به گفته معاون وزیر بهداشت، افزایش بارداری مادران ۲۰ تا ۲5 ساله، برنامهریزی با هدف افزایش ۲۰ میلیونی جمعیت طی بازه زمانی ۴ ساله، توجه به جوانی جمعیت و انجام اقدامات لازم برای جلوگیری از نپیوستن ایران به کشورهای پیر دنیا باعث شده طی ۲ سال اخیر نه تنها مانع سقوط آزاد کاهش جمعیت در کشور شویم، بلکه شاهد بهبود رشد میزان موالید باشیم به طوری که رشد جمعیت در سال گذشته نسبت به سال ۱۴۰۱ بهتر بوده است. طبق گزارشهای موجود، میزان مادران باردار ۲۰ تا ۲۵ ساله در سال ۱۴۰۲ به مرز ۱۸ درصد رسید، در حالی که این عدد سال ۱۴۰۱ معادل ۱۶ درصد بود. در این باره رئیس مرکز جوانی جمعیت وزارت بهداشت ضمن تشریح ساختار شبکه بهداشتی کشور در حوزه باروری اظهار کرد: وزارت بهداشت سال گذشته به عنوان برترین سازمان در حوزه جوانی جمعیت انتخاب شد. صابر جباری در نشست خبری «هفته ملی جمعیت» که دیروز در محل وزارت بهداشت برگزار شد، گفت: ۳۲ هزار بهورز در مناطق روستایی و شهری به ارائه خدمات سلامت میپردازند، همچنین ۲۲ هزار مراقب سلامت در حوزه شهری به ارائه خدمات باروری مشغول هستند. ۱۳ هزار و ۸۰۹ ماما از مجموع بهورزان و مراقبان سلامت نیز در شبکه نظام سلامت حضور دارند. رئیس مرکز جوانی جمعیت وزارت بهداشت ادامه داد: ۱۰ هزار و ۲۰۰ ماما در بلوکهای زایمان مشغول فعالیت هستند. همچنین ۲ هزار و ۸۶ متخصص زنان در بخش دولتی و ۶ هزار و ۶۸۹ نفر در بخش خصوصی مشغول به فعالیت هستند. رئیس مرکز جوانی جمعیت وزارت بهداشت با بیان اینکه طی ۲ سال اخیر ثبت ازدواج در کشور به میزان 8.7 درصد کاهش یافته است، افزود: نه تنها آمار مربوط به ثبت ازدواج در کشور کاهش یافته بلکه آمار مربوط به ثبت طلاق نیز روند کاهشی داشته است. وی با بیان اینکه ۱۳۰ خدمت به صورت رایگان در مراکز بهداشتی و درمانی برای مادران باردار ارائه میشود، افزود: بررسیها بیانگر این است که شاخص مراقبتهای بهداشتی پیش از بارداری به میزان ۵۰ درصد افزایش یافته است. هدف از افزایش مراقبتهای بهداشتی پیش از بارداری این است که سلامت مادر و جنین را حفظ کنیم. جباری با بیان اینکه میزان تولد نوزادان مبتلا به ناهنجاریهای ژنتیکی افزایش نیافته است، افزود: میزان تولد نوزادان با اختلالات ژنتیکی به دلیل حذف غربالگری افزایش نیافته است. میزان غربالگری ۲۰۰ هزار مورد کاهش یافته اما میزان تولد نوزادان با ناهنجاری ژنتیکی افزایش نیافته است. وی درباره میزان تولد سوم و چهارم در کشور گفت: بیش از ۱۸۸ هزار تولد در زایمان سوم و بیش از ۶۳ هزار مورد برای زایمان چهارم ثبت شده است، همچنین میزان زایمان پنجم نیز بیش از ۲۰ هزار تولد در سال گذشته در کشور ثبت شده است.
* افزایش میزان بارداری در میان مادران ۲۵ تا ۲۹ سال
معاون بهداشت وزارت بهداشت با بیان اینکه ۴۳ ماده از مجموع ۷۳ ماده قانون جوانی جمعیت برعهده وزارت بهداشت است، گفت: وزارت بهداشت در حوزه جوانی جمعیت در کانون توجه قرار گرفته و ماموریت ویژه دارد. دکتر حسین فرشیدی در این نشست اظهار کرد: ۲ سال از زمان اجرای قانون «جوانی جمعیت و حمایت از خانواده» میگذرد. بررسیها بیانگر این است که تمام معاونتهای وزارت بهداشت در اجرای قانون جوانی جمعیت نقشآفرینی کردهاند. وی با بیان اینکه فرهنگسازی و مولفهای به نام فرهنگ در امر بحث جوانی جمعیت بسیار حائز اهمیت است، افزود: ما با فرهنگسازی توانستیم به رشد خوبی در حوزه جمعیت دست یابیم به نحوی که میزان رشد جمعیت در سال گذشته نسبت به سال ۱۴۰۱ بهتر بود. وی با بیان اینکه سن در موضوع باروری از اهمیت فراوانی برخوردار است، اظهار کرد: اگر میزان باروری در سنین ۲۰ تا ۲۵ سال افزایش یابد، نه تنها میانگین سنی مادران کاهش مییابد بلکه فرصت برای بارداریهای دیگر نیز وجود دارد. میزان مادران باردار ۲۰ تا ۲۵ ساله در سال ۱۴۰۲ به مرز ۱۸ درصد رسید، در حالی که میزان مادران باردار این گروه سنی در سال ۱۴۰۱ معادل ۱۶ درصد بود.
فرشیدی با بیان اینکه میزان بارداری در میان مادران ۲۵ تا ۲۹ سال نیز افزایش یافته است، ادامه داد: میزان نرخ بارداری مادران ۲۵ تا ۲۹ ساله در سال گذشته به مرز ۲۴ درصد رسید که نسبت به سال ۱۴۰۱ رشد کرده است. فرشیدی در پاسخ به پرسشی درباره احتمال افزایش موالید با اختلال ژنتیکی به دلیل حذف برخی غربالگریها گفت: بررسیها بیانگر این است که میزان موارد مبتلا به اختلالات ژنتیکی به دلیل حذف غربالگری افزایش نیافته است و آنچه مطرح میشود شایعه است. وی افزود: اگر چه جمعیت کشور افزایش یافته اما به میزان مد نظر نرسیده است. شرایط باید به نحوی باشد که جمعیت کشور طی ۴ سال آینده ۲۰ میلیون نفر افزایش یابد.