گفتوگوی «وطن امروز» با سیدمسعود شجاعیطباطبایی، مسؤول بخش هنری پویش «آیههای زندگی»
گروه فرهنگ وهنر: به گفته سیدمسعود شجاعیطباطبایی، پویش زندگی با آیهها و کارهای خلاقانه مشابه، حتی روی دشمن هم اثر وضعی میگذارد و حتی دشمنی که معاند اسلام است، اگر اثرات مثبت یک کار فرهنگی خلاق و موثر را ببیند، تأثیر میگیرد.
اسلامستیزی همواره یکی از تکنیکهای دولتمردان غربی در راستای جلوگیری از اشاعه اسلام در کشورهای اروپایی بوده و هست که اخیرا با شدت و حدت فزایندهای به آن پرداخته میشود. در ماههای گذشته شاهد افزایش هتاکیهای متعدد به قرآن و شعائر مسلمانان با هدف اسلامهراسی بودهایم. این اهانتهای بزدلانه غرب، نشانه ترس از قرآن و گسترش اسلام است. چنانچه سلوان مومیکا که چند ماه قبل اقدام به آتش زدن قرآن در حلقه امنیتی پلیس سوئد کرده بود، پس از این اقدام اسلامستیزانه صراحتا اعتراف کرد: «همه جهان باید بدانند که قرآن از هزاران سلاح هستهای خطرناکتر است...»
با این حال، تجربه نشان داده هتاکی به قرآن نهتنها منجر به کاهش گرایش به اسلام نمیشود، بلکه مردم را بیش از قبل به اسلام و قرآن متمایل میکند. چه بسیار غیرمسلمانانی که با حقانیت قرآن مسلمان شدند. جالب اینکه عدهای از آنها بعد از پذیرش دین اسلام اعلام میکنند مسلمانان خود از آموزههای قرآن فاصله گرفتهاند و این نشان از مهجوریت قرآن است.
* پویشی برای خارج کردن قرآن از مهجوریت
برای درک اهمیت قرآن در زندگی کافی است آن را بخوانیم، بفهمیم، حفظ کنیم و با آن زندگی کنیم؛ به همین منظور از ماه مبارک رمضان پویش «زندگی با آیهها» با هدف تبیین ۳۰ آیه زندگیساز قرآن کریم آغاز شده و بنا بر این است این طرح ملی برای مدتی طولانی در کشور به اجرا درآید و گام جدید این کار در تابستان با انتخاب آیههای زندگیساز جدید آغاز میشود.
سیدمسعود شجاعیطباطبایی، مدیر خانه کاریکاتور ایران و مدیر اسبق هنرهای تجسمی حوزه هنری، درباره اهمیت ورود قرآن به زندگی گفت: «ملتهای مسلمان برای دوری از شر مستکبران جهان باید به قرآن روی آورند، زیرا عزت، عظمت و عدالت در زیر سایه قرآن محقق میشود».
مدیر خانه کاریکاتور ایران پویش زندگی با آیهها را اتفاق بسیار خوبی برای وارد کردن قرآن به زندگی دانست و افزود: «بزرگان ما تأکید میکنند کاری کنید قرآن مهجور نماند، چرا که خواندن قرآن بسیار کارگشاست و آثار و برکات زیادی در زندگی میگذارد. متأسفانه در طول سال اندکی نسبت به قرآن کمتوجهی میشود و پویش زندگی با آیهها اتفاق بسیار مبارکی است تا مردم توفیق تلاوت و تدبر در قرآن را پیدا کنند».
او افزود: «در برنامه قرآنی «محفل» ما روزانه شاهد یک اعجاز قرآن بودیم. یکی از این موارد پسربچه مبتلا به اوتیسم بود که سوالات ساده را نمیتوانست پاسخ دهد اما بدون هیچ استاد و آموزشی حافظ کل قرآن بود».
شجاعیطباطبایی با اشاره به مسابقه قرآنی پویش زندگی با آیهها، گفت: «مسابقه قرآنی پویش زندگی با آیهها بسیار جذاب بود و باعث میشد افراد فارغ از انگیزه دریافت جایزه در مسابقه شرکت کنند و به سوالات پاسخ دهند تا میزان انس خود با قرآن را ارزیابی کنند، همچنین این مسابقه مفاهیم جدی قرآن را تعلیم میداد. لذا این پویش و فعالیتهای قرآنی از این دست، خیلی در انس مردم با قرآن اثرگذار است و میتواند قرآن را از مهجوریت خارج کند».
* جای خالی جاذبههای هنری برای جذب مردم به قرآن
این کاریکاتوریست ادامه داد: ایجاد انگیزه برای جذب جوانان به قرآن جای کار بسیاری دارد: «ما باید از راه درست هر کاری وارد شویم. اگر ما با قرآن دستوری و ابلاغی برخورد کنیم، تأثیر معکوسی خواهد داشت. در مدارس باید آموزش دروس قرآنی مثل عربی و دین و زندگی را برای دانشآموزان جذاب کنیم. نوع رفتار معلم، نحوه تدریس در این دروس و استفاده از شیوههای مختلف میتواند نقش بسیار موثری در جذب دانشآموزان به قرآن داشته باشد».
او یکی دیگر از راههای جذب مردم به قرآن را استفاده از هنرمندان و جاذبههای هنری دانست و افزود: «ما در حوزههای مختلف هنرمندان خوبی داریم و برای جذب مردم به قرآن باید از جاذبههای هنر بهره گیریم. جاذبههای هنر باید در خدمت قرآن قرار گیرد. ما برای جذابیت قرآن بویژه برای نسل جوان باید به شیوههای مختلفی متوسل شویم. مثلا علی وزیریان، گرافیست، نقاش و سینماگر کشور چند سال است که مسابقهای را تحت عنوان اسماءالحسنی برگزار میکند و اثرات هنری زیادی با مضمون اسما یا آیات الهی به تصویر کشیده میشود. لذا در حوزه قرآن باید از هنرمندان و ایدهپردازان بهره گرفت تا با تولید محصول هنری جذاب و زیبا قرآن را وارد زندگی ما کنند».
او به بیان برگزاری مسابقه هنری با مضامین قرآنی پرداخت و گفت: «ما تاکنون چند مسابقه قرآنی برگزار کردهایم؛ یکی از این مسابقات موضوع «وَیل لِّل مُطَفِّفِینَ؛ وای بر کمفروشان» بود. اغلب تصور میشود منظور از کمفروشی فروختن اجناس است، در حالی که مرد یا زن شاغلی که بعد از ساعت کاری، خسته و بداخلاق وارد خانه میشود و انرژیاش را صرف کار خود میکند، مصداق کمفروشی است. ما این موضوع را در قالب کاریکاتور ارائه کردیم و بسیار موثر واقع شد».
مدیر خانه کاریکاتور ایران تأکید کرد: «پویش زندگی با آیهها نیاز به این دارد تا ما طیفی از هنرمندان شاخههای مختلف هنری را کنار هم جمع کنیم و از ایدههای قرآنی آنها در این پویش بهره بگیریم. دستاندرکاران پویش زندگی با آیهها نباید این پویش را ساده تلقی کنند، چرا که این پویش در عین حال که ساده به نظر میآید، جای کار بسیاری دارد».
* پویش «زندگی با آیهها» کاری خلاقانه و اثرگذار
شجاعیطباطبایی انس مردم با قرآن را عاملی برای برملا شدن نقشه دشمنان دانست و گفت: «پویش زندگی با آیهها و کارهای خلاقانه مشابه حتی روی دشمن هم اثر وضعی میگذارد. حتی دشمنی که معاند اسلام است، اگر اثرات مثبت یک کار فرهنگی خلاق و مؤثر را ببیند، تأثیر میگیرد».
او تصریح کرد: «ما در یک جنگ ترکیبی قرار داریم که دشمن با تمام توان پای کار آمده است؛ بیش از 200 شبکه فارسیزبان وجود دارد که علیه اسلام، قرآن و خانواده شبانهروز کار میکنند. اگر ما با تمام وجود پای کار بیاییم، در جنگ ترکیبی برنده خواهیم شد؛ چون صحبت ما حرف خداست و کلام خدا قطعا اثرگذار است».
مدیر خانه کاریکاتور ایران در پایان تأکید کرد: «در حالی که دشمنان در بخشی از جنگ ترکیبی القا میکنند مردم از اعتقادات خود دست کشیدهاند، استقبال مردم از پویش زندگی با آیهها، برنامه محفل و اجتماع بزرگ امام حسنیها خط بطلانی بر نقشههای شوم دشمن بود و انشاءالله با ادامه این پویش و تدبر در قرآن به نتایج بهتری دست خواهیم یافت».