فرهنگی و علمی و فناورانه بین ۲ کشور ادامه یابد. برای صدور خدمات فنی - مهندسی آمادگی داریم؛ حتما در توسعه اقتصادی سریلانکا ایران میتواند با صدور خدمات فنی - مهندسی مشارکت کند.
رئیسی تصریح کرد: به مردم و مسؤولان سریلانکا میگویم که تهدیدها و تحریمها ملت ایران را متوقف نکرده و حرکت مردم ایران را کند نکرده و پیشرفت ادامه داشته است، ایران امروز را میتوان کشوری پیشرفته و فناور نامید.