گفتوگوی «وطن امروز» با سیدرضا میرکریمی و بهروز افخمی درباره توسعه سالنسازی در سینما
گروه فرهنگ و هنر: یکی از اهداف اصلی دولت سیزدهم در عرصه فرهنگ و هنر توسعه زیرساختها بوده است؛ موضوعی که به کرات از سوی متولیان حوزه فرهنگ و هنر در دولت به آن اشاره شده و وعده ساخت 1000 سالن سینما تا سال 1404 نیز داده شد.
در حال حاضر حدود 838 سالن سینما در کشور فعال است، در حالی که این عدد تا پایان دولت سابق 573 سالن بود. درواقع طی ۲ سال گذشته حدود 220 سالن به بهرهبرداری رسیده است اما بر اساس بررسیهای انجامشده و مطابق سالنامه آماری سینمایی، حدود ۴۴ شهر با بیش از 100 هزار جمعیت فاقد سینما هستند و ساخت سالن در این شهرها جزو هدفگذاریهای آتی دولت محسوب میشود.
از سوی دیگر فروش سینما سال گذشته رقم 1300 میلیارد را پشت سر گذاشت و با شکستن رکورد ۲۳ ساله خود نشان داد تقاضا برای تولید و ساخت آثار سینمایی وجود دارد اما به توسعه زیرساختها برای عرضه این تولیدات طی سالیان طولانی در برخی شهرستانها توجه نشده و این هم یکی از دلایلی است که شاید بتوان با تکیه بر آن بر توسعه زیرساختهای سینمایی بیش از پیش تاکید کرد.
بر اساس استانداردهای جهانی، به ازای هر 10 هزار نفر باید یک سالن سینما وجود داشته باشد، این در حالی است که در کشور ما بیش از 90 شهر بالای جمعیت ۵۰ تا ۱۰۰ هزار نفر فاقد سالن سینما هستند و این موضوع موجب میشود به توسعه سینما که یکی از مولفههای انقلاب اسلامی است، توجه ویژه شود.
در همین ارتباط معاون توسعه فناوری و مطالعات سازمان سینمایی طی گفتوگویی اعلام کرده بود با شروع به کار دولت جدید 573 سالن سینمای فعال در کشور داشتیم که امروز این تعداد به 838 سالن رسیده است. در حقیقت کمیسیون ماده ۸ به ۸۳۸ سالن مجوز فعالیت داده است. در کنار آن ۱۵۷ سالن جدید در بخش خصوصی مجوز ساختوساز گرفتهاند که تا پایان سال افتتاح خواهند شد. با این اوصاف راهاندازی سالن در برخی شهرها در راستای سیاستهای دولتی باید با همکاری ادارات کل ارشاد استان و موسسه سینماشهر و سایر نهادها فرهنگی و هنری انجام شود و حمایت از بخش خصوصی در راستای حفظ سالنهای نمایش فیلم و راهاندازی و فعال شدن سالنهای موجود بویژه در مناطق محروم و کمبرخوردار و بالای ۱۰۰ هزار نفر جمعیت، در اولویت قرار بگیرد که تا اواسط سال 1404 طبق وعدهها به 1000 سینما دست یابیم و عدالت فرهنگی نه تنها روی کاغذ، بلکه در عمل هم دیده شود. در این بین خبر افتتاح پردیس سینمایی دزفول، یکی از مناطق کشور که با دارا بودن بیش از یک میلیون جمعیت و فاقد سالن بود، نه تنها خبر خوشی است، بلکه گام مهمی در رسیدن به توسعه سالنسازی به شمار میرود.
***
فیلمهای متنوع، سینماهای متعدد
سیدرضا میرکریمی که برای شرکت در آیین افتتاح این پردیس سینمایی به دزفول رفته بود، با ابراز خوشحالی از این اتفاق گفت: خوشحالم بعد از مدتها به دزفول آمدم و این طبیعت و تمدن که مهر مادری در آن موج میزند، حالا با این فضای هنری ساخته شده، معنای دیگری دارد.
وی افزود: خاطراتی از دزفول برای من مانده که هر یک قصهای است. یک جمله معروف است که میگوید انسانهای ثروتمند انسانهایی هستند که قصه بسیار شنیدهاند. تجربه زیستی هرکس یک بار است و در این فرصت کم زندگی، قصهها باعث میشود تجربه ما بیشتر شود. میرکریمی با تقدیر از تیم جوان و خوشفکری که روی زیرساختهای فرهنگی بویژه سینما و سالنهای سینما در شهرستانها کار میکنند، اظهار کرد: انتظار میرود در کنار مهیا کردن زیرساختهای فرهنگی، برنامهریزی مناسبی برای تولید آثار متنوع اجتماعی و فرهنگی برای خانوادهها شود، زیرا معتقدم چیزی که هویت جمعی ما را در شهرها شکل میدهد، محلهای تجمعی است که برای فعالیتهای فرهنگی اتفاق میافتد.
کارگردان سینما در ادامه گفت: ضعفهای زیادی در این زمینه داشتیم که به نظرم در حال جبران است، البته باید در کنار آن به فکر تولید محصولات متنوعی برای نمایش در این سالنها باشیم و حواسمان باشد که ذائقه مخاطب نیاز به حفاظت دارد و با تولید آثار متنوع باید مشوق مخاطبان برای ورود به سینما باشیم و سینما به قشر خاصی تعلق نداشته نباشد.
وی بیان کرد: مکان مقدس، مکانی است که انسانها با یکدیگر در تعامل هستند و تجربیات خود را به یکدیگر منتقل میکنند و کمک میکند آن اجتماع به لحاظ فرهنگی فربهتر شود. اتوبانها، خیابانها و کوچهها شریانهای اصلی یک شهر نیستند، بلکه سالنهای اجتماع مکانهایی هستند که مردم در آن یکدیگر را میبینند و در کنار هویت فردی خود به یک هویت جمعی میرسند و سینما یکی از آن مظاهر است. میرکریمی در پایان تأکید کرد: سینما مکانی مدرن برای قصه گفتن و قصه ساختن است و هرکس زیرساخت سینمایی میسازد، به فرهنگ و هنر کشور کمک میکند. هرکس فیلم میسازد، به مخاطبان میآموزد جای دیگری باشند. تا زمانی که جای دیگری نباشیم، نمیتوانیم انسان اخلاقمداری باشیم. قصهها به همین دلیل انسانها را بزرگ میکنند.
***
لذت تماشای فیلم روی پرده
بهروز افخمی درباره سالنسازی در شهرستانهای مختلف کشور بیان کرد: امیدوارم امسال تعداد سالنهای سینما از هزار عدد عبور کند و سال آینده شاهد 1100 یا 1200 سالن سینما باشیم. این تعداد باز هم به نسبت نیازی که کشور با جمعیت فعلی خود دارد کم خواهد بود ولی تا حد قابل قبولی به عدد لازم برای ادامه سینمایی که بتوان نام سینمای صنعتی بر آن نهاد و به سینمایی که از لحاظ تجاری میتواند سودآور باشد، خواهد رسید.
وی با اشاره به نقش دستگاههای متولی در افتتاح سینماهای جدید و مدرن گفت: به گفته خود مسؤولان امسال به 200 سینمای مدرن بازسازی شده رسیدهاند و فکر میکنم سال آینده این عدد به 240 خواهد رسید.
افخمی با اشاره به تماشای فیلم در سالنهای مدرن سینما تصریح کرد: فیلم بهتر است روی پرده سینما دیده شود اما در فضای جدید کنونی بسیاری از افراد فیلمها را در بسترها و رسانههای مختلف مشاهده میکنند که یکی از معضلات سینمای ایران در عصر پیشین و عصر حاضر است که در فضای کنونی این معضل به کرات قابل مشاهده است.
او در پایان بیان کرد: دیدن فیلم روی پرده سینما برای فیلمساز شرایط مطلوبتری است و فیلمساز آرزوی دیده شدن فیلم خود روی پرده سینما را دارد. امیدوارم تعدد سینماها این امکان را برای افراد سینمادوست مهیا کند که تماشاگران ایرانی هم فیلمها را روی پرده سینما در استودیوی مناسب، صدای باکیفیت و با تصویری که رنگ و لعاب بهتری دارد، مشاهده کنند.