printlogo


کد خبر: 282435تاریخ: 1403/2/22 00:00
نگاهی به برنامه‌های روز سوم نمایشگاه کتاب تهران
از باغ کاغذی تا سرای ملل

گروه فرهنگ و هنر: در حالی امروز چهارمین روز سی‌وپنجمین دوره نمایشگاه کتاب تهران در حال برگزاری است که به گفته علی رمضانی، قائم‌مقام نمایشگاه تهران طی ۳ روز نخست حدود 100 هزار نسخه کتاب در ۲ بخش مجازی و حضوری به فروش رسیده است. از این رو با توجه به بازه 10 روزه نمایشگاه و روند صعودی معمول در فروش کتاب که در دوره‌های گذشته تجربه کرده‌ایم، می‌توان انتظار داشت شاهد رشد فروش کتاب در دوره سی‌وپنجم باشیم. این در حالی است که در دوره سی‌وچهارم 3 میلیون و 600 هزار نسخه و در دوره سی‌وسوم 4 میلیون و 200 هزار نسخه در بازه 10 روزه نمایشگاه کتاب به فروش رسیده بود.
در این بین از جمله رویدادهای ویژه ۳ روز نخست، افتتاح غرفه کشور یمن به عنوان میهمان ویژه نمایشگاه بود. در این افتتاح که با حضور محمدمهدی اسماعیلی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، یاسر احمدوند معاون فرهنگی وزیر، عبدالرحمن مراد، رئیس سازمان کتاب جمهوری یمن و ابراهیم الدیلمی، سفیر جمهوری یمن برگزار شد، محمد حیدره، قائم مقام وزیر فرهنگ یمن با اشاره به اشتراک فرهنگی فی‌مابین گفت: ۲ کشور دارای یک پیامبر، قرآن و قبله مشترک هستند و در مجموع اشتراکات زیادی دارند. ایران و یمن به دلیل اینکه پیرو پیامبر رحمت هستند و از اهل بیت بویژه حضرت علی، امام حسن و امام حسین علیهم‌السلام تبعیت می‌کنند، جای همکاری و تعامل زیادی دارند و امیدوارم روابط میان ۲ کشور تعمیق شود و ان‌شاءالله حضورمان در نمایشگاه کتاب تهران سرآغاز همکارهای فرهنگی و تعاملات بیشتر در بخش مقاومت اسلامی باشد.
اما سومین روز نمایشگاه سی‌وپنجم را می‌توان یکی از متفاوت‌ترین روزها دانست، آن هم به دلیل حضور صندوق‌های رای در محل برپایی و حضور واجدان شرایط در پای صندوق‌های رای‌ که در تاریخ برگزاری ادوار نمایشگاه بی‌نظیر و بی‌سابقه بود.
از طرفی در این روز برنامه‌های مختلفی توسط ناشران و دستگاه‌های حوزه کتاب در جای جای صحن اصلی برگزار شد که از آن جمله می‌توان به رونمایی از مجموعه کتاب «منتهی الارب فی لغه العرب» و «فرهنگ امروزین عربی - فارسی» با حضور غلامعلی حداد عادل، نکوداشت مرحوم حائری‌شیرازی با حضور محسن حائری و علی حائری، رونمایی از ۱۸ کتاب به زبان آفریقایی، نقد و بررسی فیلم کوتاه «سفید» با حضور مهدی برجیان کارگردان اثر در کوشک کتاب، رونمایی از کتاب پایداری سوره مهر با حضور مرضیه آتشی‌پور نویسنده اثر، نشست تخصصی «کتاب و ارتقای سواد مالی» با حضور محمدمهدی ایزدخواه، نشست نقد و بررسی کتاب «زندگی خوب و بسنده» با حضور پوریا آسترکی در گوشه نقد، نشست بررسی «فضای مجازی؛ رقیب یا همراه کتاب؟» با سخنرانی حمید هنرجو و محمد عزیزی، کارگاه «نمایش در کلاس درس» با موضوعات کتاب درسی دانش‌آموزان، رونمایی از کتاب «عطر گل محمدی» نوشته داوود امیریان با حضور رضا امیرخانی در سرای اهل قلم کودک و نوجوان، نشست نقد، بررسی و معرفی «کتاب تحلیل فلسفی از شخصیت انسان» با سخنرانی دکتر عبدالله معتمدی، رونمایی از کتاب «دانشگاه عالی دفاع ملی و راهبردی» با سخنرانی سیدمرتضی احمدی در سرای علمی، رونمایی از کتاب «جمال» با حضور احمد السعدی (نویسنده) و عبدالحافظ السالم (مدیر اداره کل مستندنگاری حشد الشعبی)، نشست «کتاب آینده» بررسی روند انتشار کتاب در روسیه و تأثیر پوشکین در ادبیات جهانی، نشست «هم‌زبانی شرقی ایران، چین و روسیه» با سخنرانی پروفسور ولادیمیر ایوانف، نشست «فلسطین از نگاه مقام معظم رهبری و رونمایی از کتاب به زبان‌های اردو و کردی سورانی» با سخنرانی منیر شفیق ادیب و متفکر فلسطینی جهان عرب در سرای ملل اشاره کرد. 
از سویی در روز سوم حضور کودکان و نوجوانان در نمایشگاه پررنگ بود؛ سال گذشته  در جریان بازدید رهبر معظم انقلاب از بخش کتاب کودک و نوجوان تذکرات و توصیه‌هایی از سوی ایشان بیان شد و امسال شاهد اهتمام ویژه ناشران در این حوزه بودیم. در این بخش در روز سوم، بازدیدکنندگان به چند دسته تقسیم شده بودند؛ دسته اول کودکانی بودند که در غرفه‌ها به بازی با اسباب‌بازی‌ها و کشیدن نقاشی روی میزهای نقاشی و دست‌ورزی مشغول شده بودند و والدین آنها که با ورق زدن کتاب‌ها یا با کمک گرفتن از کتاب‌فروش‌ها به انتخاب کتاب برای فرزندان خود مشغول بودند. دسته دیگر بازدیدکنندگانی بودند که همراه با کودک خود در باغ کاغذی نمایشگاه کتاب و میان غرفه‌ها قدم می‌زدند و گاهی همقد آنها می‌شدند تا کتابی را با فرزند خود ورق بزنند و به تصاویر و متن آن نگاهی بیندازند و ببینند خود کودک نیز این کتاب را دوست دارد و با آن ارتباط برقرار می‌کند یا نه! البته در روز دوم نمایشگاه نیز شاهد حضور گروهی از نوجوانان از طرف مدارس همراه با معلمان و مربیان خود بودیم که در غرفه‌های انتشارات کودک و نوجوان مشغول بازدید بودند. از جمله اتفاقات جذاب این دوره در بخش کودک و نوجوان حضور بازیگرانی با پوشش مشاهیر ایران‌زمین بین بازدید‌کنندگان است که بسیار مورد علاقه کودکان قرار گرفته و بازار عکس با این تن‌پوش‌ها بسیار داغ است.
از میهمان‌های ویژه روز سوم نیز می‌توان حجت‌الاسلام عبدالحسین خسروپناه، دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی را نام برد که از بخش‌های مختلف نمایشگاه بازدید کرد. از میهمانان روز دوم نیز می‌توان به محمد مخبر، معاون اول رئیس‌جمهور و حبیب‌الله سیاری، معاون هماهنگ‌کننده ارتش و بازید وی از ناشران حوزه ارتش اشاره کرد.
در این بازدید سیاری با اشاره به حضور همیشگی‌اش از نمایشگاه کتاب گفت: سابقه نداشته که در نمایشگاه حضور نیابم. ارتش در این دوره با 13 ناشر از بخش‌های مختلف در نمایشگاه کتاب حضور دارد. در واقع این تعداد ناشر باعث می‌شود حجم کار ارتش در تولید محصولات مکتوب و فرهنگی نمایان شود.
از نکات ویژه دوره سی‌وپنجم می‌توان به انتشار پایش‌های روزانه ستاد اطلاع‌رسانی نمایشگاه اشاره کرد. طبق آمار منتشر شده از نخستین پایش در روز اول، رضایت 60 درصدی مخاطبان از برگزاری نمایشگاه و 75 درصدی از مکان نمایشگاه به دست آمده است. تاخیر در آماده‌سازی غرفه‌ها، کمبود صندلی‌ها برای استراحت بازدید‌کنندگان و توزیع نامناسب و ناکافی نقشه و راهنمای سالن‌ها همه از مواردی بوده که انتقاد بازدید‌کنندگان را در پی داشته است.
سومین روز نمایشگاه کتاب با توجه به استقبال علاقه‌مندان از ساعات آغازین صبح جمعه، بنا به تصمیم کمیته برگزاری تا ساعت 21 تمدید شد.

Page Generated in 0/0050 sec