گروه فرهنگ و هنر: سیوپنجمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران صبح روز گذشته در حالی در مصلای امام خمینی(ره) کار خود را آغاز کرد که در این دوره بیش از ۳ هزار ناشر در ۲ بخش فیزیکی و مجازی حضور دارند و با مخاطبان خود دیدار و تعامل میکنند.
در نخستین روز نمایشگاه درهای مصلی از ساعت ۱۰ به روی مشتاقان کتاب باز شد و برخلاف روال هر ساله که در ساعت نخستین بازگشایی هنوز برخی غرفهها در حال آمادهسازی و چیدمان کتابها بودند، امسال کاملا مشهود و مشخص بود اغلب غرفهها پیش از بازگشایی تکمیل و آماده میزبانی از مخاطبان و علاقهمندان شدهاند.
اما آیین افتتاح رسمی این دوره از نمایشگاه ساعت ۱۵ دیروز با حضور محمدمهدی اسماعیلی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، مدیران فرهنگی کشور و اصحاب نشر در کوشک کتاب واقع در شبستان مصلای امام خمینی(ره) برگزار شد.
در آیین افتتاح رسمی، سیدمحمود اسلامی معاون توسعه مدیریت و منابع وزارت فرهنگ، یاسر احمدوند معاون فرهنگی وزارت فرهنگ، عبدالحسین خسروپناه دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی، علی رمضانی قائممقام و سخنگوی سیوپنجمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران و جمعی از اهالی فرهنگ و رسانه حضور داشتند.
در ابتدای مراسم گروه کر نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران، ۳ قطعه شامل «سرود ملی»، «ای ایران» و «ایران سربلند» را نواخت که با همخوانی حاضران همراه شد.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در آیین افتتاحیه سیوپنجمین نمایشگاه کتاب گفت: در اردیبهشت با رویدادهای فرهنگی متعددی روبهرو هستیم؛ بزرگداشت عطار، سعدی، فردوسی و خیام که امسال قرین شده است با دهه کرامت؛ ولادت بانوی بزرگوار حضرت فاطمه معصومه(س) که انشاءالله شفیع ما در روز جزا باشند و در پایان این دهه نیز ولادت امام رضا(ع) است.
محمدمهدی اسماعیلی افزود: نمایشگاه سیوپنجم به همت دوستانم در خانه کتاب، معاونت فرهنگی و با مشارکت اصحاب فرهنگ و کتاب برگزار میشود و از همه ناشران، نویسندگان و کتابفروشان که مشعل بزرگ فرهنگ را در این کهنسرزمین شعلهور نگه داشتهاند، تشکر میکنم.
اسماعیلی با بیان اینکه دوره پررونق فرهنگ، ادب و هنر کشور را تجربه میکنیم، تاکید کرد: بنای دولت انقلابی و مردمی تمرکز جدی بر توسعه فعالیتهای فرهنگی و هنری است.
وی افزود: سال گذشته بیش از 120 هزار مجوز کتاب صادر کردیم که عدد بینظیری است و بالاترین نصاب در همه سالهاست. برخلاف مشکلاتی که داریم و وجود آنها طبیعی است و در بسیاری از خانوادهها به دلیل مشکلات معیشتی انتظار میرود به حوزه کتاب توجه لازم نشود ولی مردم فرهنگدوست کشورمان حوزه کتاب را رها نکردند.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی تصریح کرد: در سالهای اخیر آمار مطالعه رو به افزایش است و سال به سال میزان مطالعه کتب (بدون احتساب منابع درسی، ادعیه و قرآن کریم) رشد داشته است.
وی افزود: توسعه کتابخانههای عمومی به فصلی پرافتخار در دوره جدید تبدیل شده است و در ماههای آینده یکی از بزرگترین کتابخانههای منطقه را افتتاح خواهیم کرد.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی تصریح کرد: سال گذشته به خودکفایی در تولید کاغذ کتب درسی رسیدیم و بزودی با افتتاح مجموعه جدید که برای تولید کاغذ نیازی به استفاده از چوب ندارد، 130 هزار تن کاغذ میتوانیم تولید کنیم.
وزیر فرهنگ گفت: دولت قصد گسترش چتر حمایتی از مخاطبان کتاب را دارد و علاوه بر تخصیص یارانه خرید کتاب برای دانشجویان، طلاب و اساتید، بحث اختصاص خرید یارانهای کتاب برای کارکنان دولت تصویب شده است و ۲ میلیون نفر از خانوادههای کارکنان دولت میتوانند تا پایان سال از این یارانه بهره ببرند.
وی ادامه داد: عدالت فرهنگی در نمایشگاه امسال پیشبینی شده است و هر فرد ایرانی با مراجعه به سامانه خرید مجازی کتاب در چند دقیقه میتواند کتابهایش را خریداری کند و کتابهای با تخفیف خریداری شده را رایگان در منازل تحویل دهیم.
اسماعیلی گفت: سال گذشته عدد بسیار بالایی کتاب را به روستاها و مناطق محروم با استفاده از این روش توانستیم برسانیم.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی افزود: امسال پیشبینی اولیه این بود که شاید مجبور باشیم برخی از این یارانه را حذف کنیم اما با تاکید امروز رئیسجمهور این موضوع اصلاح شد و همه خریدها میتواند در منزل تحویل داده شود.
پیش از سخنرانی وزیر فرهنگ، رئیس سیوپنجمین دوره
نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران با خیر مقدم به حاضران گفت: نمایشگاه تلاش کرده به همت دستاندرکاران پیشرفت داشته باشد. نمایشگاه کتاب نمونهای از تجلی همگرایی و تجمع دیدگاهها و سلایق مختلف در زیر سقف نظام مقدس جمهوری اسلامی است. استقبال خوب مردم در روز اول نشاندهنده اشتیاق مردم برای نمایشگاه معظم در منطقه و جهان است.
یاسر احمدوند افزود: حدود ۲۷۰۰ ناشر در بخش مجازی و فیزیکی و بیش از ۵۰ ناشر خارجی در نمایشگاه حضور دارند و آثار آنها عرضه میشود، همچنین برنامههای فرهنگی متعددی در نقاط مختلف مصلی برگزار میشود تا خانوادهها از فضای مناسب و مساعد مصلا بهرهمند شوند.
احمدوند در ادامه بیان کرد: ۱۵۰ هزار مترمربع وسعتی است که نمایشگاه در آن برپا شده و این موضوع در سطح منطقه بینظیر است، نمایشگاه کتاب تجلی عمل صالح، مبتنی بر سرمایه ایمانی مردم است.
وی با اشاره به شعار نمایشگاه، «بخوانیم و بسازیم» اظهار کرد: شناخت و عمل؛ ۲ رکن عملکرد ما است و شعار امسال نشان میدهد مسیر ساختن کشور از خواندن میگذرد. امیدوارم اهتمام همه به اجرای این شعار، در طول سال به افزایش دانش و آگاهی مردم منجر شود.
در این دوره از نمایشگاه بیش از ۳ هزار ناشر در ۲ بخش فیزیکی و مجازی حضور دارند و با مخاطبان خود دیدار و تعامل میکنند. بیش از ۳۵۰ برنامه فرهنگی از جمله نشستهای تخصصی در موضوعات مختلف نشر، رونمایی و نقد و بررسی کتاب، شعرخوانی، قصهخوانی، محفلهای ادبی، نقالی، استندآپ کمدی، نقد فیلم اقتباسی و... نیز برای مخاطبان برنامهریزی شده است.
همچنین ۲ برنامه ویژه نیز در رویداد سیوپنجم برگزار خواهد شد. نخستین برنامه ویژه غزه و فلسطین است که هم کار حجمی و نمادسازی برای پاسداشت و یادبود مجاهدتهای مردم غزه دیده شده و هم برنامههای مختلفی با حضور چهرههای فرهنگی، دانشگاهیان، اصحاب فرهنگ و قلم در موضوع فلسطین برپا میشود. تقدیر از ناشران، نویسندگان و مترجمان آثار مرتبط با فلسطین نیز از دیگر بخشهای این برنامه است.
برنامه دوم به مناسبت همزمانی با ایام دهه کرامت برای پاسداشت مقام و جایگاه دختران و زنان گرامی سرزمین ایران تدارک دیده شده است که برای آگاهی از آن مخاطبان باید در نمایشگاه حضور یابند.
سیوپنجمین دوره نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران با شعار «بخوانیم و بسازیم» ۱۹ تا ۲۹ اردیبهشت در مصلای امام خمینی(ره) به شکل حضوری و در سامانه ketab.ir به صورت مجازی برگزار میشود.