printlogo


کد خبر: 281301تاریخ: 1403/2/16 00:00
چرا تشکیل کمیسیون مشترک همکاری‌های اقتصادی ایران و امارات پس از 10 سال مهم است
امارات، بارانداز تجارت ایران
بذرپاش در اتاق بازرگانی ابوظبی: امارات از فرصت بنادر لجستیکی ایران استفاده کند

گروه اقتصادی: امارات برای اقتصاد ایران همواره مهم بوده است؛ بعد از تشدید تحریم‌ها در دهه 90 این جایگاه مهم‌‎تر از قبل هم شد. با وجود اینکه در برخی مواقع امارات و بخش خصوصی این کشور اقداماتی را در راستای نشان دادن تقید خود به تحریم‌ها انجام می‌‎دهند اما برآیند رفتار ابوظبی با تهران مثبت ارزیابی می‎شود. هم‌اکنون این کشور کوچک حاشیه خلیج‌فارس تبدیل به اسکله‌ای برای بخشی از تجارت کشورمان شده است؛ بازرگانان و تجار ایرانی نیز همواره نگاه مثبتی به این کشور دارند و طی سال‌های اخیر سرمایه‌گذاری بزرگی در امارات انجام داده‌اند. برآوردها حاکی از این است که ایرانی‌ها 100 میلیارد دلار در اقتصاد این کشور سرمایه‌گذاری کرده‌اند.
به گزارش «وطن امروز»، دلیل اهمیت امارات برای ایران توان گسترده ترانزیت کالای این کشور است. امارات یک شریک مطمئن برای دور زدن تحریم‌ها و صادرات کالاهای ایرانی به مقاصد ثالث است. از یک دهه پیش امارات خود را به عنوان شریک اول تا پنجم کشورمان تثبیت کرد و طبق آخرین آمار ارائه‌شده از سوی 2 گمرک، تجارت 2 کشور به 27 میلیارد دلار در سال می‌رسد.
یک سلسله اختلاف‌نظرهای سیاسی در چند سال اخیر بین تهران و ابوظبی وجود داشت و تا حدودی بر روابط اقتصادی ۲ کشور نیز تاثیر گذاشته بود اما اینطور که پیداست پس از عملیات وعده صادق هر ۲ کشور جایگاه خود را در منطقه درک کردند و شاهد برگزاری نشست کمیسیون مشترک همکاری‌های اقتصادی ایران و امارات پس از 10 سال هستیم.
* بذرپاش در ابوظبی دنبال چه بود؟
امارات عربی متحده به ‌عنوان دومین شریک تجاری ایران ظرفیت‌های قابل‌توجهی برای رشد تجارت و همچنین انواع همکاری‌های اقتصادی را برای کشور ایران در خود جای داده؛ امری که بدخواهان ایران نمی‌خواهند محقق شود ولی سفر وزیر راه و شهرسازی به ابوظبی و برگزاری نشست کمیسیون اقتصادی مشترک 2 کشور بعد از ۱۰ سال برخی سنگ‌اندازی‌ها را خنثی کرد.
مهرداد بذرپاش، وزیر راه و شهرسازی و رئیس طرف ایرانی کمیسیون مشترک همکاری‌های اقتصادی ایران و امارات در راستای نشست این کمیسیون طی سفری به ابوظبی با بن‌الطوق الماری، وزیر اقتصاد امارات و هیاتی از مدیران اماراتی دیدار کرد؛ دیداری که در نخستین گام، با امضای ۲ سند همکاری به کمیسیون مشترک همکاری‌های اقتصادی ایران و امارات رسمیت بخشید.
نشست این کمیسیون که پس از ۱۰ سال برگزار شد، حاصل سیاست‌های دولت سیزدهم، مبنی بر رشد و توسعه تجارت با کشورهای همسایه است که به گفته وزیر راه و شهرسازی، با جدیت و عزمی که این نشست برای مدیران 2 کشور ایجاد کرده، می‌توان به رشد تجارت بین 2 کشور تا سطح ۳۰ میلیارد دلار امیدوار بود.
همچنین طی این نشست، اسناد همکاری‌های مختلفی که در نشست‌های مختلف بین مسؤولان 2 کشور آماده شده بود امضا شد که نگاهی به محتوای این اسناد و گفت‌وگوها، خبر از آن می‌دهد که آینده روابط اقتصادی 2 کشور، بیش از پیش روشن خواهد بود و نیت بدخواهان تجارت پررونق در خاورمیانه به عمل منتهی نخواهد شد.
یکی از مهم‌ترین تفاهم‌هایی که در این نشست انجام شد، موضوع تسریع در انجام مذاکرات و نهایی کردن اسناد همکاری مبادله شده در حوزه‌های مختلف اقتصادی بین 2 کشور بود. ایجاد کمیته اقتصادی و بازرگانی با مسؤولیت وزارت صمت ایران و وزارت تجارت خارجی امارات با عضویت سایر دستگاه‌ها جهت تسهیل همکاری‌های تولیدی و بازرگانی، دانش‌بنیان، تکنولوژی‌های برتر در حوزه فناوری اطلاعات و هوش مصنوعی از دیگر سرفصل‌های گفت‌وگو در این نشست بود.
یکی دیگر از تفاهم‌های نشست مذکور، ایجاد و تعیین تیم مشترک کاری در زمینه همکاری‌های صنعتی و گازی بود که این مساله می‌تواند نقشی مهم در اقتصاد 2 کشور داشته باشد.
سرمایه‌گذاری نهادهای مالی و بانک‌های معتبر اماراتی در بورس بین‌الملل مناطق آزاد ایران و سهامداری در این بورس از دیگر محورهای این نشست بود و به نظر می‌رسد این مساله، در صورت محقق شدن، بخشی از چالش کمبود سرمایه در ایران را جبران خواهد کرد.
همچنین در زمینه تجارت، تشکیل صندوق مشترک سرمایه‌گذاری با تعیین یک میلیارد دلار سرمایه‌گذاری اولیه از سوی هر کدام از طرفین، تشکیل کارگروه مشترک بانکی تحت نظارت بانک‌های مرکزی 2 کشور و تشویق بانک‌های تجاری به برقراری و گسترش روابط کارگزاری بانکی بین 2 کشور و تشکیل بانک مشترک بین 2 کشور که موضوعی مورد علاقه‌مندی و تأکید شیخ منصور بن زاید معاون و نخست‌وزیر امارات بود، مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
موضوع ایجاد همکاری بین صندوق‌های ضمانت صادرات 2 کشور از دیگر محورهای گفت‌وگو با مقامات اماراتی بود که در صورت اجرایی شدن، زمینه را برای افزایش امنیت فعالیت تجار 2 کشور فراهم می‌کند.
ضرورت همکاری طرف اماراتی جهت افتتاح حساب بانکی اشخاص حقیقی ایرانی و نیز شرکت‌های به ثبت رسیده در امارات با سهامداران ایرانی و همچنین ضرورت همکاری طرف اماراتی پیرامون امکان استفاده از خدمات بانکی بین‌المللی نظیر اعتبار اسنادی در مناسبات تجاری بین‌المللی از/ به امارات از دیگر زمینه‌های نشست مشترک بذرپاش با وزیر اقتصاد امارات بود.
سرمایه‌گذاری اماراتی‌ها در حوزه نفت و گاز نیز در این نشست مورد بحث و گفت‌وگو قرار گرفت و باید دید این مساله تا چه حد می‌تواند بازار انرژی منطقه و 2 کشور را تحت تاثیر قرار دهد.
ایجاد کنسرسیوم‌های مشترک اجرایی بین شرکت‌های بزرگ مهندسی 2 کشور برای اجرای مشترک پروژه‌های عمرانی داخلی و بین‌المللی به صورت 2 یا چندجانبه با توجه به شهرت شرکت‌های ایرانی در کشورهای منطقه و پتانسیل‌های فراوان جمهوری اسلامی ایران در زمینه‌های فنی و مهندسی بویژه در حوزه عمران و سرمایه‌گذاری مستقیم کشور امارات در حوزه‌های مختلف حمل‌و‌نقل و ترانزیت، احداث خطوط ریلی، تأمین لکوموتیو، ایجاد بنادر خشک، توسعه بنادر، ساخت و توسعه فرودگاه‌ها (مهرآباد تهران و اصفهان و ساخت شهر فرودگاهی مشهد)، صنعت گردشگری، نفت، گاز، طرح‌های پالایشگاهی، آب شیرین‌کن، صنایع معدنی و نوسازی صنایع ایران، انرژی‌های نو و ﺗﺠﺪﻳﺪﭘﺬﻳﺮ، ایجاد نیروگاه‌های برقی و پارک‌های ﺧﻮرﺷﻴﺪی، ایجاد و تولید محصولات گلخانه‌ای، دامپروری و شیلات در استان‌های همجوار نیز بخشی دیگر از موارد طرفین در گفت‌وگوها را به خود اختصاص داده بود.
در زمینه صادرات نیز، کاهش فرآیندهای طولانی اداری امارات بر سر راه کالاهای صادراتی ایرانی به امارات و نیز کالاهای وارداتی و ترانزیتی و ایجاد کمیته مشترک لجستیک به منظور برنامه‌ریزی و تسهیل فرآیندهای صادرات و ترانزیت از طریق خاک 2 کشور و همچنین انجام مذاکرات فنی برای نهایی کردن این برنامه‌ها و ارائه تضمین‌های لازم به سرمایه‌گذاران اماراتی مورد بحث قرار گرفت.
در این نشست راه‌آهن ایران برای حمل هرگونه محموله ریل پسند در سطح منطقه با عبور از ایران به بنادر جنوب ایران اعلام آمادگی کرد؛ مساله‌ای که می‌تواند به صورت جدی مورد استقبال فعالان اقتصادی و دولت امارات قرار گیرد.
ایجاد و توسعه تبادل دیجیتال داده‌ها بویژه اسناد حمل و گمرکی به منظور کاهش تشریفات و ایستایی در مبادی ورودی و خروجی، درخواست رسیدگی به مشکل عدم صدور گواهی مبدا از اتاق بازرگانی و همچنین تاییدیه اسناد توسط وزارت خارجه امارات برای کالاهایی که صرفاً توسط امارات تحریم شده یا کاربری غیرنظامی دارند (ولو گمرک امارات تأییدیه غیرنظامی بودن کالاها را تأیید کرده باشد)؛ نظیر قطعات خودرو یا خودروی سواری که از امارات به ایران صادر یا از طریق بنادر امارات به ایران صادرات مجدد می‌شود و درخواست اجازه حضور و برپایی غرفه توسط بخش خصوصی ایران در برخی نمایشگاه‌های برگزار شده در مرکز تجارت بین‌الملل دوبی (WTC) و ضرورت همکاری این مرکز با طرف‌های ایرانی برای انتخاب مجریان نمایشگاه‌ها به منظور تسهیل حضور شرکت‌های ایرانی از دیگر محورهای این گفت‌وگوها بود که می‌تواند راه‌گشای فعالان اقتصادی 2 کشور برای همکاری‌های بیشتر باشد.
بر این اساس می‌توان دریافت سفر وزیر راه و شهرسازی در راس هیاتی به امارات برای برگزاری نشست کمیسیون مشترک همکاری‌های اقتصادی ایران و امارات، می‌تواند زمینه را برای رشد و توسعه تجارت و همکاری‌های اقتصادی 2 کشور ایجاد کند و علاوه بر این فعالان بخش خصوصی در صورت اجرایی شدن تفاهم‌ها می‌توانند با سهولت بیشتری اقدام به تجارت با امارات عربی متحده کنند؛ موضوعی که بدون شک برخلاف نیات دشمنان و بدخواهان جمهوری اسلامی ایران خواهد بود و وزیر راه و شهرسازی طی این سفر توانست این نیات شوم را تا حدودی بی‌اثر کند؛ امری که بدون تردید، مهم‌ترین دستاورد این سفر به شمار خواهد رفت.
* صندوق سرمایه‌گذاری مشترک ایران و امارات تشکیل شود
در همین حال وزیر راه و شهرسازی و رئیس کمیسیون مشترک همکاری‌های اقتصادی ایران و امارات با تاکید بر ضرورت استفاده از فرصت‌های موجود برای تجارت کالا میان ایران و امارات، گفت: تشکیل صندوق سرمایه‌گذاری مشترک میان 2 کشور لازم و مهم است.
مهرداد بذرپاش در سخنرانی خود در اتاق بازرگانی ابوظبی اظهار کرد: ایران و امارات سوابق و پیشینه و روابط اقتصادی و تجاری دیرینه دارند و حجم ۲۷ میلیارد دلار مراودات تجاری نشانه عمیق بودن این روابط است.
وی افزود: امارات دومین شریک تجاری بعد از چین است؛ اتاق‌های بازرگانی و فعالان اقتصادی نقش ویژه‌ای در این روابط دارند اما آنها باید شجاعت لازم را داشته باشند و البته باید حمایت هم شوند. 
وزیر راه و شهرسازی تصریح کرد: ایران سرزمین و هاب ترانزیت و کریدور بی‌نظیر شمال - جنوب است و اگر امارات از این فرصت و بنادر لجستیکی ایران استفاده کند و در بنادر جدید سرمایه‌گذاری کرده و آنها را توسعه دهد، قطعا اقتصادش رشد بیشتری کرده و به راحتی به اوراسیا دسترسی پیدا می‌کند.
وی گفت: رشد ۵۸ درصدی ترانزیت جاده‌ای ایران در سال گذشته نشان می‌دهد عزم جدی برای این حوزه داریم. 
بذرپاش اظهار کرد: درباره استفاده از فرصت‌های موجود برای تجارت کالا و تشکیل کنسرسیوم‌های مشترک و سرمایه‌گذاری مشترک باید توسط 2 کشور تصمیم‌گیری شود.
وی افزود: تشکیل صندوق سرمایه‌گذاری مشترک لازم و مهم است؛ در هفته ۳۲۰ پرواز بین ایران و امارات انجام می‌شود، ارتقای خدمات فنی و مهندسی در 2 کشور و حتی در کشور ثالث می‌تواند فرصت‌های جدیدی به وجود آورد و امتیازات زیادی در مناقصات برای طرفین دارد. بذرپاش گفت: تبادل هیات‌های تجاری بین 2 کشور می‌تواند آثار و برکات زیادی داشته باشد؛ اخیرا در تهران نمایشگاه ایران‌اکسپو برگزار شد که برخی مسؤولان اماراتی از آن بازدید کردند. 
وی اظهار کرد: تمام تلاش دولت‌ها باید برداشتن موانع از جلوی پای فعالان اقتصادی و افزایش مراودات تجاری باشد و رسیدن میزان تبادلات تجاری و اقتصادی به سالی ۳۰ میلیارد دلار حداقل خواسته تجار و فعالان است.
وزیر راه و شهرسازی تصریح کرد: دشمنان مشترک ایران و امارات تلاش می‌کنند بین 2 کشور اختلاف‌افکنی کنند اما مسؤولان 2 کشور آن را خنثی کرده‌اند. 
وی افزود: برگزاری اجلاس کمیسیون مشترک همکاری‌های اقتصادی بخشی از افق روشن توسعه روابط ایران و امارات است.
* گفت‌وگوهای دوجانبه برای ایجاد فصل جدیدی از روابط اقتصادی ایران و امارات
وزیر راه و شهرسازی همچنین از برگزاری جلسه‌ای طولانی با تجار و فعالان اقتصادی ایرانی و اماراتی جهت ایجاد فصلی جدید از تعاملات اقتصادی 2 کشور خبر داد.
مهرداد بذرپاش در پیامی در صفحه شخصی خود در شبکه‌های اجتماعی نوشت: با توجه به اینکه امارات دومین شریک تجاری ایران است، روز گذشته در کنار انجام مذاکرات فشرده در کمیسیون مشترک اقتصادی، جلسه‌ای طولانی با تجار و فعالان اقتصادی ایرانی و اماراتی داشتم تا با شنیدن نقطه نظرات این عزیزان بتوانیم فصل جدیدی از تعاملات اقتصادی 2 کشور را رقم بزنیم. گفتنی است بذرپاش سه‌شنبه گذشته به منظور شرکت در کمیسیون مشترک همکاری‌های اقتصادی ایران و امارات و گفت‌وگوهای دوجانبه به ابوظبی سفر کرد. این کمیسیون بعد از ۱۰ سال وقفه برگزار شد.
 
***
    دیدار مهرداد بذرپاش با نایب‌رئیس دولت امارات     
وزیر راه و شهرسازی در حاشیه سفر خود برای حضور در نشست کمیسیون مشترک همکاری‌های اقتصادی ایران و امارات با نایب‌رئیس دولت امارات دیدار کرد.
مهرداد بذرپاش که روز چهارشنبه به ‌عنوان رئیس کمیسیون مشترک همکاری‌های اقتصادی ایران و امارات در نشست این کمیسیون در ابوظبی حاضر شده بود، پس از برگزاری نشست مذکور و دیدار و گفت‌وگو با فعالان اقتصادی و اعضای اتاق بازرگانی ابوظبی، با شیخ منصور بن زاید آل‌نهیان، نایب رئیس دولت امارات دیدار کرد.
در این دیدار که در قصر الوطن ابوظبی برگزار شد، 2 طرف درباره روابط و همکاری‌ها بویژه توسعه تجارت بین 2 کشور گفت‌وگو کردند. گفتنی است مهرداد بذرپاش در این سفر به گفت‌وگو با مقامات و فعالان اقتصادی امارات پرداخت تا موضوع توسعه تجارت بین 2 کشور با جدیت بیشتری دنبال شود.
وزیر راه و شهرسازی و رئیس کمیسیون مشترک همکاری‌های اقتصادی ایران و امارات در این سفر در جمع خبرنگاران اظهار کرد: با اقداماتی که در دستور کار قرار گرفته می‌توان پیش‌بینی کرد تجارت بین 2 کشور به ۳۰ میلیارد
 دلار برسد.
 
 

Page Generated in 0/0080 sec