گروه بینالملل: ارتش چین از روز پنجشنبه رزمایش بزرگی را در اطراف تایوان شروع کرد. این رزمایش که در آن نحوه حمله نظامی و محاصره این جزیره تمرین شده باعث ترس شدید غرب و آمریکا شده است.
چین صبح پنجشنبه رزمایش نظامی 2 روزه خود در اطراف تایوان را که با هدف «مجازات سنگین برای اقدامات جداییطلبانه» برنامهریزی شده است، آغاز کرد. این رزمایش 3 روز پس از آن انجام میشود که «لای چینگ ته» به عنوان رئیس جدید جزیره تایوان سوگند یاد کرد.
چین، تایوان را بخشی از خاک خود میداند و لای را یک «جداییطلب خطرناک» خوانده است که موجب «جنگ و افول» این جزیره میشود. شینهوا گزارش داد رزمایش 2 روزه چین «شمشیر مشترک ۲۰۲۴A» نام دارد و هدف آن «تمرکز بر آمادگی گشتزنی مشترک هوایی- دریایی - رزمی، کنترل مشترک و جامع میدان نبرد و حملات مشترک دقیق به اهداف کلیدی» است. بر اساس این گزارش، این رزمایش در تنگه تایوان، شمال، جنوب و شرق این جزیره، همچنین در اطراف جزایر کینمن، ماتسو، ووکیو و دونگین برگزار میشود. «لی شی» سخنگوی ارتش چین در این باره گفت هواپیماها و کشتیهای نظامی در این رزمایش حضور دارند و این تمرینات «مجازاتی سنگین برای اقدامات جداییطلبانه نیروهای استقلالطلب تایوان و هشداری شدید به دخالت و اقدامات تحریکآمیز نیروهای خارجی» است.
وزارت دفاع تایوان در واکنش به رزمایش چین اعلام کرد: چنین اقدامات تحریکآمیز غیرمعقولی را که موجب تضعیف صلح و ثبات منطقهای میشود، قویا محکوم میکنیم. این وزارتخانه در بیانیه خود با اعلام اینکه «همه افسران و سربازان نیروهای مسلح آماده هستند» افزود: نیروهای هوایی، دریایی و زمینی را برای پاسخ دادن و دفاع از آزادی و دموکراسی و حاکمیت جمهوری چین (تایوان) اعزام کردهایم. در این بیانیه آمده است: «ما خواهان جنگ نیستیم اما آمادگی برای جنگ را قویا حفظ میکنیم و به جنگ پاسخ میدهیم و از جنگ پرهیز نمیکنیم». همچنین وانگ یی، وزیر خارجه چین در سخنان خود در نشست وزرای خارجه «سازمان همکاری شانگهای» گفت: تایوان «هسته مسائل اصلی» چین و فعالیتهای استقلالطلبانه، مخربترین عامل برای صلح تایوان است. وزارت خارجه چین به نقل از وانگ یی نوشت: اقدامات زشت لای چینگ ته و سایرینی که به ملت و اجدادشان خیانت میکنند، شرمآور است. وانگ یی افزود که هیچ چیز نمیتواند مانع دستیابی چین به «اتحاد مجدد» و بازگرداندن تایوان به «سرزمین مادری» شود. همه جداییطلبان استقلال تایوان بر ستون شرم تاریخ میخکوب خواهند شد. به گزارش شبکه تلویزیونی دولتی CCTV چین، به عنوان بخشی از این رزمایش، دهها جنگنده چینی حامل مهمات واقعی، در کنار ناوشکنها، ناوچهها و قایقهای تندرو و موشکی، حملات ساختگی علیه «اهداف نظامی با ارزش دشمن» انجام دادند. وزارت دفاع تایوان هفته پیش هم مدعی شد پس از خروج آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا از چین و بازگشت به واشنگتن، پکن تحرکات نظامی خود را حوالی جزیره تایوان از سر گرفته است. به ادعای وزارت دفاع تایوان، چین با ۲۲ هواپیمای نظامی از جمله جنگندههای سوخو۳۰ حوالی تنگه تایوان تردد داشته و ۱۲ فروند از این جنگندهها نیز از «خط میانه» عبور کردهاند. این خط فرضی زمانی مرز غیررسمی بین چین و تایوان محسوب میشد که هیچکدام از طرفین حق عبور از آن را نداشتند اما نیروی هوایی چین با اشاره به اقدامات تحریکآمیز جداییطلبان تایوان، تردد نظامی از این منطقه را تشدید کرده است. چین تاکید کرده است که این خط فرضی را به رسمیت نمیشناسد. آمریکا بهرغم اینکه با جزیره تایوان روابط دیپلماتیک رسمی ندارد اما بزرگترین و مهمترین حامی بینالمللی این جزیره محسوب میشود. بلینکن در سفر به چین بدون اشاره به تبادل تسلیحاتی بین واشنگتن و تایپه، مدعی شد حفظ صلح و ثبات در سراسر تنگه تایوان، «اهمیت حیاتی» دارد! چین جزیره تایوان را بخشی از قلمرو خود میداند و هرگونه روابط سیاسی سطح بالای سایر کشورها با این جزیره خودمختار بویژه فروش سلاح از واشنگتن به آن را نقض اصل «چین واحد» تلقی میکند. «لای چینگته» رئیس تازه منتخب جزیره تایوان، ۲۰ ماه مه در انتخابات پیروز شد. پکن این فرد را عنصری جداییطلب و خطرناک توصیف کرده است. چین سهشنبه گذشته رئیسجمهور جدید تایوان را «جداییطلبی خطرناک» توصیف کرده بود که برای این جزیره «تنها جنگ و زوال» به همراه خواهد آورد.
این واکنش تند به مراسم تحلیف لای پاسخی بود به تأکید او در سخنرانیاش در مراسم تحلیف که «در مقابل تهدیدهای بیشمار و تلاش برای نفوذ از طرف چین، باید عزم خود را برای دفاع از این ملک نشان دهیم». همزمان با گفته فرمانده نیروی دریایی چین که مانور تازه این کشور را «مجازاتی قوی» برای تایوان توصیف کرده است، خبرگزاری فرانسه نیز در گزارشی اعلام کرد تلویزیون دولتی چین هم پنجشنبه این مانور را «اقدام تنبیهی قدرتمندانه» در برابر «جداییطلبی» تایوان توصیف کرد. جنگندههای چینی در 2 سال گذشته بارها وارد حریم هوایی تایوان شده یا به آن نزدیک شدهاند. از جمله در آستانه مراسم تحلیف رئیسجمهور جدید تایوان، این کشور از شناسایی 22 جنگنده چینی در آبهای اطراف این جزیره خبر داد. ورود جنگندههای چینی به حریم هوایی تایوان 2 روز بعد از پرواز یک هواپیمای جنگی پیشرفته آمریکایی در تنگه تایوان انجام شده بود. آمریکا مهمترین متفق تایوان است و کمکهای نظامی به این کشور ارائه میدهد.
***
اروپا، تایوان را به رسمیت نمیشناسد
مسؤول سیاست خارجی اتحادیه اروپایی با اشاره به مساله «چین واحد» صراحتا عنوان کرد این اتحادیه، جزیره خودگردان تایوان را به عنوان «کشور» به رسمیت نمیشناسد و نخواهد شناخت. همزمان با اینکه دولت ایالات متحده روابط غیررسمی با تایوان دارد و به این جزیره تسلیحاتی ارسال میکند، تنشها میان آمریکا و چین بر سر تایوان بالا گرفته است زیرا پکن، جزیره تایوان را بخشی از خاک خود میداند و هرگونه دخالت کشورهای غربی را در این مساله «نقض حاکمیت» خود تلقی میکند. بر این اساس «جوزپ بورل»، مسؤول سیاست خارجی اتحادیه اروپایی در گفتوگو با نشریه «فارن پالسی» به موضوع تایوان پرداخت و گفت: «اتحادیه اروپایی باید اطمینان یابد یک جنگ نظامی بر سر تایوان ایجاد نخواهد شد».