آلمان و فرانسه اعلام کردند از رأی احتمالی دادگاه کیفری بینالمللی برای جلب نتانیاهو و گالانت پیروی میکنند
گروه بینالملل: برخی کشورهای اروپایی نظیر آلمان و فرانسه در پی درخواست دادستان دادگاه بینالمللی کیفری برای بازداشت نخستوزیر اسرائیل، اعلام کردند در صورت قطعی شدن این حکم از آن پیروی خواهند کرد؛ ماجرایی که برای نتانیاهو و رژیم صهیونیستی یک شکست بزرگ خواهد بود.
«کریم خان» دادستان کل دیوان کیفری بینالمللی هفته گذشته درخواست حکم بازداشت نخستوزیر و وزیر جنگ رژیم صهیونیستی را صادر کرد؛ درخواستی که با عصبانیت شدید اسرائیلیها روبهرو شده است. روزنامه گاردین در گزارشی نوشته است: «اتهاماتی که دادستان مذکور علیه نتانیاهو و گالانت عنوان میکند، مربوط به رفتار آنها در جریان جنگ غزه است که از جمله این موارد میتوان به استفاده از گرسنگی علیه غیرنظامیان به عنوان ابزار جنگی، هدایت حملات علیه جمعیت غیرنظامی باز هم به عنوان جنایت جنگی، کشتار و نابودی به عنوان جنایت علیه بشریت و قتل تحت عنوان جنایت جنگی اشاره کرد».
گاردین در ادامه آورده است: «نه لزوما! اکنون دادخواست نامبرده شده به یکی از شعبات مقدماتی دیوان کیفری بینالمللی ارسال میشود و هیاتی متشکل از ۳ قاضی درباره آن تصمیمگیری خواهند کرد. در حال حاضر این شعبه شامل قضاتی از رومانی، بنین و مکزیک است. اینکه آیا حتما دادخواست کریم خان تصویب میشود یا خیر، معلوم نیست اما کارشناسان حقوقی تاکید میکنند شواهد مربوط به اندازه کافی معتبر و قابل پذیرش است که قضات بخواهند حکم بازداشت مقامات اسرائیلی را صادر کنند». گاردین افزوده است: «دیوان کیفری بینالمللی خودش مستقلا نیروی پلیس یا سازوکارهای اجرایی ندارد اما حکم بازداشت میتواند متهمان را به طور جدی در سفرهای خارجی محدود کند. همچنین لازم به ذکر است ۱۲۴ عضو ایالتی دیوان کیفری بینالمللی موظف به اجرای این حکم و دستگیری متهمان هستند و حتی شاید کشورهای غیرعضو هم برای دستگیری متهمان تحت فشار قرار بگیرند. البته کشورهای قدرتمند غیرعضو مثل ایالات متحده، روسیه و چین از مواجهه با چنین فشارهایی خودداری خواهند کرد و برای مثال افرادی نظیر نتانیاهو و گالانت همچنان قادر خواهند بود به آمریکا سفر کنند». رژیم صهیونیستی عضو دیوان کیفری بینالمللی نیست و صلاحیت این دیوان را به رسمیت نمیشناسد اما دولت فلسطین سال ۲۰۱۵ به این نهاد پیوست. ایالات متحده یکی از موسسان دیوان کیفری بینالمللی بوده اما کنگره این کشور هرگز اساسنامه رم را تصویب نکرده است. با این حال ۱۲۴ کشور در سراسر جهان از جمله همه کشورهای عضو اتحادیه اروپایی و همه کاندیداها، جز اوکراین و ترکیه، اساسنامه رم را امضا و تصویب کردهاند. اگر حکمی علیه نتانیاهو و گالانت صادر شود، میتواند شرایط مقامات رژیم صهیونیستی را جهت سفر به خارج بشدت پیچیده کند. گاردین در رابطه با اهمیت سیاسی این دادخواست نوشته است: «اگر این دادخواستها توسط قضات دیوان کیفری بینالمللی اجرایی شود، یکی از مهمترین لحظات تاریخی این دیوان از زمان تاسیس آن در سال ۲۰۰۲ خواهد بود، زیرا این نخستینباری میشود که دیوان کیفری بینالمللی به دنبال پاسخگو کردن متحد نزدیک ایالات متحده است». گاردین در پایان این گزارش آورده است: «اسرائیل و حامیانش شدیدا واکنش نشان خواهند داد. در نتیجه، حزب جمهوریخواه ایالات متحده تحریمهایی را علیه اعضای دیوان کیفری بینالمللی اعمال خواهد کرد. چنین تحریمهایی توسط دولت دونالد ترامپ اعمال شد و گروهی متشکل از ۱۲ سناتور جمهوریخواه اوایل ماه جاری میلادی نامهای به خان نوشتند و به او هشدار دادند اگر اسرائیل را هدف قرار دهید، ما هم شما را هدف قرار خواهیم داد». بیش از یکصد گروه مدنی و حقوق بشری آمریکا در نامهای به جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا از وی خواستند از دادگاه بینالمللی کیفری (ICC) حمایت کند.
در همین ارتباط وزیر خارجه نروژ گفت: اگر دیوان بینالمللی کیفری علیه بنیامین نتانیاهو و یوآو گالانت قرار بازداشت صادر کند، نروژ در صورت ورود این دو به خاک خود، آنها را دستگیر خواهد کرد. «طبق قوانین بینالمللی ما موظف به دستگیر کردن آنها هستیم». وزارت خارجه فرانسه هم اعلام کرد از دیوان بینالمللی کیفری، استقلال آن و مقابله با مصونیت از مجازات در هر شرایطی حمایت میکند. وزارت خارجه فرانسه در بیانیهای عنوان کرد: «در رابطه با اسرائیل، پس از بررسی مدارک ارائهشده توسط دادستان، تصمیمگیری درباره صدور این احکام به عهده اتاق مقدماتی دیوان خواهد بود». علاوه بر فرانسه، بلژیک و اسلوونی نیز با انتشار بیانیههایی حمایت خود را از تصمیم دادگاه بینالمللی کیفری (ICC) برای صدور قرار بازداشت برای بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر رژیم صهیونیستی اعلام کردند. دولت آلمان هم اعلام کرد در صورت صدور حکم بازداشت برای سران رژیم صهیونیستی از سوی دیوان کیفری بینالمللی از آن پیروی خواهد کرد. استفن هبستریت، سخنگوی دولت آلمان در یک کنفرانس خبری در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا برلین حکم بازداشت دیوان بینالمللی کیفری علیه بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل را اجرا میکند یا خیر؟ گفت: بله! ما به طور قطع از قانون پیروی میکنیم. این اظهار نظر پس از آن انجام شد که ران پروسور، سفیر رژیم صهیونیستی در برلین از دولت اولاف شولتس، صدراعظم آلمان خواست از حکم دیوان کیفری بینالمللی سرپیچی کند.
***
دیوان دادگستری بینالمللی خواستار توقف حمله به رفح شد
دیوان دادگستری بینالمللی در لاهه روز گذشته خواستار توقف فوری حمله رژیم صهیونیستی به رفح شد. این دادگاه همچنین خواستار بازگشایی گذرگاه رفح برای ورود کمکهای بشردوستانه به نوار غزه شد. رئیس دیوان دادگستری بینالمللی تاکید کرد رژیم صهیونیستی باید اجازه ورود هرگونه کمیته تحقیق یا حقیقتیاب در مورد نسلکشی ارتش صهیونیستی به نوار غزه را بدهد. قاضی «نواف سلام» بیان کرد این رژیم باید طی یک ماه گزارشی از اقدامات خود در این باره را به دادگاه لاهه ارائه دهد.
***
اسپانیا: فلسطین از نهر تا بحر است
معاون نخستوزیر اسپانیا روز پنجشنبه در بیانیهای که رژیم صهیونیستی آن را محکوم کرد، گفت: «فلسطین از رود تا دریا آزاد خواهد شد». اظهارات یولاندا دیاز در پایان یک کلیپ ویدئویی که روز چهارشنبه در شبکههای اجتماعی منتشر شد، آمده بود که در آن او توضیح داد اقدام اسپانیا برای به رسمیت شناختن کشور فلسطین در ۲۸ مه «فقط یک آغاز است». معاون نخستوزیر اسپانیا افزود: ما از جایگاه خود در دولت برای دفاع از حقوق بشر و پایان دادن به نسلکشی مردم فلسطین به فشار ادامه خواهیم داد. دیاز که به عنوان وزیر کار و اقتصاد نیز خدمت میکند، ادامه داد: «ما در لحظهای زندگی میکنیم که انجام حداقلها قهرمانانه و در عین حال ناکافی است». وی با اشاره به رود اردن و دریای مدیترانه که دولت فلسطین در بین آنها قرار دارد، افزود: فلسطین از رود تا دریا آزاد خواهد شد. سفارت رژیم صهیونیستی در مادرید اظهارات دیاز را محکوم کرد و مدعی شد: «این عبارت تشویق به نفرت و خشونت است». رودیکا رادیان گوردون، سفیر رژیم صهیونیستی در اسپانیا در پستی در حساب کاربری خود در پلتفرم ایکس نوشت: جایی برای آنچه او به عنوان «اظهارات یهودستیزانه در یک جامعه دموکراتیک» توصیف کرد، وجود ندارد. وی با اشاره به جمله «فلسطین از رود تا دریا آزاد میشود»، ادامه داد: این صحبت معاون نخستوزیر اسپانیا کاملا غیرقابل قبول است. این یکی از آخرین اظهارات رسمی سفیر قبل از بازگشت به اسرائیل بود. قبل از این تحول، ۸ کشور عضو اتحادیه اروپایی کشور فلسطین را به رسمیت شناخته بودند که شامل بلغارستان، لهستان، چک، رومانی، اسلواکی، مجارستان، دولت قبرس یونانینشین و سوئد هستند.
***
عصبانیت آمریکا و اسرائیل از احتمال حکم بازداشت نتانیاهو
نخستوزیر رژیم صهیونیستی درخواست دادستان کل دیوان کیفری بینالمللی برای بازداشت وی را یک «افتضاح» توصیف کرد. بنیامین نتانیاهو تصمیم دیوان کیفری بینالمللی برای صدور حکم بازداشت علیه وی و «یوآو گالانت» وزیر جنگ این رژیم را یک «افتضاح تاریخی» خواند و بر بیتوجهی به چنین حکم احتمالیای تاکید کرد. از سویی طبق گزارش شبکه روسیا الیوم، جو بایدن، رئیسجمهور و آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا از بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر رژیم صهیونیستی در برابر درخواست دادستان دیوان کیفری بینالمللی برای صدور حکم جلب سران صهیونیست حمایت کردند. بایدن روز دوشنبه در اظهاراتی در این رابطه گفت: درخواست دادستان دیوان کیفری بینالمللی برای صدور احکام دستگیری علیه رهبران اسرائیل بیرحمانه است. وی در ادامه گفت بهرغم گفتههای این دادستان، حماس و رژیم صهیونیستی به هیچوجه همتراز نیستند. بایدن افزود: ما همیشه در برابر تهدیدات امنیتی در کنار اسرائیل خواهیم ایستاد. این اظهارات پس از آن بیان شد که کریم خان، دادستان ارشد دیوان کیفری بینالمللی گفت این دادگاه به دنبال صدور حکم بازداشت برای چهرههای مرتبط با درگیریهای اخیر غزه است، از جمله بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر و یوآو گالانت، وزیر جنگ رژیم صهیونیستی. نتانیاهو در شرایطی به حکم لاهه معترض است که بیش از ۳۵ هزار فلسطینی در جریان حملات زمینی و هوایی این رژیم از ۷ اکتبر 2023 تا به حال به شهادت رسیدهاند.