«وطن امروز» از افزایش مراجعه افراد با علائم شبیه کرونا به مراکز درمانی گزارش میدهد
مسعود مردانی در گفتوگو با «وطن امروز»: زیرسویههای اُمیکرون به دلیل تغییرات اکولوژی فعال شدهاند؛ پروتکلهای بهداشتی را رعایت کنید
این روزها مراجعه بیماران با علائم مشابه سرماخوردگی و گلو درد به مراکز درمانی زیاد شده است. به گفته پزشکان، با توجه به جهش زیرسویههای اُمیکرون به احتمال زیاد این نوع ویروس اکنون فعال شده است و از آنجا که اثر واکسنها نیز از بین رفته است، بنابراین میتوان گفت جامعه آماده شیوع این نوع ویروس در صورت عدم رعایت پروتکلهای بهداشتی است. این بیماری ابتدا با گلودرد شروع میشود و با گرفتگی صدا پس از چند روز پایان مییابد، در این بین بیمارانی که دارای نقص ایمنی هستند، همچنین افراد مسن نباید این بیماری را دستکم بگیرند. دکتر مسعود مردانی، فوقتخصص عفونی بیماران مبتلا به نقص ایمنی در گفتوگو با «وطن امروز» راجع به شیوع بیماری شبهسرماخوردگی که این روزها خیلیها را درگیر کرده است، اظهار داشت: این بیماری که هم اکنون در کشور مشاهده میشود، میتواند از ویروسهای خانواده کرونا باشد که با زیرسویههای جدید و کمتر شناختهشده در حال شیوع است. این بیماری بسیار مسری اگرچه خطر مرگ را برای عموم ندارد ولی میتواند برای افراد دارای نقص ایمنی و افراد دارای بیماریهای زمینهای خطرآفرین باشد. وی اضافه کرد: ویروسهایی نظیر آنفلوآنزا و سرماخوردگی در کنار زیرسویههای اُمیکرون که معمولا در فصول سرد سال بویژه زمستان یا اواسط پاییز فعال میشوند، اکنون به دلیل تغییرات اکولوژی پدیدار شدهاند و خیلیها که به مراکز درمانی مراجعه میکنند، علائمی شبیه هم دارند. در چنین شرایطی کمتوجهی به رعایت اصول ایمنی همچنین سهلانگاری نسبت به رعایت پروتکلهای بهداشتی میتواند همهگیری بیشتری را در پی داشته باشد. مردانی با بیان اینکه ویروسهای کنونی خیلی تهدیدکننده سلامت نیستند و معمولا مبتلایان با استراحت چندروزه بهبود مییابند، تصریح کرد: بیمارانی که پس از یک هفته بهبود نمییابند و احساس تنگی نفس میکنند همچنین دارای سرفههای پیدرپی و خس خس سنگین سینه هستند باید برای درمان حتما به پزشک متخصص مراجعه کنند. وی افزود: گلودرد، تب بالا، بیحالی، درد مفاصل و سرفههای خشک علامت این ویروسهاست که در برخی موارد ریه بیمار درگیر میشود که باید بستری شود.
* ماسک بزنید
دکتر مینو محرز، عضو سابق کمیته کشوری بیماریهای عفونی وزارت بهداشت درباره ابتلای خیلیها به بیماریهایی شبیه سرماخوردگی و آنفلوآنزا در هفتههای اخیر گفت: پس از جهشهای پیدرپی ویروس کرونا و تغییر سویههای آن به اُمیکرون، کارآیی واکسنها برای مقابله و ایمنی در مقابل این بیماری عملا از بین رفته است، به طوری که اکنون نیازی به تزریق واکسن کرونا به دلیل تغییر جهش بیماری «کووید - 19» نیست. به گفته وی، کرونا هنوز از بین نرفته است و در قالب سویههای جدید چون اُمیکرون در دنیا و حتی ایران فعال است. به همین دلیل وزارت بهداشت نیز بر تزریق واکسن کرونا تاکید نمیکند و در آخرین توصیهها رعایت پروتکلهای بهداشتی چون شستوشوی دستها، فاصلهگیری و استفاده از ماسک را به مردم گوشزد میکند. در دنیا نیز شرکتهای واکسن کرونا به دلیل جهش سویههای جدید به دنبال ساخت واکسن جدید نیستند. وی خاطرنشان کرد: در زمان اوج کرونا تزریق واکسن کارایی خوبی داشت و تا 90 درصد مردم در مقابل این بیماری واکسینه شدند اما با جهش این بیماری و بروز سویههای جدید، اثر واکسنها به کمتر از 40 درصد رسیده است.
* گسترش زیرسویه جدید کرونا
سال جاری، زیر سویه JN.1 ویروس کرونا اکثریت قریب به اتفاق موارد کووید را به خود اختصاص داده بود اما اکنون، یک زیرسویه جدید با نام «کیپی.۲» (KP.2) در حال گسترش است. به گزارش رسانهها این زیرسویه که اواسط مارس (اسفند و فروردین) فقط یک درصد موارد ابتلا به «کووید -۱۹» را در آمریکا به خود اختصاص داده بود، اکنون بیش از یکچهارم موارد یا به تعبیری دقیقتر ۲۸ درصد موارد ابتلا را تشکیل میدهد. کارشناسان پیشبینی میکنند با گسترش زیرسویه جدید «کیپی.۲» (KP.2)، تابستان امسال موارد ابتلا به کووید تا حدی افزایش یابد. با این حال از آنجا که بیشتر مردم نسبت به کووید مصونیت پیدا کردهاند، این امکان وجود دارد که موج شیوع زیرسویه در سال جاری به اندازه سالهای گذشته بزرگ نباشد. در حالی که به نظر نمیرسد موارد ابتلا در حال حاضر در حال افزایش باشد، محققان و پزشکان همچنان به دقت این قضیه را دنبال میکنند که آیا این زیرسویه باعث افزایش موارد ابتلا در تابستان میشود یا خیر. این زیرسویه در پایان آوریل (میانههای اردیبهشت) غالب شد، به این معنا که بیشترین سهم موارد ابتلای جدید به ویروس کرونا را به خود اختصاص داده و از زیر سویه JN.1 که در زمستان غالب بود، پیشی گرفته است.