printlogo


کد خبر: 281231تاریخ: 1403/2/13 00:00
اخبار

صادرات ۸۰۰ میلیون دلاری ترکیه به ایران در ۳ ماه
اداره آمار ترکیه اعلام کرد صادرات این کشور به ایران در 3 ‌ماهه نخست سال جاری میلادی با رشد ۱۶ درصدی به بیش از ۸۰۰ میلیون دلار رسیده است. آمارهای منتشر‌شده توسط اداره آمار ترکیه نشان می‌دهد مبادلات تجاری ایران و ترکیه در 3 ماه نخست 2024 به یک میلیارد و 364 میلیون دلار رسیده است. مبادلات تجاری 2 کشور در این دوره نسبت به مدت مشابه سال قبل کاهش 16 درصدی داشته است. در 3 ماهه نخست سال میلادی گذشته یک میلیارد و 635 میلیون دلار کالا بین 2 کشور مبادله شده بود. افت مبادلات تجاری 2 کشور در این دوره مربوط به افت واردات ترکیه از ایران بوده است. ترکیه در ماه‌های ژانویه تا مارس سال میلادی گذشته 934 میلیون دلار کالا از ایران وارد کرده بود؛ این رقم با افت 41 درصدی در 3 ماهه نخست امسال به 547 میلیون دلار رسیده است. در عین حال صادرات ترکیه به ایران در 3 ماهه نخست امسال با رشد 16 درصدی نسبت به مدت مشابه سال قبل مواجه شده و به 817 میلیون دلار رسیده است. ترکیه در 3 ‌ماهه نخست سال قبل 701 میلیون دلار کالا به ایران صادر کرده بود. بر اساس این گزارش، مبادلات تجاری ایران با این کشور در سال 2023 به 5 میلیارد و 490 میلیون دلار رسیده بود. ترکیه در این سال 3 میلیارد و 310 میلیون دلار کالا به ایران صادر و 2 میلیارد و 180 میلیون دلار کالا از ایران وارد کرده بود.
***
ارزش صادرات محصولات کشاورزی به 6.2 میلیارد دلار رسید
صادرات محصولات کشاورزی ایران در پایان سال گذشته به 6.2 میلیارد دلار رسید که عراق با سهم 31.5 درصدی در رتبه اول واردات از ایران و امارات و روسیه به ترتیب با سهم 11.9 و 8.3 درصدی در رتبه‌های دوم و سوم قرار دارند. صادرات محصولات کشاورزی در سال گذشته افزایش 8.3 درصدی در وزن و رشد 19.4 درصدی در ارزش داشت‌، این در حالی است که واردات محصولات کشاورزی از لحاظ وزنی و ارزشی به ترتیب 1.1 و 5.6 درصد کاهش یافته است. تراز وزنی تجارت بخش کشاورزی نیز 5.3 درصد بهتر شده و تراز تجاری ارزشی از منفی 13.2 میلیارد دلار به منفی 11.1 میلیارد دلار رسیده است. تراز تجاری وزنی نیز در دوره مذکور از منفی 17.4 میلیون تن به منفی 16.5 میلیون تن رسیده است. موسسه پژوهش‌های برنامه‌ریزی، اقتصاد کشاورزی و توسعه روستایی در گزارش خود اعلام کرده است به طور میانگین ارزش هر کیلوگرم کالای صادراتی بخش کشاورزی با رشد 10.3 درصدی از ۶۷ سنت در سال ۱۴۰۱ به ۷۴ سنت در سال ۱۴۰۲ افزایش یافته است، در حالی که ارزش هر کیلوگرم کالای وارداتی بخش کشاورزی با کاهش ۴.۵ درصدی از ۷۳ سنت در سال ۱۴۰۱ به ۷۰ سنت در سال ۱۴۰۲ کاهش یافته است. نکته قابل توجه این گزارش، کاهش واردات وزنی و ارزشی گندم به ترتیب به میزان 43.3 و 50.2 درصد، برنج 37.2 و 38.2 درصد و شکر به میزان 42.6 و 30.3 درصد بوده است که حکایت از کاهش وابستگی به این اقلام اساسی دارد. سال ۱۴۰۲ عراق با سهم 38.6 درصدی، نخستین مقصد صادراتی کالاهای کشاورزی ایران بوده و امارات با سهم 14.5 درصدی در رتبه دوم و ۸ کشور باقیمانده هر کدام با سهم‌های کمتر از ۱۰ درصد در رتبه‌های بعدی ۱۰ کشور اول قرار داشتند. به عبارت دیگر از نظر مقداری بیش از 8.8 درصد صادرات کالاهای کشاورزی به کشورهای عراق، امارات، روسیه، افغانستان، پاکستان، ترکیه، هند، ترکمنستان، عمان و آذربایجان انجام شده و سهم سایر کشورها تنها 11.9 درصد بوده است. بر اساس این آمار، از نظر ارزشی نیز عراق با سهم 31.5 درصدی در رتبه اول و امارات و روسیه با سهم 11.9 و 8.3 درصدی در رتبه‌های دوم و سوم قرار دارند. همچنین کشورهای پاکستان، افغانستان، هند، چین، ترکیه، ترکمنستان و آذربایجان در رتبه‌های بعدی قرار گرفته‌اند و در مجموع بیش از ۸۳ درصد کالاهای صادراتی ایران از نظر ارزشی به مقصد این ۱۰ کشور بوده است. سال ۱۴۰۲، از لحاظ وزنی امارات 36.7 درصد، ترکیه 14.3 درصد، روسیه 11.6 درصد، انگلستان 7.8 درصد و هلند 5.4 درصد در واردات بخش کشاورزی ایران سهم داشتند. همچنین از لحاظ ارزشی امارات 32.9 درصد واردات بخش کشاورزی را به خود اختصاص داده است، پس از آن کشورهای ترکیه با 14.8 درصد، هند 7.4 درصد، روسیه ۷ درصد و انگلستان با 5.7 درصد سهم از واردات کشاورزی ایران در رتبه‌های دوم تا پنجم قرار گرفتند.
***
بهره‌برداری از 9.4 میلیارد دلار پروژه معدنی
رئیس هیات عامل سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو)، راهبری و هدایت سرمایه‌گذاری شرکت‌های بزرگ بخش معدن و صنایع معدنی را از اقدامات موثر برای توسعه بخش معدن و صنایع معدنی خواند و گفت: نتیجه سرمایه‌گذاری‌ها تاکنون به بهره‌برداری از ۹,۴ میلیارد دلار پروژه منجر شده است. محمدرضا موثقی‌نیا در نشست با مهدی فرحی، قائم‌مقام وزیر صنعت، معدن و تجارت در امور بازرگانی، اظهار کرد: نتیجه سرمایه‌گذاری و راهبری ایمیدرو، تاکنون به بهره‌برداری از 9.4 میلیارد دلار پروژه و طرح منجر شده است. معاون وزیر صمت گفت: در حال حاضر پروژه‌های بزرگ افتتاح شده و آماده افتتاح در حوزه‌های فولاد، مس، طلا، سرب و روی، زغال و... حاکی از اقدامات کلیدی ایمیدرو است که در این زمینه تامین زیرساخت‌ها نیز مورد توجه این سازمان قرار گرفته است. وی با بیان اینکه بهره‌برداری از پروژه‌های معدن و صنایع معدنی اشتغال‌زایی فراگیری در نقاط مختلف کشور داشته است، عنوان کرد: ایمیدرو همواره بسترسازی و حمایت از شرکت‌ها برای توسعه معدن و صنایع معدنی را اولویت قرار داده است تا برنامه‌ها در راستای «جهش تولید» پیش رود. 

Page Generated in 0/0158 sec