رهبر حکیم انقلاب پس از آنکه با حضور در دانشگاه تهران و در میان خیل عظیم تشییعکنندگان، بر پیکر شهدای سرافراز خدمت اقامه نماز کردند، پذیرای امیر قطر، نخستوزیر عراق، رئیسجمهور تونس، نخستوزیر ارمنستان، رئیس مجلس لبنان، نخستوزیر پاکستان، نخستوزیر ارمنستان و رئیسدفتر سیاسی حماس بودند که در پی ضایعه عروج شهادتگونه رئیسجمهور و وزیر امور خارجه و همراهان، برای عرض تسلیت به تهران آمده بودند.
بر اساس این گزارش، شیخ «تمیم بن حمد بن خلیفه آلثانی» امیر قطر، «قیس سعید» رئیسجمهور تونس، «نبیه بری» رئیس مجلس لبنان، «شهباز شریف» نخستوزیر پاکستان، «اسماعیل هنیه» رئیس دفتر سیاسی حماس، «نیکول پاشینیان» نخستوزیر ارمنستان و «محمد شیاع السودانی» نخستوزیر عراق با رهبر انقلاب دیدار کردند.
***
سفر اخیر آقای رئیسی به پاکستان میتواند نقطه عطفی در روابط 2 کشور باشد
حضرت آیتالله خامنهای، رهبر انقلاب اسلامی عصر دیروز در دیدار آقای «شهباز شریف»، نخستوزیر پاکستان و هیات همراه، ضمن تشکر صمیمانه از ابراز همدردی دولت و ملت برادر پاکستان گفتند: برای جمهوری اسلامی ایران، روابط با پاکستان بسیار اهمیت دارد و به این کشور نگاه کاملاً برادرانه دارد اما روابط 2 کشور در سالهای گذشته با فراز و نشیبهایی همراه بوده است و ما معتقدیم در دولت جدید پاکستان امکان اوجگیری مجدد این روابط وجود دارد. به گزارش پایگاه اطلاعرسانی دفتر مقام معظم رهبری، رهبر انقلاب اسلامی با اشاره به تاکید آقای رئیسی رئیسجمهور فقید بر اهمیت روابط با پاکستان افزودند: سفر اخیر آقای رئیسی به پاکستان میتواند نقطه عطفی در روابط 2 کشور باشد و آقای دکتر مخبر مسیر همکاریها و توافقها را پیگیری خواهند کرد. حضرت آیتالله خامنهای خاطرنشان کردند: ارتباطات دوستانه بین کشورهای برادر همیشه آسان پیش نمیرود و باید بر موانع فائق آمد و پیشرفت همکاریها را با جدیت و در عمل دنبال کرد. آقای شهباز شریف، نخستوزیر پاکستان نیز در این دیدار، سفر چندی پیش آقای رئیسی به پاکستان را بسیار مفید و زمینهساز گسترش بیش از پیش روابط و نقشه راه آینده دانست و اظهار امیدواری کرد روابط در زمینههای مختلف ارتقا یابد.
***
حرکت کشور هیچ تغییری نمیکند
حضرت آیتالله خامنهای رهبر انقلاب اسلامی عصر دیروز در دیدار آقای «تمیم بن حمد آلثانی» امیر قطر و هیات همراه، با تشکر از ابراز همدلی و همدردی قطر در حادثه تلخ اخیر، بر لزوم استمرار مسیر پیشرفت همکاریهای ۲ کشور تاکید کردند.
ایشان از دست دادن رئیسجمهور جامعالاطرافی همچون آقای رئیسی را سخت خواندند و گفتند: به رغم این فقدان اما حرکت کشور هیچ تغییری نخواهد کرد و همان روح علاقه و اطمینان میان ایران و قطر که در دوره رئیسجمهور فقید حاکم بود از طرف آقای دکتر مخبر ادامه خواهد داشت. رهبر انقلاب اسلامی با اشاره به شرایط منطقه و تلاش دشمنان برای از بین بردن ثبات و آرامش آن خاطرنشان کردند: کشورهای منطقه یک گزینه بیشتر پیش رو ندارند و آن همراهی و همدلی با یکدیگر است. آقای تمیم بن حمد آلثانی، امیر قطر نیز در این دیدار با اظهار تسلیت به مناسبت درگذشت رئیسجمهور و همراهان ایشان گفت: روابط ایران و قطر همواره مستحکم بوده و این مسیر ادامه پیدا خواهد کرد. وی تنها راه مقابله با تهدیدهای موجود در منطقه را همکاری و انسجام کشورهای منطقه دانست و افزود: ما هیچ حدی را برای گسترش روابط با ایران قائل نیستیم.
***
ملت ایران از حادثه تلخ اخیر تولید فرصت خواهد کرد
حضرت آیتالله خامنهای رهبر انقلاب اسلامی عصر دیروز در دیدار آقای «نبیه بری» رئیس مجلس لبنان، با قدردانی از ابراز همدردی دولت و ملت لبنان در این حادثه تلخ و سنگین گفتند: اعلام عزای عمومی در لبنان نشانگر کمال همراهی ۲ کشور است و ما نسبت خودمان با برادران لبنانی و جناب آقای سیدحسن نصرالله را نسبت خویشاوندی و برادری میدانیم. به گزارش پایگاه اطلاعرسانی دفتر مقام معظم رهبری، ایشان حادثه اخیر را موجب از دست دادن یک شخصیت برجسته دانستند و خاطرنشان کردند: این موضوع برای ما سخت است اما به لطف خداوند، ملت ایران از این حادثه تلخ به عنوان یک فرصت استفاده خواهد کرد، همانگونه که در سالهای گذشته از حوادث سخت تولید فرصت شده است. رهبر انقلاب اسلامی با اشاره به حرکت ملت ایران در تشییع رئیسجمهور فقید و همراهان ایشان افزودند: ملت ما الحمدلله ملت ایستاده و بیداری است و اعتماد و توکل ما نیز به خدای متعال زیاد است و انشاءالله ملت ایران از این حادثه سود خواهد برد. حضرت آیتالله خامنهای همچنین با ابراز خرسندی از همدلی موجود میان مجموعههای مقاومت در لبنان و تایید سخنان آقای نبیه بری مبنی بر جنگ «وجود» در منطقه افزودند: شرایط کنونی منطقه به گونهای است که هم برای دشمن صهیونیست شرایط مرگ و زندگی است و هم برای جبهه حق. رهبر انقلاب اسلامی تاکید کردند: ورود لبنان به قضایای اخیر فلسطین و غزه تاثیر عمیقی داشت و اگر چنین کاری انجام نمیشد، قطعا بیشترین خسارت به خود لبنان وارد میشد. آقای نبیه بری رئیس مجلس لبنان نیز در این دیدار با اعلام ناراحتی و اندوه شدید ملت و دولت لبنان از حادثه اخیر گفت: ما زخم و جراحت برادران ایرانی را زخم و جراحت خود میدانیم و وظیفه ما بود که به نمایندگی از دولت و ملت لبنان در تهران حضور پیدا کنیم.
آقای نبیه بری با اشاره به شرایط منطقه و جنگ غزه آن را جنگ «وجود» خواند و افزود: لبنان نمیتوانست در قبال کشتار مردم غزه ساکت بماند و به همین دلیل مقاومت لبنان برای کمک به مردم غزه وارد میدان شده است و ما شرط اول تغییر شرایط موجود را توقف جنگ غزه میدانیم.
***
ابلاغ پیام تسلیت و همدردی دولت و ملت عراق به رهبر انقلاب و ملت ایران
محمد شیاع السودانی، نخستوزیر عراق پیش از ظهر دیروز در دیدار با رهبر انقلاب اسلامی، به نمایندگی از دولت و ملت این کشور، ضایعه درگذشت رئیسجمهور و وزیر امور خارجه و همراهان ایشان را به حضرت آیتالله خامنهای و ملت ایران تسلیت و تعزیت گفت.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی دفتر مقام معظم رهبری، آقای سودانی در این دیدار خطاب به رهبر انقلاب گفت: در این شرایط متاثرکننده به دیدار حضرتعالی آمدم تا مراتب حزن، اندوه و تعزیت دولت و ملت عراق را به دولت و ملت ایران اعلام کنم. آنچه ما از آقای رئیسی، رئیسجمهور شهید ایران دیدیم چیزی جز صدق، اخلاص، پاکی، «کار و تلاش» و خدمت به مردم نبود.
نخستوزیر عراق همچنین با اشاره به حضور میلیونها نفر در مراسم تشییع رئیسجمهور شهید ایران گفت: تصاویری که من از تلویزیون دیدم پیامهای روشنی داشت که مهمترین پیام آن، عمق ارتباط مستحکم مردم با مسؤولان در جمهوری اسلامی، بهرغم همه فشارها و تحریمها و این حادثه ناگوار است. آقای سودانی تاکید کرد: پیام دیگر حضور میلیونی مردم در مراسم تشییع این است که باید به مردم خدمت کرد و این تشییع باشکوه، نتیجه خدمت به مردم است و این درس باید سرلوحه ما در عراق نیز باشد. حضرت آیتالله خامنهای در این دیدار، با قدردانی از سفر نخستوزیر عراق به تهران برای ابراز همدردی، گفتند: ما شخصیت برجستهای را از دست دادیم. آقای رئیسجمهور برادر بسیار خوب و مسؤولی کارآمد و باکفایت و صمیمی و جدی بود.
رهبر انقلاب اسلامی افزودند: اکنون آقای مخبر بر اساس قانون اساسی مسؤولیت سنگینی را بر عهده گرفتهاند و انشاءالله همان مسیر همکاریها و توافقها با دولت عراق ادامه پیدا خواهد کرد.
***
همدلیهای کنونی ایران و تونس باید به همکاریهای میدانی تبدیل شود
حضرت آیتالله خامنهای رهبر انقلاب اسلامی عصر دیروز در دیدار رئیسجمهور تونس و هیات همراه، با سپاسگزاری از احساسات برادرانه و صمیمانه آقای «قیس سعید» نسبت به حادثه اخیر گفتند: حادثه از دست دادن رئیسجمهور و جمعی از مسؤولان و همراهان آنها، سنگین است اما در طول دوران جمهوری اسلامی همواره مشاهده کردهایم که بر اساس حکمت الهی و با صبر و پایداری مردم، حوادث تلخ منشأ پیشرفتها و حرکتها شدهاند. رهبر انقلاب اسلامی همچنین با ابراز مسرت از شکلگیری تجدید مطلع در روابط ایران و تونس به دلیل سفر رئیسجمهور این کشور، افزودند: حضور شخصیت فاضل و دانشگاهی همچون آقای «قیس سعید» در رأس کشور تونس، یک فرصت است تا این کشور بعد از سالها حاکمیت استبدادی و قطع رابطه با دنیای اسلام، چهره جدید و خوبی را از خود به نمایش بگذارد. حضرت آیتالله خامنهای با اشاره به حرکت چند سال قبل مردم تونس که زمینهساز یک حرکت بزرگ در شمال آفریقا شد، خاطرنشان کردند: ملت تونس استعداد زیادی برای پیشرفت و حرکت رو به جلو دارند و امیدواریم با تدبیر آقای «قیس سعید» وحدت لازم میان گرایشهای مختلف در تونس به وجود بیاید و زمینه پیشرفت بیشتر فراهم شود. رهبر انقلاب اسلامی با اشاره به مواضع ضدصهیونیستی رئیسجمهور تونس تاکید کردند: اینگونه مواضع باید در دنیای عرب توسعه یابد، زیرا متاسفانه در دنیای عرب به اینگونه مسائل اهتمام ورزیده نمیشود و ما معتقدیم تنها راه موفقیت، استقامت و پایداری است. حضرت آیتالله خامنهای با اشاره به ظرفیتهای خوب ایران و تونس برای گسترش روابط گفتند: دولت رئیسجمهور فقید ما، دولت کار و تحرک و ارتباط بود و اکنون نیز آقای دکتر مخبر با اختیارات کاملی که در اختیار دارند همان مسیر را برای توسعه روابط ادامه خواهند داد. ایشان اظهار امیدواری کردند همدلیها و همزبانیهای کنونی میان ۲ کشور به همکاریهای میدانی تبدیل شود. در این دیدار آقای «قیس سعید» رئیسجمهور تونس با ابراز تسلیت قلبی و خالصانه دولت و ملت تونس به دلیل حادثه تلخ اخیر، گفت: آخرین دیدار ما با رئیسجمهور فقید ایران، چندی پیش در الجزایر بود و در همان جا توافق کردیم من به تهران بیایم اما هیچگاه تصور نمیکردم برای ابراز تسلیت درگذشت ایشان به تهران بیایم. رئیسجمهور تونس با اشاره به اراده مشترک ۲ کشور برای گسترش روابط در همه زمینهها اظهار امیدواری کرد با پیگیری توافقها، گسترش همکاریها به صورت عملی تحقق یابد. آقای «قیس سعید» همچنین با اشاره به شرایط منطقه و کشتار مردم غزه به دست رژیم صهیونیستی تاکید کرد: دنیای اسلام باید از موضع انفعالی کنونی خارج شود و با همصدایی به دنبال احقاق حق مردم فلسطین در همه سرزمینهای فلسطینی و تشکیل دولت مستقل به پایتختی قدس شریف باشد. وی خاطرنشان کرد: امروز جامعه انسانی در جهان از جامعه بینالمللی پیشی گرفته و جامعه انسانی در کشورهای مختلف یکصدا در مقابل ظلم و جنایت در غزه، به میدان آمده است.
***
وعده الهی برای محو رژیم صهیونیستی محقق خواهد شد
اسماعیل هنیه، رئیس دفتر سیاسی حماس و هیأت همراه هم پیش از ظهر دیروز در دیدار رهبر انقلاب اسلامی مراتب تسلیت و تعزیت خود را به حضرت آیتالله خامنهای و همچنین ملت و دولت ایران اعلام کردند.
رهبر معظم انقلاب اسلامی در این دیدار با تشکر از ابراز همدردی ملت فلسطین بویژه مردم غزه، متقابلاً شهادت فرزندان آقای هنیه را تبریک و تسلیت گفتند و از صبر رئیس دفتر سیاسی حماس تمجید کردند.
حضرت آیتالله خامنهای با اشاره به مقاومت فوقالعاده مردم غزه که موجب تعجب جهانیان شده است، گفتند: چه کسی باور میکرد روزی در دانشگاههای آمریکا به نفع فلسطین شعار داده و پرچم فلسطین برافراشته شود و چه کسی باور میکرد روزی در ژاپن و در تظاهرات به نفع فلسطین، به زبان فارسی شعار «مرگ بر اسرائیل» سر داده شود.
ایشان تاکید کردند: در آینده نیز ممکن است درباره قضیه فلسطین حوادثی اتفاق بیفتد که امروز باورکردنی نیست.
رهبر انقلاب اسلامی با اشاره به آیات قرآن که درباره تحقق 2 وعده خداوند به مادر حضرت موسی(ع) است، افزودند: اکنون نیز وعده اول خداوند درباره مردم فلسطین محقق شده و آن، همان غلبه مردم غزه که گروهی کوچک هستند در مقابل گروه بزرگ و قدرتمند آمریکا، ناتو، انگلیس و برخی کشورهای دیگر است. بر همین اساس وعده دوم یعنی محو رژیم صهیونیستی نیز قابل تحقق است و به لطف الهی آن روزی که فلسطین از «بحر» تا «نهر» تشکیل شود، فرا خواهد رسید.
حضرت آیتالله خامنهای تاکید کردند: آقای مخبر که بر اساس قانون اساسی مسؤولیت امور اجرایی کشور را
بر عهده دارد، سیاستها و جهتگیریهای رئیسجمهور فقید را درباره فلسطین، با همان انگیزه و روحیه ادامه خواهد داد.
در این دیدار آقای اسماعیل هنیه با ابراز قدردانی از حمایتهای همیشگی ملت و دولت ایران از مردم فلسطین، آقای رئیسی را شخصیتی دوستدار و یاور فلسطین و مقاومت خواند و گفت: آقای امیرعبداللهیان وزیر فقید امور خارجه نیز در همه صحنهها و سازمانهای بینالمللی همواره از فلسطین و مقاومت دفاع میکرد و من بارها به او میگفتم که شما وزیر امور خارجه مقاومت هم هستید.
رئیس دفتر سیاسی حماس با تشریح آخرین وضعیت میدانی غزه تاکید کرد: امروز جبهه مقاومت در منطقه و نیروهای مقاومت در فلسطین در بهترین حالت و دشمن صهیونیست در بدترین حالت قرار دارند و این، از الطاف الهی است.
***
سیاست گسترش روابط با ارمنستان تحت هدایت آقای مخبر ادامه پیدا میکند
نیکول پاشینیان، نخستوزیر ارمنستان نیز پیش از ظهر دیروز در دیدار با رهبر انقلاب اسلامی مراتب تاثر و همدردی ملت و دولت ارمنستان را اعلام کرد. به گزارش پایگاه اطلاعرسانی دفتر مقام معظم رهبری، حضرت آیتالله خامنهای در این دیدار ضمن قدردانی از ابراز همدردی نخستوزیر ارمنستان، به مشترکات تاریخی و جغرافیایی و منافع مشترک ایران و ارمنستان اشاره کردند و گفتند: سیاست جمهوری اسلامی ایران مبنی بر گسترش روزافزون روابط با ارمنستان، تحت هدایت آقای مخبر ادامه پیدا خواهد کرد. رهبر انقلاب اسلامی با اشاره به تاکید نخستوزیر ارمنستان بر راهبردی بودن روابط 2 کشور، افزودند: تاکید اینجانب مبنی بر گسترش همکاریها ناظر بر راهبردی بودن روابط است اما مهم این است که روابط ایران و ارمنستان مخالفانی دارد که بر همین اساس باید مسائل مربوط به 2 کشور با دقت و مراقبت انجام شود. حضرت آیتالله خامنهای خاطرنشان کردند: رئیسجمهور فقید ما نسبت به مسائل مرزی مربوط به ارمنستان و حوادث اطراف این قضیه، بسیار حساس بود و باید این حساسیتها و مراقبتها همچنان لحاظ شوند و ما باید خودمان بتوانیم منافع خود را تأمین کنیم.
نیکول پاشینیان، نخستوزیر ارمنستان نیز در این دیدار گفت: ما از شنیدن خبر درگذشت رئیسجمهور و وزیر امور خارجه ایران و همراهان ایشان در سانحه هوایی شوکزده شدیم و در بهت هستیم اما همانگونه که حضرتعالی گفتید، مطمئنیم تحت هدایتها و رهبری شما خللی در امور ایران به وجود نخواهد آمد.
******
گزارش «وطن امروز» از مراسم تشییع رئیسجمهور و شهدای خدمت
بدرقه باشکوه رئیسجمهور شهید
گروه سیاسی: از خیابانهای تبریز تا میدانهای قم، از دانشگاه تهران تا هر آنجا که پیکر رئیسجمهور و ۷ همراه شهیدش تشییع شد، سیل جمعیت بود که همراه این کاروان مزین به پرچم ایران راهی شد تا همه جهان به عینه ببیند این مردم چطور قدر خادمان صدیقشان را میدانند و چطور دعای خیرشان را لابهلای اشکهایشان بدرقه راه رئیسجمهور میکنند. به قول مهدی رسولی: «برای درد مردم تا کجا رفته بود که پیدا نمیشد...».
حالا جهان به نظاره بدرقه رئیسجمهور و شهیدان خدمت از سوی مردم ایران نشسته است. مردم اگر چه بعض کردهاند اما ایستادهاند، اگر چه غم دارند اما نگران نیستند، چرا که میدانند این مسیر مصممتر ادامه پیدا خواهد کرد.
* قیامت تبریز
تبریز صبح روز اول خرداد 1403 قیامت بود. اگرچه زمان شروع مراسم ساعت 9:30 دقیقه به وقت محلی اعلام شده بود اما مردم این شهر از نخستین ساعات طلوع آفتاب راهی خیابانهای منتهی به میدان شهدای تبریز شده بودند تا در تشییع پیکر رئیسجمهور و همراهانش شرکت کنند. محبوبیت آیتالله شهید سیدابراهیم رئیسی در میان عموم مردم ایران از یک سو و از سوی دیگر محبوبیت آیتالله آلهاشم، امام جمعه تبریز و همچنین مالک رحمتی، استاندار آذربایجان شرقی، مزید بر علت شده بود تا ازدحام جمعیت به حدی باشد که هیچ جای خالی در خیابانهای منتهی به میدان شهدای تبریز یافت نشود. نکته بارز درباره تشییع پیکر شهدا این بود که غیر از تبریز و شهرهای آذربایجان شرقی، از دیگر استانهای همجوار نیز مردم خود را به آیین تشییع پیکر رئیسجمهور محبوب و همراهانش رسانده بودند.
در کنار شعارهایی که مردم در بدرقه رئیسجمهور و همراهانش سر میدادند، شعار مرگ بر اسرائیل و مرگ بر آمریکا از جمله شعارهایی بود که به شکل عمومی از زبان مردم شنیده میشد و یادآور وجهه ضداستکباری و ضدصهیونیستی رئیسجمهور و همینطور حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه کشورمان بود که در توفیق و اتحاد جبهه مقاومت نقش ارزندهای داشتند. همچنین مهدی رسولی اشعاری را مداحی کرد که به گفته او مورد علاقه آیتالله رئیسی هم بود: «باید رفت، باید دنبال پرچمت تا ابد رفت، باید موند، باید پای این روضهها تا ابد موند، باید رفت...»
آری! باید رفت و هر رفتنی به معنای فراموشی راه و الگو نیست. هر چند مردم تبریز رئیسجمهور شهید و همراهانش را با نوحه «باید رفت» بدرقه کردند اما رئیسی رفت تا نامش را به عنوان «سیدالشهدای خدمت» در صفحه تاریخ این مرز و بوم جاودانه کند.
* قم، دومین مقصد سفر استانی شهیدان خدمت
کاروان شهدای خدمت در حالی از فرودگاه تبریز راهی تهران شد که در مهرآباد، اعضای هیات دولت و جمعی از مقامات لشکری و کشوری بیتاب بازگشت رئیسجمهور از آخرین سفر استانی بودند. هیات دولت سیزدهم در حالی در کنار هم جمع شده بودند که هیچگاه تصور نمیکردیم چنین تصاویری را از دولتمردان کشورمان شاهد باشیم.
از مخبر گرفته تا تکتک وزرای کابیه دولت سیزدهم که به رسم تمام دولتمردان عادت کرده بودیم آنها را با چهرههای مشغول کار ببینیم، در حالی به پیشباز رئیسی آمده بودند که همگی اشک میریختند و با چهرههای مغموم از رئیس دولت سیزدهم و همراهانش استقبال کردند.
کاروان شهدای خدمت از مهرآباد به قم رفت و پس از طواف در حرم کریمه اهل بیت حضرت معصومه(س) در قم نیز تشییع شد و پس از عزیمت به مسجد جمکران که حضور در آن بسیار مورد توجه شهید رئیسی بود، دوباره به تهران بازگشت تا مراسم وداع با پیکر رئیسجمهور و همراهانش شامگاه در مصلای تهران برگزار شود.
رئیسی ۱۰ روز قبل هم در دومین دور از سفرهای استانیاش به قم رفته بود. اتفاقا در حرم حضرت معصومه(س) حضور یافته و زیارت کرده بود. حالا او به عنوان شهید جمهور به قم بازگشته بود تا روی دوش خیل عظیم مردم این شهر که حضورشان در تشییع پیکر رئیسی و همراهانش کمتر از تبریز نبود، باز به زیارت حرم کریمه اهل بیت برود و سپس راهی مسجد تاریخی جمکران شود. همان جایی که تاکید داشت در سفرهای زیارتیاش حتما به آنجا برود و در صحن مقدس و باصفایش دوشادوش مردم نماز بخواند و حرفهایش را تقدیم امام زمان(عج) کند.
* رئیسجمهور فاطمی
از تهران خبر میرسید دستههای عزاداری به صورت خودجوش از روز انتشار شهادت آیتالله رئیسی و همراهانش به راه افتاده است. در روز مراجعت رئیسی به تهران نیز دسته عزاداری دانشجویان دانشگاه آیتالله تهران از جمله این دستههای عزاداری بود که انتشار تصاویر آن توسط خبرگزاریها بازتاب قابل توجهی یافت.
بعد از تشییع پیکر شهدا در قم، کاروان شهدا دوباره به تهران آمد تا همانطور که پیشتر اعلام شده بود، مراسم وداع با رئیسجمهور و همراهانش ساعت 21 در مصلی برگزار شود اما مردم تهران از ساعتها قبل رهسپار خیابان بهشتی، بزرگراه سردار سلیمانی و دیگر معابر و خیابانهای منتهی به مصلی شده بودند تا خود را به وعدهگاهشان با رئیسجمهور شهید برسانند. همزمان حرکت هیاتها به سوی مصلی به راه افتاد و تصاویر دمامزنی جوانان بسیار مورد توجه قرار گرفت.
مراسم در مصلی با حضور انبوه جمعیت مردم و همچنین مسؤولان برگزار شد. حاجمنصور ارضی در مصلی غوغا کرد: از زمانی که خادمالرضا بود به من گفت حاج منصور! تو جنازه من را غسل بده. امروز که بالای سرش بودم گفتم: «ای بدن سوخته فاطمی! من ابا ندارم تا بگویم که پیکرش مثل حضرت علیاکبر(ع) سوخته و اربا اربا شده بود».
* خروش تهران قبل از طلوع آفتاب
دیروز تهران تعطیل نبود، تهرانیها زودتر از همیشه بیدار شدند و گروه گروه و دسته دسته به سمت مرکز شهر آمدند. قرار بود مراسم از ۷ صبج در دانشگاه تهران شروع شود و مقام معظم رهبری نیز ساعت 9 صبح بر پیکر رئیسجمهور شهید و همراهانش نماز بخوانند اما هنوز ساعت ۶ صبح نشده، رسانهها تصاویر مردمی را مخابره کردند که گویی بلافاصله پس از ادای نماز صبح از خانهها بیرون آمده بودند.
خورشید بتازگی معابر پایتخت را منور کرده بود که جمعیت عظیمی در دانشگاه تهران، خیابان انقلاب و خیابانهای منتهی به آن تجمع کردند. تعداد جمعیت به حدی بود که متروی تهران در چند نوبت اعلام کرد قطارهایش در ایستگاههای تئاتر شهر، انقلاب و چند ایستگاه دیگر توقف نخواهد داشت، چرا که فشار جمعیت در این ایستگاهها بیش از حد انتظار شده است!
«ای اهل حرم میر و علمدار نیامد...» این بیت از نوحهای معروف، بخشی از شعارهای مردمی بود که در ورودی در طالقانی دانشگاه تهران از میان گروهی از مردم شنیده میشد. هنوز ساعتی تا شروع رسمی مراسم و همینطور حضور مقام معظم رهبری مانده بود که ظرفیت دانشگاه تهران تکمیل شد. از ندای «لبیک یا حیدر» تا پلاکاردهایی که روی آن نوشته بود «حیف بود اگر شهید نمیشدی»، از صحنههایی بود که در این قسمت از مراسم جلب توجه میکرد.
راس ساعت 9 صبح مقام معظم رهبری با حضور در دانشگاه تهران، بر پیکر شهدا نماز خواندند تا این نماز باشکوه با حضور جمع کثیری از مسؤولان کشوری و لشکری و همینطور آحاد مختلف مرد، شروعی باشد بر تشییع میلیونی پیکر شهدای خدمت که قرار بود از دانشگاه تهران تا میدان آزادی تشییع شوند.
خارج از درهای دانشگاه و در خیابان انقلاب تا میدان آزادی، جمعیت انبوهی در انتظار خروج پیکرها و مشایعتشان طی مراسمی بودند که پس از تشییع پیکر حاجقاسم سلیمانی میتوان این حضور مردمی را عظیمترین اجتماع مردم ایران در سالهای اخیر دانست. تشییع پیکر رئیسجمهور و همراهانش تقریبا از ساعت 10 صبح از مقابل دانشگاه شروع شد و تا ۲ بعدازظهر همچنان ادامه داشت. تجمع جمعیت در مسیر به حدی بود که کامیون حامل پیکرها بارها و بارها ایستاد و راهی را که میشد یک ساعته طی کرد، طی ۴ ساعت پیمود.
از جمله جلوههای این مراسم، حضور ایستگاههای صلواتی و موکبهایی بود که به صورت مردمی و خودجوش در طول مسیر ایجاد شده بود. همچنین گروههایی از یهودیان ضدصهیونیست، جمعی از هنرمندان و ورزشکاران و البته سیل عظیمی از مردم، جلوههای باشکوه این مراسم را رقم زدند.
* میزبانی از ۶8 تن از سران و مقامات ارشد هیأت عالیرتبه کشورهای مختلف
محسن منصوری، معاون اجرایی رئیسجمهور در یک گفتوگوی تلویزیونی گفت: پیش از اذان مغرب فردا (امروز پنجشنبه) پیکر مطهر حضرت شهید آیتالله رئیسی در جوار امام رضا(ع) به خاک سپرده میشود. تن از سران و مقامات ارشد از کشورهای مختلف اعلام آمادگی کردهاند و میزبان آنها هستیم.
امیر قطر، نخستوزیر ارمنستان، نخستوزیر عراق، رئیس مجلس دومای روسیه، معاون نخستوزیر چین، معاون رئیسجمهور هند، نماینده ویژه امپراتور ژاپن، رئیسجمهور تونس، نخستوزیر پاکستان، وزیر خارجه مصر، رئیسجمهور تاجیکستان، نخستوزیر و وزیر خارجه جمهوری آذربایجان، رئیس مجلس لبنان، نخستوزیر گرجستان، رئیس مجلس ازبکستان، رئیس دفتر سیاسی حماس، هیات عالیرتبه طالبان، نخستوزیر سوریه، رئیس و نخستوزیر منطقه کردستان عراق، رهبر ملی ترکمنستان، معاون رئیسجمهور و وزیر خارجه ترکیه، فرستاده ویژه عمان، فرستاده ویژه دولت اردن، معاون نخستوزیر صربستان، وزیر و فرستاده ویژه دولت مالزی، وزیر خارجه و فرستاده ویژه دولت سریلانکا، رئیس مجلس الجزایر، رئیس مجلس قزاقستان، فرستاده ویژه دولت سنگاپور، وزیر خارجه بلاروس، سخنگوی انصارالله یمن و قائممقام دبیرکل حزبالله لبنان برخی از چهرهها و مقاماتی بودند که برای حضور در مراسم گرامیداشت شهید رئیسی و هیات همراه به ایران سفر کردند.
* رئیسجمهور شهید در حرم رضوی آرام میگیرد
طبق اعلام ستاد برگزاری مراسم شهدای خدمت، پیکر رئیسجمهور صبح پنجشنبه (امروز) به خراسان جنوبی میرود تا پیکر رئیسجمهور در شهر بیرجند - ایشان ۱۶ سال نمایندگی مردم خراسان جنوبی در مجلس خبرگان رهبری را برعهده داشت - تشییع شود. سپس ظهر پیکر به مشهد میرود تا مراسم تشییع خادمالرضا(ع) شهید سیدابراهیم رئیسی و در این شهر مقدس نیز انجام گیرد و پس از طواف در حرم مطهر ثامنالائمه(ع)، پیکر آیتالله رئیسی قبل از غروب آفتاب در رواق دارالسلام دفن میشود.