فقدان امنیت شغلی نخستین دغدغه کارگران و مسالهای است که کارگران را آزار میدهد. کارگران زیادی هستند که با وجود سابقه کار بالا ولی همچنان با قراردادهای ۳ ماهه و ۶ ماهه و بعضا یکماهه فعالیت میکنند. رواج قراردادهای موقت ناشی از نقص قانون است و تبصرههای ماده قانون کار بدرستی تبیین نشده است. سال گذشته رئیسجمهور دستور داد وزارتخانههای کار و صمت نسبت به ساماندهی قراردادها اقدام کنند که در این راستا معاونت روابط کار نشستهای سهجانبهای را برگزار کرد. در نهایت توافقات به هیات دولت ارسال شد تا کلیات لایحه امنیت شغلی به تصویب رسید و اکنون کارگروههای تخصصی روی جزئیات کار میکنند. آیتالله رئیسی ۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۳ در سیوپنجمین جشنواره ملی تقدیر از کارگران نخبه، گروههای کارگری و واحدهای نمونه حضور یافت. شهید رئیسی با اشاره به پیگیری مجدانه دولت برای به سرانجام رسیدن لایحه امنیت شغلی کارگران، اظهار داشت: به هیچوجه اجازه ندهید کارگاه و کارخانهای بنا به هر دلیلی تعطیل شود. رئیسجمهور در جمع کارگران نخبه اظهار داشت: خدا را شاکریم که نشست ما بعد از جلسه بسیار باشکوهی که در محضر رهبر فرزانه انقلاب اسلامی بود، تشکیل میشود که ما از رهنمودهای ایشان بهره ببریم. مدیران و محافل کارگری تلاش کنند و سازوکارهای لازم برای اجرایی شدن فرمایشات ایشان را بیندیشند. قانون و سیاستهای نظام در جهت رشد اقتصادی و تولید مصوب شده است که باید اجرایی شود. آیتالله رئیسی با تاکید بر اینکه دشمن همانطور که در همه عرصهها ناکام مانده حتما در عرصه اقتصادی نیز ناکام خواهد ماند، اظهار داشت: محور تولید، کارآفرینی و کارگر است. نقش کارگران بیبدیل است، لذا باید همه حمایتهای حقوقی، مالی و اجتماعی از کار و کارگر انجام شود که روزبهروز تولید ما در کیفیت و کمیت رشد یابد. تولیدات ما باید استانداردها و شاخصها را داشته باشد و باید تولید برتری داشته باشیم که در دنیا بهترین باشد و این از ملت ما برمیآید که حتی بالاتر از استانداردهای ضروری میتوانند کالاها را تولید و عرضه کنند. رئیسجمهور در جشنواره ملی امتنان از کارگران و گروههای کار و واحدهای نمونه افزود: آقای وزیر توضیح دادند که لایحه امنیت شغلی کارگران در دولت تصویب شده است و انشاءالله از طریق مجلس دنبال خواهد شد که سریعتر به نتیجه برسد. ثبات شغلی برای کارگران مساله بسیار مهمی است. تزلزل شغلی نه تنها فرد، بلکه خانواده را متزلزل میکند.
وی با تاکید بر اینکه خداوند متعال تفضل کرد و به دست شما کارگران و کارآفرینان عزیز امروز شاهد افزایش میزان اشتغال و کاهش بیکاری در کشور هستیم، اظهار داشت: آمار اشتغال نشان میدهد زمینه ایجاد اشتغال برای تحصیلکردهها بسیار بهتر از قبل فراهم شده است.
* تاکید بر بیمه کارگران ساختمانی
شغل کارگران ساختمانی جزو مشاغل سخت و زیانآور است و طبق آمارها بیشترین حوادث ناشی از کار مربوط به فعالیت در کارگاههای ساختمانی و بخش ساختمان است تا جایی که به گفته فعالان بخش ساختمان ۵۰ درصد حوادث کشور مربوط به کارگران ساختمانی و ۵۰ درصد مابقی حوادث، مربوط به بیمهشدگان دیگر مشاغل است که این مساله اهمیت و ضرورت پیگیری بیمه کارگران ساختمانی را بیش از پیش نشان میدهد.
به همین منظور رئیسجمهور مرداد سال گذشته در جلسه شورای عالی مسکن با دستور فوری، وزیر راه و شهرسازی، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی و وزیر کشور را مکلف کرد با برگزاری جلسهای مشترک موضوع بیمه کارگران ساختمانی را با فوریت بررسی و راهکارهای مساعدت دولت برای تسریع در حل این موضوع را احصا کنند.
آیتالله رئیسی در اجرای اصل ۱۲۳ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، قانون اصلاح ماده ۵ قانون بیمههای اجتماعی کارگران ساختمانی اصلاحی ۵ بهمن ۱۴۰۱ را که در جلسه علنی روز چهارشنبه ۲۲ شهریور ۱۴۰۲ مجلس شورای اسلامی تصویب و در تاریخ ۲۹ شهریور ۱۴۰۲ به تأیید شورای نگهبان رسیده بود، برای اجرا به وزارتخانههای کشور، راه و شهرسازی، امور اقتصادی و دارایی و تعاون، کار و رفاه اجتماعی ابلاغ کرد. رئیسجمهور در جشنواره ملی امتنان از کارگران و گروههای کار و واحدهای نمونه اظهار داشت: مساله بیمه کارگران ساختمانی بسیار مهم است. آنها بسیار زحمتکش هستند و در شرایط سخت در تولید ساختمان و مسکن که پیشران اقتصادی است، نقش دارند. بیمه کارگران ساختمانی مورد تاکید دولت است، موانعی وجود داشت و در تلاشیم با کمک نمایندگان مجلس هر چه سریعتر موانع را رفع کنیم. سازوکار سهجانبه کارگری - کارفرمایی که در قانون تعریف شده است، سازوکار خوبی است و باید دنبال شود.
آخرین اقدام رئیسجمهور شهید جلوگیری از انحراف قانونی تعیین دستمزد توسط مجلس شورای اسلامی بود که با وورد شخص شهید رئیسی منتفی شد.
***
رئیسی با صبوری حرف کارگران هفتتپه را شنید
محمد خنیفر، فعال کارگری شرکت کشت و صنعت هفتتپه، درباره خدمات آقای رئیسی میگوید: آیتالله رئیسی در زمان ریاست قوه قضائیه به حرفهای کارگران هفتتپه گوش کرد و زمانی که رئیسجمهور شد نیز پیگیریها برای رفع مشکلات هفتتپه را ادامه داد تا این شرکت در اختیار یک مجموعه خوب با منطق اقتصادی قرار گیرد. خیلی خاطره با آیتالله رئیسی دارم و این شهید کاری برای هفتتپه انجام داد که فقط از یک منجی مردمی تمامعیار برمیآمد. وی همچنین میافزاید: آیتالله رئیسی در آخرین سفر خود به خوزستان نیز قول پیگیری برای واگذاری قطعی شرکت کشت و صنعت نیشکر هفتتپه را داده بود که امیدواریم این قضیه توسط سایر مسؤولان پیگیری شود.
***
کارگران هپکو خود را مدیون شهید رئیسی میدانند
امیر میرناصری، فعال کارگری شرکت هپکو میگوید: بچههای هپکو، آیتالله رئیسی را به عنوان یکی از دلسوزان واقعی این کارخانه میدانستند و اکنون حال و هوای عجیبی دارند. از وقتی کارگران خبر سانحه هلیکوپتر رئیسجمهور را شنیدند، امیدهایی داشتند اما متأسفانه دقیقه به دقیقه از این امیدها کاسته شد. هیچکس دست و دلش به کار نمیرود و تقریباً کارخانه نیمهتعطیل شد. وی تصریح کرد: شهید رئیسی تقریبا اوایل سال ۹۸ ما را به دفتر خود دعوت کرد. ابتدا چند جلسه با حضور کارشناسان و بعد با حضور خودشان مستقیما برگزار شد. این شهید پای درد دل بچهها نشست. زمانی که برایشان مشکلات بچهها را مطرح کردم و گفتم ما کار و حقوق نمیخواهیم و فقط بچههای ما را از زندان آزاد کنید، ظرف کمتر از یک هفته، مشکلات بچهها را حل کرد. میرناصری افزود: روز کارگر بود و ایشان رئیس قوه قضائیه بودند و باید رئیسجمهور میآمد برای ما صحبت میکرد اما ایشان در زمان کرونا ما را به دفترش در قوه قضائیه دعوت کرد و دوباره استاندار استان مرکزی، مسؤولان استانی و کشوری را خواست و در هفته بعد از این جلسه دوباره جلسه تشکیل شد و پیگیر مسائل هپکو بود تا مشکلات برطرف شود.
***
افزایش بیمهشدگان تأمین اجتماعی
سازمان تأمین اجتماعی به عنوان بزرگترین نهاد بیمهای کشور با پوشش بیمهای بیش از ۵۰ درصد جمعیت کشور که بخش قابل توجهی از آنها را جامعه کار و تولید تشکیل میدهند، نیمه دوم سال ۱۴۰۳ با ارائه طرحهای مختلف بیمهای موفق به جذب و پوشش بیش از ۵۰۰ هزار نفر در این سازمان شده است که گام بسیار مهمی در گسترش چتر بیمهای این سازمان، بخصوص در حوزه بیمه نیروی کار محسوب میشود. اولویت توسعه پوشش بیمهای، رشد بیمهای بالغ بر ۵۰۰ هزار نفر در سازمان تأمین اجتماعی، رشد بیش از ۱۶ درصدی صنعت بیمه، توسعه پوشش بیمهای از اولویتهای راهبردی سازمان تأمین اجتماعی در دولت شهید رئیسی بود.