گروه فرهنگ و هنر: روز چهارم نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران با خبر حضور رئیسجمهور شروع شد.
حجتالاسلام والمسلمین سیدابراهیم رئیسی در جریان بازدید از تعدادی از غرفهها و برخی بخشهای سیوپنجمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران، حمایت از نویسندگان، ناشران و کتابخوانان را زنجیرهای توصیف کرد که باید همه حلقههای آن بخوبی مورد توجه و حمایت قرار گیرد و تصریح کرد: دولت مردمی تلاش کرده در راستای تسهیل دسترسی عموم مردم در سراسر کشور به کتاب، سیاست احداث کتابخانه و توزیع کتاب را بر اساس سند آمایش سرزمینی پیش ببرد و بر همین اساس در سفر استانی دولت به کردستان در دیداری که با اهالی فرهنگ داشتم از اقدامات دولت در این زمینه ابراز رضایت میکردند. رئیسی در جریان حضور در سیوپنجمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران از غرفههای انتشارات آریانا قلم، چاپ و نشر عروج، انتشارات انقلاب اسلامی، انتشارات دارالکتب السلامیه، انتشارات سدید، انتشارات بنیاد حفظ و نشر آثار شهید سلیمانی، انتشارات کتابستان معرفت، انتشارات بینالملل، انتشارات کتاب آبان، نشر آموت، انتشارات سایان، انتشارات حماسه یاران، انتشارات حوزه علمیه قم و غرفه کمیته مشترک دانشجویان فلسطینی در ایران، همچنین غرفه کاغذ ایرانی به عنوان متولی توزیع کاغذ داخلی میان ناشران بازدید کرد. این در حالی بود که دیروز جمعیت حاضر در نمایشگاه بسیار کمتر از روزهای گذشته به نظر میرسید که البته با توجه به اینکه روز اول هفته بود، طبیعی به نظر میرسید.
از سویی در روزهای گذشته اخباری مبنی بر سرقت از غرفههایی که در بخش بینالملل هستند به گوش رسید! بر اساس این اخبار مقداری پول که در کیف نماینده وزارت فرهنگ و گردشگری ترکیه بوده، قبل از بازگشایی درهای نمایشگاه به سرقت رفته است. همچنین شنیدهها حاکی از این است که حتی از غرفه ویتنام هم سرقتی رخ داده است.
برنامههای جنبی نمایشگاه دیروز به لحاظ کمی همانند سابق بود اما موضوعاتی که مطرح میشود چندان جذاب و به قولی عامهپسند نیست. در این میان ناشران هنوز در تلاش برای رساندن آثار زیرچاپ خود به نمایشگاه هستند تا کتاب منتشر شده داغ داغ به دست مخاطبان برسد.
از سویی دکور کوشک کتاب نیز امسال طوری طراحی شده که مخاطب در هر گوشهای که بایستد، میتواند برنامههای در حال اجرا را ببیند، این در حالی است که سال گذشته به دلیل دیوارههای اطراف این امکان میسر نبود.
از دیگر قابهایی که به چشم میآید اینکه در شبستان و در گوشه و کنار حیاط مصلی و بخش کودک، چرخهای خرید قرمز را مشاهده میکنید که خانوادهها کتابهای خریداری شده و لوازم خود را در آن گذاشته و به گشتزدن در نمایشگاه ادامه میدهند؛ چرخهای خرید یکی از ایدههای «نمایشگاه دوستداشتنی من» بود که به نظر ایده خوبی بوده است.
از دیگر بخشهای جنبی نمایشگاه، «ایستگاه تفکر» و «محفل دانایی» است؛ توقفگاههایی که مردم در آنها با هم صحبت و نظراتشان را بیان میکنند. موافقان و مخالفان حرفهایشان را میزنند تا شاید همدیگر را اقناع کنند اما در وهله اول برای همدیگر گوش شنوا هستند. در واقع در بزرگترین رویداد فرهنگی کشور مردم در تعاملی جذاب، حرفهای همدیگر را میشنوند و نظرات خود را بیان میکنند. در این میان خواندن مطالب روی تختهها نیز میتواند به مدیران فرهنگی در ذائقهشناسی مخاطب بسیار کمک کند. نکته جالب اینکه تعداد آقایان در پای این تختهها بیشتر از خانمهاست؛ با اینکه موضوع اصلی ایستگاههای تفکر، حجاب است!
یکی دیگر از نکتههای جالب این دوره، ناشری است که فقط آثار یک جوان متولد 1366را عرضه میکند. این نویسنده 37 ساله در 3 سال گذشته نزدیک به 60 عنوان اثر نوشته است. این مرد جوان در همه موضوعات مثل تفسیر، مکتب فکری، شعر، داستان کوتاه، ترک سیگار و... اثر دارد و در مجموع نزدیک به 12 هزار صفحه نوشته است، یعنی به طور میانگین روزانه نزدیک به ۱۱ صفحه نوشته که کاری سخت است.
همچنین امسال برای فلسطین نیز غرفهای مجزا طراحی شده است تا صدای غزه و مردم مظلوم و مقاوم آن باشد، البته این غرفه روز سوم کامل شد و در روزهای ابتدایی ناقص بود.