حضور رهبر معظم انقلاب در سیوپنجمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران که بیش از ۳ ساعت از غرفههای مختلف کتاب بازدید کردند، از آن لحظات جذاب و ناب بود که نمیشود از خردهروایتهای پیرامونی آن عبور کرد. روایت این دیدار توسط پایگاه اطلاعرسانی دفتر مقام معظم رهبری منتشر شده است.
* کدام مولوی؟!
در یکی از غرفهها، کتابی پژوهشی با موضوع جلالالدین محمد بلخی، مشهور و معروف به «مولوی» سر بحث درباره این شاعر قرن هفتمی را باز میکند. آقا ریز میشوند روی عنوان کتاب و بعد هم خطاب به غرفهداران و جمع میگویند: «این مولوی که حالا دارند معرفی میکنند با مولوی صاحب مثنوی خیلی فرق دارد!» تعریضی به شناخت معوجی که این روزها دارد از مولوی ارائه میشود.
لابهلای رفت و برگشتی که در ادامه با آقای مختارپور، رئیس کتابخانه ملی دارند، اشارهای به کتاب پرفروش از یک نویسنده ترک هم میشود که درباره مولوی نوشته شده و به تعبیر ایشان از ترویجکنندگان آن نسخه از مولوی است که با مولوی صاحب مثنوی خیلی فرق دارد.
* مسألهای بهنام بازاری شدن
نزدیک اذان ظهر است. بعد از ۳ ساعت بازدید هنوز تعدادی از غرفهها در پایان مسیر باقیمانده قرار دارند. لاجرم آقا قدم تند میکنند برای رفتن و همانجا در مسیر و راه به اظهار محبت غرفهداران پاسخ میدهند.
انتشارات شهرستان ادب جزو غرفههای انتهای مسیر است. آقا سمتشان میروند و توقفی کوتاه و حال و احوالی با علیمحمد مؤدب و محمدمهدی سیار و دیگران.
به سیار میگویند: «مختصری از این برنامه تلویزیونیتان را دیدم». منظورشان برنامه «سرزمین شعر» است. سیار نظرشان را جویا میشود و آقا میگویند: «باید جوانب کار را سنجید اما در مجموع خوب است ولی باید به حواشی توجه شود». در ادامه با مزاح و مطایبه میگویند: «حالا اینکه خیلی بازاری بشوید هم مسالهای است برای خودش». سیار هم با جمع میخندد.
* یوسا، ابوالقاسم فردوسی و علیمحمد افغانی
آقا در غرفه نشر نگاه، به آثار ماریو بارگاس یوسا اشاراتی میکنند؛ نویسندهای که رهبر انقلاب نسبت به او نگاه انتقادی دارند و در ادامه سخنانی که نشان میدهد هم یوسا را خوب میشناسند و هم آثارش را: «کتاب قبلیاش سور بُز بود. این جنگ آخرالزمان هم کتاب جدیدش است. نویسنده خیلی قویای است».
از علیمحمد افغانی هم صحبت میشود و کتابی که تازه از او منتشر شده و تعجب میکنند که قبلاً ندیده بودند. یکی از غرفهداران میگوید استقبال خوبی شده و هر روز شارژ میکنند. آقا میخندند و میگویند: «هر روز شارژ میکنیم یعنی چه؟!» وزیر ارشاد میآید توی بحث و ۲۵ اردیبهشت که فردا باشد را یادآوری میکند که روز بزرگداشت فردوسی، شاعر فارسیزبان است و اشاره به اینکه فارسی را پاس بداریم.
* اولش هم قدری سانتیمانتال است
در غرفه انتشارات شهید کاظمی، حمید داوودآبادی، نویسنده دفاع مقدس کتاب «دیدم که جانم میرود» را به آقا میدهد و میگوید: «دوست داشتم که این را تورق کنید. این گل همه کتابهایم است». اشاره داوودآبادی به تورق کردن، یعنی خواسته زیادی ندارد.
آقا کتاب را میگیرند و ورق میزنند. جوابشان نه فقط آقای نویسنده که دیگران را هم آچمز میکند: «به نظرم این را دیدهام... بله!... پسری است که در تهران با شما دوست میشود و اولش هم قدری سانتیمانتال است و بعد یواش یواش... خیلی وقت پیش خواندهام». داوودآبادی از شعف پاسخی ندارد. نرمخندی میزند و الحمدلله میگوید.